Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Vizelettartási zavar: inkontinencia

2009.09.22.
Címkék: inkontinencia   intimtorna   női problémák  

Az inkontinencia Magyarországon mintegy 5-6000 embert érinthet, főképpen nőket. Nem pontos az adat, hiszen sokan titkolják, szégyellik vizelettartási zavaruk meglétét.

A vizeléssel kapcsolatban kétféle zavart különíthetünk el. A vizeletürítés és a vizelettárolás zavarát. Az ürítés zavaráról akkor beszélünk, amikor a hólyag ürítési funkciója nem tökéletes, pl. vizelet marad benne (retenció).

Inkontinencia esetén a vizelet tárolása szenved zavart, ilyenkor a vizelet akaratunktól függetlenül elszivárog, elfolyik. Ennek többféle oka lehet, a kiváltó októl függően különböző formáit ismerjük.

Inkontinencia fajtái

Az inkontinencia önmagában csak egy kellemetlen tünet, aminek hátterében valamiféle elváltozás, betegség van. Ezek lehetnek: a kismedencei szervek anatómiai helyzetének megváltozása, a húgycső záró apparátusának hibás működése, neurológia elváltozás, gyógyszer mellékhatás. Az inkotinencia leggyakrabban használatos csoportosítása a kiváltó okok szerint történik. Ennek megfelelően négy formát különböztethetünk meg: stressz-, sürgető-, túlfolyásos-, és a reflex inkontinencia.

Stressz-inkontinencia

A stressz-inkontinencia akarattól független vizelet elcsöpögését, elfolyást jelent, ami fizikai terhelés (emelés, köhögés, tüsszentés, futás) hatására váratlanul következik be. A stressz-inkontinencia olyan akaratlan vizeletvesztés, mely a hólyagizomzat összehúzódás nélkül jön létre és aminek a záróizmok gyengessége ill. a hólyagnyak elmozdulása (hipermobilitása) az oka.

Sürgősség, urge inkontinencia

A sürgősségi inkontinencia gátolhatatlan, váratlan és igen erős vizelési ingert követő, akaratlanul vizeletvesztést jelent. Normális esetben a vizelési inger elnyomható, a hólyag összehúzódása meggátolható. A sürgősségi inkontinencia oka a hólyag túlműködése, váratlan összehúzódása.

Túlfolyásos inkontinencia

A túlfolyásos inkontinencia a hólyag túlfeszülésének következménye. Telt hólyag miatt, erős inger mellett létrejövő akaratlan vizeletcsepegés. Tipikusan idősebb férfiak vizelettartási zavara; ebben az esetben a prosztata megnagyobbodása okozza a húgycső szűkületét. Nőknél az elfolyási akadályozottság ritkán fordul elő.

Reflex inkontinencia

A reflex inkontinencia többnyire vizelési inger nélkül bekövetkező akaratlan, rendszeres vizeletvesztés, melynek oka vagy a hólyag fokozottan működő reflexei, vagy a húgycső akarattól független reakciója. Sérülések, degenerativ megbetegedések vagy agyi eredetű zavarok következménye lehet.

Funkcionális inkontinencia

Olyan esetben beszélünk funkcionális formáról, amikor nem a húgyutak, ill. a medencelapi izmok károsodása váltja ki a betegséget, hanem szellemi vagy mozgásszervi ok áll a bevizelés hátterében.

Kialakulásának rizikófaktorai

Kialakulásában különféle rizikótényezők játszanak szerepet, de ezek csupán csak hajlamosítanak rá, önmagukban még nem okoznak inkontinenciát.

  • Gyakori hajlamosító tényező a rossz, rugalmatlan kötőszöveti állomány. Idősödő nőknél a korral romló kötőszöveti állomány, medencefenék megnyúlása gyakran felelős az inkontinens panaszok kialakulásáért. A vizelettartási gondok kialakulásának kezdetét sok nő helyezi a szülés utáni időre.
  • Nem törvényszerű, hogy szülés után minden esetben jelentkezzék a panasz, de az igaz, hogy a szülés mechanizmusában sok olyan tényező játszik szerepet (túlfeszülés miatt létrejött idegsérülés, vagy közvetlen elszenvedett kötőszöveti és/vagy izomkárosodás), ami előidézhet vizelési zavarokat.

  • A kötőszövet és az izom állapotát nemcsak a veleszületett adottságok, az öregedés természetes folyamata, hanem a hormonok is befolyásolják. Változó kor idején a kötőszövetek víztartalma, rugalmassága csökken.

  • Bármilyen kismedencei hasműtét rizikója lehet izom-, vagy idegsérülés, de a műtétet követő sugárkezelés is okozhat olyan károsodást, ami a vizelet tartását gátolja.

  • A hasüregben uralkodó nyomásviszonyoknak, és a nyomás gyakori növekedésének fontos szerepe van az inkontinencia kialakulásában. Gyakran növekszik a hasűri nyomás a tartós köhögéssel járó betegségeknél. Nagyon sok az allergiás, asztmás megbetegedésben szenvedő, aki sokat tüsszög, köhög, vagy a dohányzás miatt van idült hörghurutja. Minél többször nő a nyomás a hasban, annál inkább terhelődik a medencealap, annál inkább nő az inkontinencia rizikója.

  • Az elhízás is rizikótényező, ilyenkor a megnövekedett testsúly jelenti a tartós, fokozott terhelést.

  • Gyakran szenvednek meglazul medencefenék miatt kialakult inkontinenciában azok is, akik székrekedéssel küszködnek egy életen át.

  • Nehéz munkát végzők, akik rendszeresen fizikai megterhelés alatt vannak, akaratlanul is rongálják a gátjukat.

  • A hivatásos sportolók, a heti több órát ugráló aerobikozók, mialatt megdolgoznak az egészségükért, nem törődnek azzal, hogy közben mennyit ártanak belső izmaiknak.

  • A ruházatunkkal is befolyásolhatjuk a gátizmaink védelmét. Ha gyakran viselünk szűk fehérnemű, szűk nadrágot - ez férfiakra különösen vonatkozik - medenceizmaink a szorítás következtében nem jutnak elég vérhez, romlik az oxigén ellátottság és így romlik az izom ereje is. Csak a jó vérellátású izom működik megfelelően.

  • Előfordulhat, hogy neurológiai oka van a vizelettartási zavarnak. Gyógyszeres mellékhatásaként is jelentkezhet inkontinencia.

  • Ha valakinek gyakran van húgyúti fertőzés, hólyaghurutja, és ezek a panaszok rendszeresen visszatérnek, ez is előbb-utóbb inkontinenciához vezet.

Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR1111 Prost-Tech - prosztata problémákra (60db)Highland PR1111 Prost-Tech - prosztata problémákra (60db) (Highland)
Speciálisan férfiaknak készült tabletta a prosztata bántalmak kivédésére.
+- 16.117 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Dohányzás Húgyúti fertőzés





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass