Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Egy hét Afrika

2007.07.17.

A rendkívüli hőségnapok kialakulásában nagy szerepe van a nagytérségű időjárási folyamatok „kedvező” alakulásának, a még mindig magas delelési napmagasságnak és a múlt heti hidegfront következtében lecsökkent páratartalomnak.

A magas hőmérsékletek és erős napsugárzás mellett a forró időszak hosszúsága okozza a legnagyobb megterhelést: várhatóan szombatig kitart az afrikai idő. Indokoltan rendelték el tehát a harmadfokú hőségriadót. Veszélybe kerülhet az abszolút melegrekord.

Több időjárási tényező egyszerre érvényesült

A hőhullámhoz kialakulásának megértéséhez időben néhány napot vissza kell mennünk.

Az elmúlt hét csütörtökjén erős északnyugati áramlással még hűvös és száraz (alacsony harmatpontú, ez utóbbinak még fontos jelentősége lesz a későbbiekben) levegő érkezett térségünkbe egy ciklon hűvös oldalán.

Péntektől a magasban (5-6000 méteren) délnyugati irányból elkezdődött a meleg levegő áramlása, miközben anticiklon alakult ki.

A hétvégén még markánsabbá vált a Kárpát-medence felett nagy magasságban a melegáramlás, amelyet fokozott a Brit-szigetek közelében erősödő ciklontevékenység.

Az alsó troposzférában (a légkör alsó tartománya) tartós délnyugati áramlással Afrika északi részéről, az Ibériai-félsziget, illetve a Földközi-tenger nyugati medencéjének irányából az ott felhalmozódott forró és száraz levegő indult el a Kárpát-medence felé.

Az itt lévő száraz levegőre érkező meleg és szintén száraz levegő segítette elő a felhőzet gyors csökkenését, a magas napállás mellett az igen erős besugárzást.

A napsugárzás erősségét a hétvégén fokozta a levegő tisztasága, amely szintén a múlt hét közepi hidegáramlásokra vezethető vissza. Az érkező meleg levegő hőmérséklete és a Nap energiája a száraz levegőben gyorsan átadódott a talajközeli légrétegeknek, mert a száraz levegő melegítéséhez kevés energia szükséges.

Ennek volt köszönhető, hogy míg csütörtökön 23 fokot mérhettünk a délutáni órákban, szombaton már 32 fokot, vasárnap 35-36 fokot.

A következő napokban fokozódik a kánikula

Az előttünk álló napokban a nagyléptékű időjárási helyzetben lényegi változás nem várható. A hidegörvény továbbra is Északnyugat-Európa felett marad, a Kárpát-medence felett pedig tartóssá válik az anticiklon.

Délnyugati áramlással még mindig magasabb hőmérsékletű levegő érkezik. A felhőtlen ég mellett a Nap energiája az egyre melegebb alsó légrétegben és a továbbra is száraz levegőben erőteljesen érvényesül, csupán a napról napra fokozódó por- és egyéb légszennyezettség gyengítheti némileg a besugárzást.

Szerdától főleg az Alföldön, a délkeleti tájakon elérjük a 40 fokot. Segíti még a folyamatot, hogy a hét közepétől nyugat felől a kontinens belseje felé mozgó hidegfrontok fokozatosan megszűnnek a közép-európai régióban, de hatásukra a Kárpát-medencében és környékén állandósul a front előtti, délről érkező melegedés.

A meleg a előreláthatólag pénteken tetőzik, amikor délen, délkeleten többfelé is lehet 40 fok, helyenként 41 fok. Hazánkban eddig a legmagasabb hőmérsékletet 2000. augusztus 21-én regisztrálták Békéscsabán, akkor 41,7 fok volt. Most jó eséllyel számíthatunk ennek megdőlésére.

A hőségnek a legfrissebb számítások szerint a nyugati határszélen szombaton, az ország többi részén vasárnap napközben vet véget egy érkező hidegfront.

További részleteket az időjárásról a http://www.idojaras.hu portálon olvashat.

Ilyen még nem volt: harmadfokú hőségriadó

Hazánkban 2005-ben vezették be a hőségriadók rendszerét. A legmagasabb riasztás, a harmadfokú hőségriadó elrendelésére most került először sor.

A harmadfok életbe léptetése akkor indokolt, amikor a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Most az ország legnagyobb részén hétfőtől péntekig, azaz öt egymást követő napon haladja meg várhatóan a középhőmérséklet a határértéket, sőt az ország délkeleti vidékén akár 6 egymást követő, rendkívül forró nap sem kizárt (hétfő-szombat).

A hazai meteorológiai mérések több mint százéves történetét figyelembe véve a jelenlegi hőhullám valóban különlegesnek mondható. Ehhez részben hasonlót a húszas évek végén, majd 1950-ben, legutóbb pedig 2000-ben tapasztalhattunk. A hőhullám rendkívülisége mind a nappali hőmérsékletek mértékében, mind pedig a forró periódus hosszában mérhető.

Megterheli a szervezetet

A tartós, állandóan magas napi középhőmérséklet igen nagy megterhelést jelent szervezetünknek. A forróság egyhetes időtartama okozhatja a legnagyobb élettani és gazdasági kihívásokat. Az egyre melegebb éjszakákon sokan nem tudnak eleget aludni, így a munkanapokat eleve legyengült szervezettel kezdik.

A klimatizált, párásítóval hűtött helyiségekben is magas páratartalom alakul ki, amely szintén fokozza a fáradékonyságot. A tompuló reflexek miatt munkánk hatékonysága alacsony, és nő a balesetek bekövetkeztének esélye is.

A közlekedés résztvevőitől most lassabb reagálást várhatunk el, érdemes nagyobb követési távolságot tartani, a gyalogosokra jobban ügyelni. A gyalogosoknak is nagyobb körültekintést igényel az úttesten való áthaladás.

Az idősek, kisgyermekek és a krónikus (különösen a keringési) betegségekben szenvedők még inkább veszélyeztetettek lesznek a héten.

Egyre magasabb lesz az átlaghőmérséklet, az átforrósodó lakások sem tudnak már védelmet nyújtani a hőség ellen, az éjszakák sem hoznak jelentős enyhülést. A fokozatosan kifáradó szervezet egyre nagyobb terhelésnek lesz kitéve.

A kánikula és az erős besugárzás hatására a fotokémiai reakciók során keletkező szennyezőanyagok - többek között a felszínközeli ózon - koncentrációja emelkedik, ezenkívül a porszennyeződés mértéke és a pollenkoncentráció is növekszik.

A szennyeződés mértékét mérsékli, hogy a felszín felmelegedésekor fellépő, függőleges száraz áramlások 1000-1300 méter vastagon átkeverik a légkört. A legnagyobb koncentrációk a reggeli csúcsforgalom idején jelentkeznek.

ICI Interaktív Meteorológia


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass