Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A ráncosodás ellenszerei

2009.03.19.
Címkék: bőrápolás   C vitamin   omega 3   ránc   ránctalanítás   ránctalanító   szemránckrém   szépségápolás  

A ráncosodás problémája nem csupán az idősebb korosztályt érinti: az első barázdák akár már huszonéves korban megjelenhetnek. A káros környezeti hatások, valamint a helytelen életmód pedig egy életen át nyomot hagyhat bőrünkön.

Mitől ráncosodunk?

Az első mimikai ráncok akár már húsz-huszonöt éves korban megjelenhetnek az arcbőrön, hiszen a gyakran végzett mozdulatok, grimaszok meggyengítik a rostokat. Először elmélyülnek a homlok redői, majd a szemöldökök között is kialakulnak mélyebb barázdák. A ráncok korai megjelenéséért azonban nemcsak az arcmimika, hanem a bőrünket érő káros hatások is felelősekA „főbűnös” az erős napsugárzás, valamint a szolárium, de sokat nyom a latban a bőrt sárgító, ráncosító dohányzás, a vízhiány, a légszennyezettség, az egyoldalú táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A ráncosodás mértéke persze genetikai adottságainktól és arcápolási szokásainktól is függ.

Ránctalanító vitaminok, zsírsavak, ételek

Akár tonna számra is magunkra kenhetjük a különféle arcápoló krémeket, önmagukban ezek a készítmények mit sem érnek: a bőrápoló tulajdonságokkal rendelkező vitaminok és ásványi anyagok elsősorban akkor hatékonyak, ha táplálék útján juttatjuk őket szervezetünkbe. Mindenképpen figyeljünk a „bőrbarát” A-, C-, E- és B-vitaminok, valamint a cink, a vas, a szelén és az omega 3 zsírsavak megfelelő mennyiségben történő pótlására.

  • A bőrvitaminnak is nevezett A-vitamin fokozza a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, gyorsítja a pattanások, hegek gyógyulását, hiányában azonban a bőr kiszáradásával, ráncosodásával kell számolnunk. Próbáljuk ezért természetes forrásaiból (máj, tengeri halak, tojássárgája, brokkoli, petrezselyem stb.) pótolni, vagy esetleg alkalmazzunk étrend-kiegészítőket.
  • A bőrápolás „nagyágyúja” minden bizonnyal a C-vitamin, hiszen nélkülözhetetlen az elegendő mennyiségű kollagén előállításához, amely a bőr petyhüdtsége, megereszkedése elleni legjobb fegyverünk. A C-vitamin segíti a sejtek megújulását, gyorsítja a hegedés folyamatát: antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a kollagént károsító szabad gyököket. Elsősorban természetes forrásaiból (citrusfélék, eper, málna, ribizli, kivi, brokkoli, zöldpaprika, káposzta, karfiol, kelbimbó stb.) érdemes pótolni, de nyúlthatunk különböző jó minőségű táplálék-kiegészítőkhöz is.
  • A bőr öregedését késleltető E-vitamin rendszeres pótlása kiemelkedően fontos, hiányában ugyanis hamarabb megindul a ráncosodás folyamata. Ennek a vitaminnak is nagy szerepe van a szabad gyökök megkötésében. C-vitaminnal együtt fogyasztva kiemelkedően jó hatást érhetünk el, mivel az aszkorbinsav képes az E-vitamin regenerálására, így biztosítja szervezetünk folyamatos antioxidáns-védelmét. Természetes forrásai többek között a növényi olajok (pl. kukorica-, napraforgó-, és repceolaj), a búzacsíra és az olajos magvak.
  • A B-vitaminok bevitelének hiányában sem álmodozhatunk egészséges, sima bőrről. B2 (Riboflavin) nélkül például bőrünk kiszárad, a szájzug kirepedezik, B6 hiányában pikkelyes, száraz, ekcémás lehet az arcunk, a B9 (Folsav)-hiány következménye pedig sápadt és fakó bőr. A ráncok kialakulásának témakörében nélkülözhetetlen még a B3- (Niacin), a B5- (Pantoténsav), a H- (Biotin) valamint a B6-(Piridoxin) vitamin. Kitűnő B2-forrás a spenót, a spárga, a gabonafélék, a joghurt, a hal és a tojás, a B6-vitamin pedig a májban, a halakban, a tojásban, a búzacsírában és a brokkoliban van jelen nagyobb mennyiségben. A Folsavat spenót, banán és tonhal, a Niacint tojás, máj, élesztő, a Pantoténsavat tojás és száraz hüvelyesek, a Biotint pedig máj, tojássárgája és olajos magvak fogyasztásával pótolhatjuk. Kiváló megoldás lehet még a B Complex 50 táplálékkiegészítő-kapszula rendszeres szedése.
  • A cink elsősorban a pattanások ellenszere, de hatékonyan veszi fel a harcot a bőr öregedése ellen is. Pótolhatjuk hal, tenger gyümölcsei, spenót, tojás és búzacsíra fogyasztásával.
  • A szelén főként az A- és a C-vitamin, valamint a cink hatásának erősítése miatt elengedhetetlen, együnk ezért minél több, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket és diót.
  • A vas képes a bőr állapotának és színének javítására, ezért ha áldásos hatásait szeretnénk kiaknázni, fogyasszunk bőségesen feketeretket, spenótot, petrezselymet és száraz hüvelyeseket.
  • A száraz bőr regenerálódását, valamint a bőrbetegségek leküzdését omega 3 zsírsavak bőséges bevitelével segíthetjük. Próbáljuk természetes forrásaiból (tengeri halak, növényi olajok) pótolni, vagy használjunk halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőt.

Ránctalanító tényezők - bőrünk ellenségei

A napsugárzás, a szolárium, a szmog, a dohányzás, a stressz, az alváshiány, valamint a kozmetikumokban rejlő vegyi anyagok mind hozzájárulnak bőrünk idő előtti öregedéséhez. Lényeges, hogy ezeket a káros hatásokat próbáljuk kiküszöbölni, illetve minimálisra csökkenteni. A napozás ártalmait könnyen elkerülhetjük néhány szabály betartásával, valamint megfelelő fényvédő faktorú krém használatával. A dohányzás, valamint a szolárium „elfelejtése” is viszonylag egyszerű, ám a stressz, az alváshiány és a szmog kiküszöbölése sokunk számára úgy tűnik, lehetetlen. A nyár közeledtével a kirándulások, túrák bizonyulhatnak a legjobb módszernek. A friss levegőn tett séta nem csupán bőrünket frissíti fel, hanem segít a kikapcsolódásban, a stressz levezetésében. Ráadásul egy-egy fárasztóbb túra az álmatlanságban szenvedőknek is jó gyógyszer lehet. Érdemes kipróbálni a különféle gyógyteákat, illóolajokat, étrend-kiegészítőket is, hiszen néhányukkal hatékonyan csökkenthető a stressz (erről bővebben egy korábbi írásunkban olvashat) illetve kiküszöbölhető az álmatlanság (a részletekért kattintson ide).

Ránctalanítás természetesen

A kozmetikumainkban rejlő vegyszerek ugyancsak ártalmasak: nem csupán bőrünk természetes egyensúlyát teszik tönkre, hanem különféle allergén anyagokkal pumpálják tele szervezetünket. Megoldást jelenthetnek azonban a természetes összetevőkből álló natúrkozmetikumok, amelyek a hagyományos, vegyszeres krémektől eltérően nem agresszív kemikáliák, hanem növényi hatóanyagok révén segítik bőrünk szépségének megóvását.

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések


Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass