Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Teafa

(Melaleuca alternifolia)

Az ausztráliai őslakosok évszázadokon keresztül a teafa leveleit használták fertőzések ellen. Ma már az egész világ előtt ismert a teafaolaj antiszeptikus hatása.

A teafaolajnak, a fertőzések hatékony ellenszerének kellemes, szere­csendióra emlékeztető illata van. Az olajat az Ausztráliában honos teafa leveleiből nyerik (ez a fafajta teljes mérték­ben eltér azoktól a Camellia fajoktól, például a Camellia A vízgőz ­desztilláció útján nyert minőségi teafaolajnak legalább 40%-nyi ter­pinen-4-olt - a gyógyhatást adó aktív hatóanyagot - és kevesebb mint 5% cineolt, vagyis illóolajat kell tartalmaznia. A második világháború után megjelenő antibiotikumok a háttérbe szorították a teafa olajat. Nap­jainkban azonban az iránta való kereslet újra megnövekedett, s évente több mint 700 tonnát állítanak elő.

Használata külsőleg:

A teafának több faja is létezik, ezért amikor teafaolajat vásárol, ellenőrizze, hogy a termék teafaolaja a Melaleuca alternífolia nevű fa leveleiből származik-e. Más fafajok teafaolaja általában nagy mennyiségű, teljesen eltérő hatású cineolt tartalmaz.

  • Krém, kenőcs: A lábujjak közötti kipállás, sérülések vagy körömfertőzés kezelésére
  • Tömény olaj: naponta kétszer-háromszor cseppentsen egy vagy két csepp tiszta, tömény teafa olajat a lábujjak közötti kipállás, körömfertőzés esetén a fertőzött vagy sérült felületre.
  • Hüvelykúp: Gombás hüvelyfertőzés ellen legfeljebb 5 napon keresztül 12 óránként helyezzen fel a hüvelybe egy teafaolajos hüvelykúpot.
  • Hajápolás: Több sampon, szappan és egyéb bőrápoló szer tartalmaz teafa olajat de általában olyan kis mennyiségben, hogy antibakteriális hatása szinte nem is érvényesül.

A teafaolajat általában fertőzések helyi kezelésére használják. Bőrrel érintkezve az olaj sokféle gomba szaporodását, terjedését gátolja. Több tudományos kutatások igazolta, hogy a teafaolaj antibakteriális hatású még olyan esetekben is, ahol az antibiotikumok nem bizonyultak hatásosnak. A teafaolaj antiszeptikus hatása főleg vágások, hor­zsolások, valamint rovarcsípések és -szúrások kezelésében érvényesül a leginkább. Az olaj elősegíti a kisebb sebek, vágások, horzsolások gyógyulását, megelőzi az elfertőződésüket, és minimálisra csökkenti a hegesedés időtartamát. Mély, nyílt sebekre ne alkalmazza.

Gombafertőzések elleni hatását főleg a Tricliopliyton gomba esetében fejti ki, amely a lábujjak közötti kipállást, a lágyékhajlat gombásodását vagy a gombás körömfertőzést okozza. A hüvelyfertőzést kiváltó Candida albicans gomba és a Tricliomonas vaginalis nevű egysejtű ellen is hatásos lehet. Mivel bizonyos gombafertőzéseknél ez a szer nem hatásos, ilyenkor forduljon kezelőorvosához. aki hatékonyabb gombaellenes szert ír fel.

A teafaolaj a faggyú mirigy-gyulladás kezelésében is hasznos lehet. Egy kísérlet során az 5% teafa olajat tartalmazó gél-készít­mény ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint az 5% benzoil-peroxidot tartalmazó, hagyományosan faggyú mirigy-gyulladásra ajánlott, vény nélkül kapható szer. A teafaolaj használatakor azonban kevesebb mellékhatás jelentkezett. A benzoil-peroxid-készítmény alkalmazását követően viszont hámlás, bőrszárazság és -viszketés alakult ki. Egy másik kísérlet azt igazolta, hogy a teafaolaj a korpásodást okozó Pityrosporum ovale gomba ellen is védhet.

Figyelem!

A teafa olajat csak külsőleg használja, tehát so­ha ne nyelje le. Ha ez mégis megtörtént, azonnal forduljon orvoshoz! A teafaolaj nagyon ritkán bőrkiütéssei járó allergiát okozhat. Ezért, mielőtt bármilyen kezeléshez használná az olajat, tegyen néhány cseppet az alkar belső felületére. Ha allergiás a szerre, akkor a bőr a cseppentés helyén vörös és gyulladt lesz. Ilyenkor sem kell lemondania a teafaolaj áldá­sos hatásáról csak oldja fel egy kis semleges olajban, például étolajban, és ezzel a keverékkel ismételje meg az allergiatesztet. Ha ekkor a bőr nem reagál, nyugodtan használhatja a teafa olajat ilyen formában.




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Örökzöld sláger: a tea

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass