Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Különféle védekezési módok

2008.05.19.
Címkék: baba   férfi problémák   hüvely betegségek   női problémák   terhesség  

A szexuális úton terjedő betegségek száma évről évre csak nő. Ne várjuk meg, míg a betegség és a nem kívánt terhesség bekövetkezik, inkább válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb védekezési módot.

A fogamzásgátló eszközök két nagy csoportját különíthetjük el, vannak a hormonális és a nem hormonális típusú védekezési módszerek.

Hormonális típusú védekezési módszerek

 

Fogamzásgátló tabletta

A nők körében az egyik legelterjedtebb védekezési módszer. A nők menstruációs ciklusához igazított hormonális fogamzásgátló, melyet 21 napig kell szedni, majd 7 nap szünetet tartani, hogy a menstruáció megtörténjen. A fogamzásgátló tabletták szintetikus hormonokból készülnek: ösztrogénből, vagy az ösztrogén és progeszteron kombinációjából.

Ezek ugyanolyan hormonok, mint amilyeneket a női petefészkek termelnek. A tabletta hatása folytán nem jelenik meg érett petesejt a petefészkekből, s megváltozhat a méhszáj váladékának minősége is. Ez megnehezíti a spermiumok átjutását a méhbe.

Jelenleg körülbelül harminc különböző márkájú és típusú pirula kapható a piacon. Nagy hátrány, hogy hormonális hatásoknak köszönhetően, sokaknál jelentős súlygyarapodást, hirtelen szőrnövekedést vagy vérnyomás-ingadozást is okozhat.

A tabletta csak szabályos szedés esetén hat, ne hagyjon ki egy napot sem, mert abban az esetben a hatékonysági foka csökken. Noha a hormonális fogamzásgátlás a legmegbízhatóbb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésére, hosszú távú alkalmazása több esetben felelőssé tehető a későbbi teherbeesési nehézségekért.

Fogamzásgátló tapasz

A fogamzásgátló tapasz hasonlít a sebtapaszhoz: kb. 5 cm-es, négyzet alakú tapasz, amelyet a vállra, az alhasra vagy a felsőtestre (kivéve: mell) helyeznek, hogy a benne levő ösztrogén és progeszteron a bőrön át a vérkeringésbe kerüljön.

Ez a módszer inkább a nyugati országokban elterjedt. Ugyanolyan hormonális fogamzásgátlási módszer, mint a tabletta, csak a tapaszt három havonta kell cserélni, és nem szükséges odafigyelned, hogy mindennap bevetted-e a tablettát.

A tapasz esetleges mellékhatásai ugyanolyanok, mint a tablettáé, s nem minden nő fogadja el bármelyiket. Mindenképpen előtte kérjük ki az orvosunk tanácsát.  

Fogamzásgátló injekció

A nyugati országokban, illetve Amerikában elterjedt fogamzásgátlási módszer. Hormonokat injekcióznak a fenékbe vagy valamelyik karba, s ezt havonta vagy háromhavonta ismétlik, a hormonoktól és az adagolástól függően.

Az izomszövetbe helyezve lassan szívódik fel, s így hetekre vagy hónapokra biztosítja a terhesség megelőzését. Félévente vagy évente egy injekció segítségével elérhető a teljes védelem. A mellékhatásai ugyanolyanok, mint a tablettáé, s nem minden nő fogadja el bármelyiket. Mindenképpen előtte kérjük ki az orvosunk tanácsát.  

Beültetés

Fogamzásgátló implantátumok sok országban kaphatóak, különböző márkaneveken. A terméktől függően egy vagy több apró, gyufaszál méretű rudacskából állnak, amelyeket helyi érzéstelenítés mellett a felkarba ültetnek.

Folyamatosan ugyanolyan hormonokat bocsátanak ki, mint a fogamzásgátló tabletták, így megelőzik az esetleges fogamzást, s akár évekig a helyükön maradhatnak. Ez nagy előnyük azon nők számára, akik nem tudják biztosítani a tabletták napi bevételét.

Másrészt azonban az ilyen implantátumok nem valók minden nőnek, s néhány verziójuk kellemetlen mellékhatásokat okoz. Vagyis e módszernél is lényeges az orvos tanácsa és felügyelete.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű egy kb. 5 cm-es átmérőjű és 0,3 cm vastag, rugalmas, plasztik gyűrű, melyet a hüvelybe kell elhelyezni. A tablettához és a tapaszhoz hasonlóan a gyűrű is ösztrogént és progeszteront tartalmaz.

Kényelmes és megbízható, ugyanis havonta egyszer kell a hüvelybe helyezni, és egy hónapon át védelmet nyújt. Minthogy ennek is lehetnek mellékhatásai, itt is fontos az orvosi tanács és felügyelet.

Nem hormonális védekezésű módszerek

 

Gumióvszer

A legősibb védekezési módszer. Többféle minőségben és méretben kapható. Használata egyszerű, ugyanakkor igen biztonságos formája a védekezésnek, ráadásul nagy előnye, hogy véd a nemi úton terjedő betegségek ellen.

Női kondom

A legújabb fogamzásgátló módszerek közé tartozik a női kondom. Egy hüvelyzacskó egy vékony, poliuretán plasztikból készült, lubrikált burok, mindkét végén rugalmas gyűrűkkel. Az egyik végződése zárt. A hüvelybe vezetve a gyűrűk egyike befedi a méhnyakat, a másik pedig látható marad a hüvelynyílásnál, részben elfedve a kisajkakat. A férfi kondomhoz hasonlóan, magömlés után felfogja az ondót, így megelőzi, hogy spermiumok kerüljenek a méhbe. A női kondom bizonyos védelmet is nyújt a nemi úton terjedő fertőzések ellen.

 

Pesszárium

A pesszárium egy rugalmas, tálacska alakú, gumiból készült eszköz, amely pontosan ráillik a méhnyakra, s így mechanikusan elzárja az utat a spermiumok méhbe jutása elől. Mivel a női méretek is különbözőek, így a pesszáriumok is különböző méretűek, s a szükséges méretet az orvos állapítja meg.

Szintén ő mutatja meg a pesszárium helyes használatát. Hatékonyságának növelése érdekében a pesszáriumot használhatják spermicid zselével vagy krémmel együtt, amit a belsejére és a peremére kennek.

A pesszáriumot akár hat órával a közösülés előtt is be lehet vezetni a hüvelybe, s ott kell hagyni utána legalább nyolc óra hosszat. Tisztítása szappannal és vízzel történik, majd újra igénybe lehet venni. A méretek változása miatt kétévenként és minden terhesség után újra kell vizsgálni.

Méhszáj-sapka

A méhszájsapkát vékony, puha gumiból készítik, s kisebb, mint a pesszárium, de szintén többféle típusban és méretben kapható. A hüvely felső részébe vezetik, hogy fedje a méhszájat. Az így létrejött mechanikus gát megakadályozza, hogy a spermiumok bejussanak a méhbe.

A pesszáriumhoz hasonlóan a sapka méretét is az orvosnak kell megállapítani. Ez biztosítja, hogy megfelelő méretű legyen és pontosan illeszkedjen. A segítséggel történt első felhelyezés után a nő már egyedül is fel tudja helyezni magának a közösülés előtt, amely után viszont legalább hat órán át fent kell maradnia. A hatékonyság növelése érdekében használhatjuk spermicid zselével vagy krémmel együtt.

Spermicidek

A spermicidek kémiai anyagok, amelyek tönkre teszik a spermiumokat, s így lehetetlenné teszik a megtermékenyítést. Recept nélkül kaphatóak gyógyszertárakban, drogériákban habok, krémek, zselék, habzó tabletták vagy hüvelykúpok formájában.

Használata nagyon egyszerű, néhány perccel az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni ezeket, és általában három órán keresztül, vagyis az aktus időtartalma alatt nyújtanak védelmet.

Nagy előnyük, hogy a fogamzásgátláson túl bizonyos gombás és vírusos eredetű fertőzések ellen is védenek. Ugyanakkor nem megfelelő használatuk esetén nem nyújtanak hatékony védelmet. Egyes fajtái allergiás reakciókat is eredményezhetnek. Ilyen esetekben feltétlenül orvoshoz kell fordulni. 

Spermicid krémek és zselék

Ezek kevésbé hatékonyak, mint a habok, mert néha egyenlőtlenül oszlanak el. Néhány közülük magától működik, éppúgy, mint a hüvelyhab vagy kúp. Ám sokkal nagyobb védelmet nyújtanak, ha pesszáriummal együtt használják őket. Ha nincs pesszárium, a férfi használjon kondomot.

Vaginális habok

A hab megöli a spermiumokat és mechanikusan elzárja a méhszájat, így megakadályozza, hogy akár egyetlen élő spermium is bejusson a méhbe. A vaginális hab egy kis aerosolos tubusból jön, egy speciális alkatrész, az applikátor segítségével.

Miután a nő megrázta a tubust, s az applikátor megtelik habbal, fekvő helyzetben mélyen a hüvelybe vezeti azt. Fontos, hogy ez nem több mint fél órával a közösülés előtt történjen. A biztonság érdekében használjuk két habtöltést, mint egyet. A védelem tovább növelhető, ha a férfi ugyanakkor kondomot használ.
 

Habzó tabletták és hüvelykúpok

 
A habzó tabletták és hüvelykúpok csak akkor működnek, ha elég idejük van arra, hogy szétolvadjanak a hüvelyben. Ezért 10-15 perccel a közösülés előtt kell bevezetni azokat a hüvelybe. Önmagukban azonban nem jelentenek túl nagy védelmet a terhesség ellen.

A leghatékonyabb védelem a nemi úton terjedő betegségek ellen az óvszer, mindenképpen védekezzünk a nem kívánt betegségek ellen.

Forrás: A szexológia archivuma  >>

Összeállította: Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Női alapcsomag: HIGHLAND Women's 50+ Multi (60db) + HIGHLAND C vitamin (100 db)Női alapcsomag: HIGHLAND Women's 50+ Multi (60db) + HIGHLAND C vitamin (100 db) (Highland)
Átlagos terheltségű nők számára összeállított alapcsomag.
+- 30.770 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass