Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Betegségek

Ezen cikksorozatunkkal segíteni szeretnénk abban , hogy logikusan felépített, pontos képet kaphasson a szervezet működéséről, és megérthesse a tápanyagok jelentőségét az egészség szempontjából.

Szervezetünk több milliárdnyi sejtből épül fel. Minden sejtünk egy külön csodálatos világ, melyekben ezernyi folyamat zajlik. A sejtek tápanyagokat vesznek fel környezetükből, azokból energiát nyernek, illetve az anyagcsere folyamatok végtermékeit is oda juttatják vissza. A sejtek közötti tér egyensúlya elengedhetetlen a helyes működéshez. Ezek a folyamatok a sejtmembránon keresztül mennek végbe. A normális membránfunkcióhoz fontos a membrán összetétel, különösen az azt alkotó telített és telítetlen zsírsavak szempontjából.

Minden sejtnek külön funkciója van, mely elengedhetetlen az egészséges működéshez. Nem lehet például a szív sejtjeit kiemelni, mint legfontosabbat, mivel épp olyan fontos az a sejt is, mely annak a nyirokútnak a falát alkotja, mely a szívizomsejt környezetéből elvezeti a káros anyagcsere termékeket. Számos hasonló példát említhetnénk még, de a lényeg, hogy megértsük az alapvető sejtszintű folyamatokat. Ha biztosítani tudjuk bármely sejtünk számára, hogy egészséges legyen, akkor a sejtekből felépülő szervek, és így az egész szervezet is egészséges tud maradni.

A sejtek működéséhez elengedhetetlen a belső és külső környezeti egyensúly, illetve a megfelelő ellátottság mikro- és makro-tápanyagokkal.

Makro-tápanyagoknak az alapvető táplálékokat (zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket) nevezzük, melyek fontosak az energianyerés és a szerkezeti felépítés szempontjából.

Mikro-tápanyagok a különböző vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és bizonyos aminosavak, melyeket a szervezetünk nem, vagy csak elenyésző mennyiségben képes előállítani.

Hasonlítsuk a sejtet egy gyárüzemhez, melyben megannyi gépet megannyi futószalag kapcsol össze. Bárhol történik valami, az hatással van egy másik folyamatra is. A gépek a sejtjeinkben az enzimek. Egy gépnek szüksége van alapanyagokra, amikből előállítja a terméket és szüksége van olajozásra is, a helyes működés érdekében. Az enzimekkel ugyanez a helyzet. Nem elég bevinni a tápanyagokat a szervezetünkbe, biztosítani kell a feldolgozásukhoz szükséges további összetevőket is. Ezen felül fontos, hogy ezek az összetevők a megfelelő arányban jussanak be. Vegyük ismét a gépek példáját. Ha a játékgyárban az egyik gép kifarag egy bábút a másik, ráfesti a szemét, orrát, száját, a harmadik meg ráteszi a ruhát, akkor beláthatjuk, hogy hiába látjuk el sok festékkel az üzemet, ha a ruha utánpótlás nem megfelelő (és akkor a különböző színű festékeket nem is említettük). Az egyik gép túltermel, még a másik nem tud dolgozni, a közti termékekből meg túl sok lesz. Így van ez valahogy a sejtekben is.

Épp ezért fontos a vitaminok és nyomelemek helyes arányú bevitele. Mindegyik hatással van arra, hogy éppen mennyire van szükség a másikból. Együtt hatva pedig lehet, hogy kevesebb is elég belőlük. Ezt hívjuk szinergikus hatásnak, amikor két anyag együttes hatása nagyobb, mint ha összeadjuk külön-külön a hatásukat.

A probléma az, hogy a mai élelmiszeripar olyan mértékben teszi tönkre táplálékainkat a feldolgozás során, hogy elengedhetetlen az étrend-kiegészítőkkel pótolni azokat. Hogy ez rossz vagy jó, azon lehet vitatkozni, de az az igazság, hogy ez korunk kényelmének elengedhetetlen velejárója.

Vannak alapvető szükségletek, melyek minden sejtre jellemzőek. Különböző szerveink sejtcsoportjai azonban további tápanyagokat igényelnek a helyes működésükhöz ezért, bizonyos kórállapotokban egyes elemekből emelt szintű pótlás is szükséges.

A másik fontos tényező az öröklött anyagcsere jellemzőnk. Nem csak az ujjlenyomatunkban, vagy a külső megjelenésünkben különbözünk, de a belső felépítésünkben, sőt egészen sejtanyagcserénkben is. Az alapvető folyamatok persze ugyanazok, de bizonyos eltolódás megfigyelhető mindannyiunkban. Épp ezért a helyes mikrotápanyag pótlásnak egyénre szabottnak kell, éppúgy, mint a táplálkozásnak. Gondolkozzunk csak el azon, miért van az, hogy egy új csodaszer, vagy csoda diéta sokaknak segít, de mindig vannak kivételek!

Cikkeinkben bővebben kifejtjük majd mind az egyes betegségeket, és az azokban szerepet játszó mikro-tápanyag hiányokat, illetve végigmegyünk a vitaminok, nyomelemek szerepén…

Dr. Gulyás Tamás

















Ó















www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass