Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Álmatlanság

Leírás

Magyarországon mintegy 500 ezer ember alvászavarral küszködik. Miközben próbálják megfejteni ennek okát, szerencsére jó néhány olyan biztonságos és természetes szer alkalmazható, amely mellékhatások veszélye nélkül álomba ringat.

 
 
 

 

 

 

 

 

Sokan úgy gondolják, az álmatlanság az, ha valaki nem tud elaludni, de e kategóriába tartozik az is, ha valaki nem képes folyamatosan aludni, vagy mindig korábban ébred fel, mint kellene. A csupán néhány napig vagy hétig tartó alvászavarokat általában stressz vagy izgatottság okozza. Olykor azonban az álmatlanság idültté válik, és hónapokig, évekig is elhúzódhat.

 

 

 

 

 

Tünetek:

 

 

 
  • nehéz elalvás
  • gyakori felébredés éjszaka
  • túl korai ébredés
 
 
 

 

 

 

 

Mik okozhatják az álmatlanságot?

 

 

 

Az álmatlanság tulajdonképpen olyan tünet, amely mögött sokféle, gyakran nehezen felismerhető ok állhat. Kialakulásában szerepet játszhat az étrend, az életmód, fizikai fájdalom, komoly betegség, gyógyszeres kezelés, netán egy rossz ágybetét is.

A legtöbb ember esetében azonban a feszültség, az idegesség és a depresszió a kiváltó ok. Olykor nyomozásnak is beillő munkára van szükség az álmatlanság okának kiderítéséhez, de megéri, mert ez a legbiztosabb kiindulópont a kezelés megkezdéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A étrend-kiegészítők hatása

 

 

 
 

A táplálék kiegészítők mindegyike azonnali javulást hozhat, de - hacsak nincs külön utalás rá - csak önmagában alkal­mazható, ezért ne szedjen egyszerre többfélét. Lefekvés előtt kb. 45 perccel vegye be. Próbálgatással döntse el, melyik használ, de rendszeres alkalmazás esetén váltogassa a gyógykészítményeket 2-3 hetente.

 

 

 

Az egyik legtöbbet vizsgált növényi táplálék-kiegészítő az orvosi macskagyökér. Több tanulmány kimutatta, hogy hatékony altatószer is.

A legjobb hatást úgy éri el, ha más nyugtató hatású gyógynövényekkel, például kamillával, mámorborssal és golgotavirággal váltogatja. Tabletta, tea vagy tinktúra formájában fogyasztva e gyógynövények segítenek az ellazulásban, csökkentik a stresszt, így megkönnyítik az elalvást.

 

 

 

Az alvás természetes hormonja a Melatonin. Ez a vegyület a tobozmirigyben termelődik, és általában sötétség hatására nő a szintje. Sokat beszélünk a környezetszennyezésről, de kevés szó esik a fényszennyezettségről, mely társadalmunk szükséges rossz velejárója.

Egy nagyvárosban, éjszaka olyan sötét, mint amire szükségünk lenne. A Melatonin este kezd el termelődni, de termelődése és így szintje is, fényhatására lecsökken. Épp ezért fontos a sötét az elalváshoz, és nem jó ha ezt követően fényinger ér minket.

 

 

 

Ha éjjel felébredünk, vagy ki kell menni wc-re, ne kapcsoljuk fel a villanyt, ha nem feltétlenül szükséges. Egy pár másodpercig tartó fény is elég ahhoz, hogy Melatonin szintünk leessen és legalább fél-egy óra kell, még visszatér az adott éjszakai időpontra jellemző szintre.

 

 

 

A Melatonin étrend kiegészítőkben is megtalálható. Jelentősége tipikusan az elaltatásban van, mivel általában 2-3 órás vérszintet biztosítanak. Hosszabb átaltatásra érdemes a lassan felszívódó formát kombinálni a normálissal.

 

 

 

Olykor valamilyen tápanyaghiány, különösen a kálcium, a magnézium és a B6-vitamin szintjének csökkenése is alvásproblémához vezethet, ezért ezeket pótolni kell. A niacin vagy B3-vitamin B6-vitaminnal szedve igen hatékonyan csökkenti a feszültséget. Különösen hatásos lehet a magnézium vagy a B6-vitamin 5-HTP-vel együtt alkalmazva.

 

Tanácsok: Mit tehet még az álmatlanság esetén

 

 

 
  • Ragaszkodjon a rendszeres alváshoz, még hét végén is.
  • Az ágyat csak alvásra használja, ne olvasson vagy tévézzen fekve.
  • Rendszeresen mozogjon (de ne este), hogy csökkentse a stresszt.
  • Kerülje az alkoholt, a dohányt és a koffeint.
  • Lefekvés előtt vegyen meleg fürdőt, a vízbe tegyen 10 csepp levendulaolajat.
  • Igyon egy elalvás előtti italt: meleg tejet, mézzel édesítve.
  • Próbáljon meg nyugtató hatású gyógynövényekkel kitömött párnán aludni.
  • Ne szedjen természetes alvásserkentőket hagyományos nyugtatókkal és gyógyszerekkel, mert ez túlzott álmossághoz vezethet.
  • Bizonyos gyógynövények serkentő hatásuk révén gátolhatják az éjszakai alvást. Ilyenek a ginszeng, a guaranána, a kóladió és a gyömbér.
 
 
 
 
 
 
 

Kerülje a stresszt vagy tegyen ellene. Sajnos a napi rohanásban észre sem vesszük, hogy néha meg kéne állni. Estére ugyan fáradtnak érezzük magunkat, de elménk úgy fel van pörgetve, hogy nem képes megnyugodni.

Ez nehéz elalváshoz vagy korai ébredéshez vezethet, mely időszakokban csak „pörög” az agyunk és mindenféle teendőinken gondolkozunk. Ennek lecsendesítése érdekében fontos, hogy napközben is álljunk meg egy pár percre, relaxáljunk.

Ha úgy kívánjuk egy délutáni szunyóka is belefér, mely a stressz csökkentésével nem akadályozza, hanem inkább javítja az éjszakai pihentető alvást. Fentiek tálán fontosabbak bármilyen készítménynél.

 

 

 
 

A másik életmódi elem a táplálkozás. Emésztési zavarok ugyanis szintén álmatlan perceket okozhatnak. Késő este már ne együnk, mert az növelheti energiaszintünket, ami inkább tevékenységre, mint pihenésre serkent. Ugyanezen okból, ha éjjel felébredünk, ne kezdjünk el nassolni, mert az csökkenti a további elalvási esélyeinket.

 

 

 

 

 

 

Forduljon orvoshoz:

 

 

 
  • Ha az álmatlanság minden próbálkozás dacára egy hónapnál tovább tart.
  • Ha az alvási problémák egy megrázó munkahelyi esemény vagy egy szeretett személy. elvesztése nyomán jelentkeznek.
  • Ha mindig fáradtnak érzi magát, és napközben gyakran elbóbiskol.
  • Ha olyan fáradt, hogy már sem­mit sem tud rendesen elvégezni.
 
 
 
 

 

 

 

 

Újabb tudományos kutatások

 

 

 
 

 

Tudta?

Egy kiadós pulykalakoma után sokan fáradtak és el-elszundítanak. Ennek egyik oka az, hogy a pulykahúsban különösen sok a triptofán nevű aminosav, amely természetes alvásserkentő.

 

Több mint 200 vizsgálat igazolta a valeriána altató hatását. Svájci kutatók nemrég közzétett eredményei szerint a valeriánát szedők gyorsabban aludtak el és később ébredtek fel, mint azok, akik placebót kaptak.
 
 

 

 

A Journal of the American Medical Association című lapban megjelent tanulmány szerint 16 hétig vizsgáltak 43 egészséges, 50-76 év közötti embert, akiknek enyhe alvászavaraik voltak. Heti négyszeri 40 perces intenzív gyaloglás mellett a résztvevők nemcsak könnyebben aludtak el, hanem nyugodtan át is aludták az éjszakát.

Németországban, de más országokban is az egészségügyi hatóságok felismerték a kamilla, a valeriána és egyéb növények nyugtató gyógyhatását, az orvosok gyakran írnak fel ezekből készült készítményeket, melyeket az egészségbiztosítás támogat.  

 

 

Ajánlott gyógykészítmények:

 

 

 
 
 

Orvosi macskagyökér Adagolás: 250-500 mg engedélyezett kivonat. Lefekvés előtt kisebb adaggal kezdje, és csak szükség esetén növelje azt.

 

 

 
 

Kálcium/ Magnézium Adagolás: 5 mg kalcium és 25 mg magnézium. Lefekvés előtt étellel vegye be; olykor egyetlen készítményben kapható.

 

 

 
 

B6 vitamin/niacin Adagolás:50 mg B6 vitamin és 500 mg niacin. Lefekvés előtt, együtt vegye be. A B6 vitamin mellet stressz kezelésre fontos jelentőséggel bír a Cink is, így ezeket érdemes együtt fogyasztani. A B6 vitamin hiányára utal, ha valakinek „nincsenek” álmai, vagy nem tudja visszaidézni. A dózist addig kell emelni, amíg az álmok újra megjelennek, előhívhatóak.

 

 

 
 

Kamilla (orvosi székfű) Adagolás: 2 kávéskanálnyi szárított növényből készített csésze tea. Használhatja más nyugtatókkal együtt, mivel hatása elég gyenge.

 

 

 
 

Mámorbors Adagolás: 250 mg kivonat. Ajánlat: lefekvés előtt; a kavain-lakton-tartalma legalább 30 %-os legyen.

 

 

 
 

5-HTP Adagolás: 100 mg 5-hidroxi-triptofán. Az 5-HTP a hisztamin nevű anyag előanyaga. A hisztamin az allergiás reakciók mellett fontos szereppel bír az agyi ingertevékenységben is. Mentális zavarokban szenvedő betegek 50%-a hisztamin hiányos. 20% azonban túl sok hisztaminnal rendelkezik, épp ezért az 5-http sem mindenkinek hoz javulást. Ajánlat: lefekvés előtt különösen hatásos B6-vitaminnal vagy magnéziummal keverve; vagy a gyógynövénykivonat, például a valeriána.

 

 

 

 Ajánlott készítmények:

Vitaminsziget.com



Kapcsolódó termékek

Highland PR1171 Calm-R-Rest - nyugtató gyógynövény komplex (60db)Highland PR1171 Calm-R-Rest - nyugtató gyógynövény komplex (60db) (Highland)
Természetes nyugtató, ellazító anyagokat tartalmazó termék.
+- 10.193 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR200 B Komplex 50mg - B vitamin (100 db)Highland PR200 B Komplex 50mg - B vitamin (100 db) (Highland)
B vitaminokat, kolint, inozitolt tartalmaz, segít a stressz csökkentésében.
+- 13.755 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR706 Cink 50 mg (100db)Highland PR706 Cink 50 mg (100db) (Highland)
Javíthatja az immunrendszer állapotát, segíthet a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban.
+- 8.745 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Stressz AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass