Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Ártó fények?!

2010.06.30.
Címkék: bőrbetegségek   ellenőrzött természetes kozmetikum   napozás   uv sugárzás  

A bőrgyógyászok megfigyelése szerint a napfény és a szolárium hatására a bőrrák kialakulása egyre gyakoribb, és ez egyértelműen összefüggésbe hozható a napozási szokásokkal.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a napfénynek számos jótékony hatása van és elengedhetetlen szervezetünk számára. Az emberi szervezet támasza, gyermekeknél az angolkór, felnőtteknél a csontlágyulás és a csontritkulás kialakulás elleni harcban.

Jótékony aranyközépút

Mint az élet minden területén itt is a mértékletességen van a hangsúly. Nincsenek konkrét kutatási bizonyítékok, hogy normális keretek között mind a napozás és mind a szoláriumozás káros lenne szervezetünkre.

Persze mit értünk normális keretek között? A médiában a nyár alkalmával minden évben elhangzanak azok a bizonyos napozással kapcsolatos figyelmeztetések, melyeket nem árt betartani. Többek között, hogy a kritikus időszakban 12 órától a 15 óráig tartó periódus ne tartózkodjunk kint a napon.

Mindig használjunk napkrémet, természetesen a bőrtípusunknak megfelelőt. A gyerekekre fokozottabban figyeljünk oda, hiszen nekik könnyebben megég a kis bőrük, és hamarabb kapnak napszúrás.

Ebből kifolyólag lényeges momentum a ruházat is. Nem utolsó sorban, pedig ne esztelenül feküdjünk a napon és a szoláriumban.

Fény jótékony hatása

Sok rosszat hallunk a napfényről, mégis létfontosságú a szervezetnek. A gyors növésben lévő szervezet számára elengedhetetlen jelentőségű a D-vitamin.

A D-vitamin részint táplálékkal jut a szervezetünkbe, de nagyon jelentős az ultraibolya sugárzás hatására a bőrben képződő része is. Ennek a vitaminnak a szerepe rendkívül fontos a csontok fejlődésének szempontjából.

A D-vitamin hatására a csontokba épülő kalcium mennyisége fokozódik. A csont magas kalcium-tartalma viszont a csont szilárdságát javítja, megelőzve így a töréseket és az időskori csontritkulást! A D-vitamin, pedig mint olvashattuk a napfény segítségével, jut a szervezetbe. Egyszóval szükség van a szervezetnek a napfényre.

Fény és a bőr kapcsolata

A napsugárzás jótékony hatással van a bőrbetegségek egy részére. Ezek közül nagy jelentőségű a zsíros pattanásos bőrre gyakorolt hatása. Az ultraibolya sugarak fertőtlenítő hatásúak, ezért a bőrön élő baktériumok elpusztítását eredményezik, másrészt a napsugárzás szárítja a bőrt, ami szintén kedvező.

Ez a két ok magyarázza, hogy nyáron sokkal kevesebben küszködnek a pattanásokkal. Más, ritkább bőrbetegségeket is kedvezően befolyásol a napozás, ezek közé tartozik például a pikkelysömör is.

Ugyanakkor nem árt megemlítenünk, hogy a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás rendkívüli mértékben szárítja és károsíthatja a bőrt. Kevesen tudják, hogy a nap ultraibolya sugárzása felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát.

Minél több időt tölt valaki a napon, annál gyorsabban következik be a bőr öregedése. Ezt a folyamatot alapvetően két dolog befolyásolja: az örökletes tényezők, és a napozás módja. Ha valakinek érzékeny a bőre ez általában a vörös hajú, szeplős, fehérbőrűekre igaz, természetesen fokozottan kell vigyáznia a napozással.

Napfény és a bőrrák kapcsolata

Az UV sugarak a bőrrák kialakulását is nagymértékben elősegítik. A melanómában szenvedők száma az elmúlt 10 évben hazánkban is megsokszorozódott, s ez a korlátlan mondhatnánk, hogy az esztelen szolárium használatnak is bizonyíthatóan köszönhető.

Nagyon érdekes, hogy a bőrrák gyakorisága nem a délen élők körében emelkedett, hanem az északi, fehér bőrűek körében nőtt meg ugrásszerűen.

Ennek oka az északról délre irányuló turizmus, melynek során a meggondolatlan nyaralni vágyó nem fokozatosan szoktatja bőrét a naphoz, hanem azonnali és gyors barnulást szeretne elérni.

Tudta?

Az Észak-Kalifornia Egyetem és a Wake Forest Egyetem Rákkutató Központjának munkatársai már előző kutatásaikban is megállapították, hogy kisebb eséllyel fejlődik ki emlőrák azoknál a nőknél, akik gyakran és hosszabban napoznak.
A kutatás során 1788 emlőrákos beteg természetes bőrszínét és napbarnítottságának mértékét hasonlították össze a kontrollcsoportba tartozó 2129 egészséges nő bőrszínével és napbarnítottságával. A kutatók ezt úgy magyarázzák, hogy a napsugárzás azért csökkenti a mellrák kockázatot, mert a szervezet a napfény hatására a D-vitamin aktív formáját állítja elő.
De a természettől sötétebb bőrű nőkben kevesebb D-vitamin keletkezik. Mivel a mellrák kockázati tényezőinek többsége nehezen befolyásolható, feltétlenül ki kellene használni ezt a kockázatcsökkentő lehetőséget - tanácsolják a tudósok. Mégis ennek ellenére is a mértékletességre óvják a hölgyeket.

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Bőrbetegségek Testápolás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass