Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ártó fények?!

A bőrgyógyászok megfigyelése szerint a napfény és a szolárium hatására a bőrrák kialakulása egyre gyakoribb, és ez egyértelműen összefüggésbe hozható a napozási szokásokkal.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a napfénynek számos jótékony hatása van és elengedhetetlen szervezetünk számára. Az emberi szervezet támasza, gyermekeknél az angolkór, felnőtteknél a csontlágyulás és a csontritkulás kialakulás elleni harcban.

Jótékony aranyközépút

Mint az élet minden területén itt is a mértékletességen van a hangsúly. Nincsenek konkrét kutatási bizonyítékok, hogy normális keretek között mind a napozás és mind a szoláriumozás káros lenne szervezetünkre.

Persze mit értünk normális keretek között? A médiában a nyár alkalmával minden évben elhangzanak azok a bizonyos napozással kapcsolatos figyelmeztetések, melyeket nem árt betartani. Többek között, hogy a kritikus időszakban 12 órától a 15 óráig tartó periódus ne tartózkodjunk kint a napon.

Mindig használjunk napkrémet, természetesen a bőrtípusunknak megfelelőt. A gyerekekre fokozottabban figyeljünk oda, hiszen nekik könnyebben megég a kis bőrük, és hamarabb kapnak napszúrás.

Ebből kifolyólag lényeges momentum a ruházat is. Nem utolsó sorban, pedig ne esztelenül feküdjünk a napon és a szoláriumban.

Fény jótékony hatása

Sok rosszat hallunk a napfényről, mégis létfontosságú a szervezetnek. A gyors növésben lévő szervezet számára elengedhetetlen jelentőségű a D-vitamin.

A D-vitamin részint táplálékkal jut a szervezetünkbe, de nagyon jelentős az ultraibolya sugárzás hatására a bőrben képződő része is. Ennek a vitaminnak a szerepe rendkívül fontos a csontok fejlődésének szempontjából.

A D-vitamin hatására a csontokba épülő kalcium mennyisége fokozódik. A csont magas kalcium-tartalma viszont a csont szilárdságát javítja, megelőzve így a töréseket és az időskori csontritkulást! A D-vitamin, pedig mint olvashattuk a napfény segítségével, jut a szervezetbe. Egyszóval szükség van a szervezetnek a napfényre.

Fény és a bőr kapcsolata

A napsugárzás jótékony hatással van a bőrbetegségek egy részére. Ezek közül nagy jelentőségű a zsíros pattanásos bőrre gyakorolt hatása. Az ultraibolya sugarak fertőtlenítő hatásúak, ezért a bőrön élő baktériumok elpusztítását eredményezik, másrészt a napsugárzás szárítja a bőrt, ami szintén kedvező.

Ez a két ok magyarázza, hogy nyáron sokkal kevesebben küszködnek a pattanásokkal. Más, ritkább bőrbetegségeket is kedvezően befolyásol a napozás, ezek közé tartozik például a pikkelysömör is.

Ugyanakkor nem árt megemlítenünk, hogy a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás rendkívüli mértékben szárítja és károsíthatja a bőrt. Kevesen tudják, hogy a nap ultraibolya sugárzása felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát.

Minél több időt tölt valaki a napon, annál gyorsabban következik be a bőr öregedése. Ezt a folyamatot alapvetően két dolog befolyásolja: az örökletes tényezők, és a napozás módja. Ha valakinek érzékeny a bőre ez általában a vörös hajú, szeplős, fehérbőrűekre igaz, természetesen fokozottan kell vigyáznia a napozással.

Napfény és a bőrrák kapcsolata

Az UV sugarak a bőrrák kialakulását is nagymértékben elősegítik. A melanómában szenvedők száma az elmúlt 10 évben hazánkban is megsokszorozódott, s ez a korlátlan mondhatnánk, hogy az esztelen szolárium használatnak is bizonyíthatóan köszönhető.

Nagyon érdekes, hogy a bőrrák gyakorisága nem a délen élők körében emelkedett, hanem az északi, fehér bőrűek körében nőtt meg ugrásszerűen.

Ennek oka az északról délre irányuló turizmus, melynek során a meggondolatlan nyaralni vágyó nem fokozatosan szoktatja bőrét a naphoz, hanem azonnali és gyors barnulást szeretne elérni.

Tudta?

Az Észak-Kalifornia Egyetem és a Wake Forest Egyetem Rákkutató Központjának munkatársai már előző kutatásaikban is megállapították, hogy kisebb eséllyel fejlődik ki emlőrák azoknál a nőknél, akik gyakran és hosszabban napoznak.
A kutatás során 1788 emlőrákos beteg természetes bőrszínét és napbarnítottságának mértékét hasonlították össze a kontrollcsoportba tartozó 2129 egészséges nő bőrszínével és napbarnítottságával. A kutatók ezt úgy magyarázzák, hogy a napsugárzás azért csökkenti a mellrák kockázatot, mert a szervezet a napfény hatására a D-vitamin aktív formáját állítja elő.
De a természettől sötétebb bőrű nőkben kevesebb D-vitamin keletkezik. Mivel a mellrák kockázati tényezőinek többsége nehezen befolyásolható, feltétlenül ki kellene használni ezt a kockázatcsökkentő lehetőséget - tanácsolják a tudósok. Mégis ennek ellenére is a mértékletességre óvják a hölgyeket.

Koczka Kinga