Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  „Már megint nem sikerül”- soha nem lesz gyermekem!

» Kockázati tényezők 
» Életmódi tényezők
» Férfi és női meddőség okai
» Női meddőség okai
» Férfi meddőség okai
» Kezelése
» Étrend-kiegészítők
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

„Már megint nem sikerül”- soha nem lesz gyermekem!

2007.04.26.
Címkék: C vitamin   e vitamin   magzatvédő vitamin   meddőség  
Sajnos egyre több ember találkozik ezzel a problémával. Magyarországon a párok kb. 15%-a meddő. Ez elég nagy százalék, ami évről évre romlik, az életmódi tényezők miatt. De mi is a meddőség? Meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár védekezés nélkül, normális nemi élet mellett 1-2 év alatt, nem képes gyermeknemzésre. Szigorú definíció szerint a teherbe esési képtelenséget sterilitásnak vagy meddőségnek nevezzük.

Kockázati tényezők

A meddőségnek nincsenek tünetei, de vannak kockázati tényezői. Ezek a tényezők intő jelek lehetnek, melyeket minél korábban felismerve, megakadályozhatjuk a meddőség kialakulását.

Nőknél kockázati tényező lehet:

 • többszöri vetélés ill. abortusz
 • havi ciklusa rendszertelen, vagy hosszabb ideig való elmaradása
 • menstruációjuk nem állt vissza rendesen a fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után
 • túl keményen sportolnak, vagy fogyókúráznak, étkezési problémáik vannak
 • nemi betegség

Férfiaknál kockázati tényező lehet:

 • ha pubertás korban mumpszot kaptak
 • sérülés érte a heréiket
 • gyermekkorban sérv-vagy hasi műtétjük volt
 • nem szállt le a heréjük
 • túl kemény sportolás, ami csökkentheti a spermaszámot
 • nemi betegség

Életmódi tényezők

A koffeinfogyasztás és a dohányzás akár 50%-kal is csökkentheti a teherbe esési esélyt. Koffein nem csak a kávéban, de a fekete és zöld teában, egyes csokoládékban, a kólában és az energiaitalokban is található. Érdemes megemlíteni egy tanulmányt, miszerint napi 3 vagy több koffeinmentes kávé fogyasztása növelte a vetélés rizikóját. A kávéban és a fekete teában ezen kívül Tannitok is találhatók, melyek szintén hozzájárulhatnak a meddőséghez.

A dohányzás elhagyása szintén alapvető jelentőségű, az alkohol és a drog fogyasztásáról nem is beszélve. Meddőséget okozhat még a környezetszennyezett levegő, mérgező hatású kémiai szerek, sugárzása.

Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy a normál hüvelyi tejsavbacillus flóra fenntartása fontos. Ezt különböző tejsavas hüvelyöblítőkkel lehet elérni, melyek megfelelő közeget biztosítanak a normál flóra helyreállásához.

Férfi és női meddőség okai

Testi eredetű problémák

A meddőség szervi vagy hormonális okokra vezethető vissza. A nőknél leggyakrabban a petevezetők elzáródása vagy hormonális zavarok állnak a meddőség hátterében.

Női meddőség okai

 • méh felépítésének rendellenességei
 • kismedence gyulladása
 • méhnyak rendellenességei
 • nem specifikus anovuláció
 • hiperprolaktinemia
 • petefészek policisztás betegsége
 • petefészek elégtelensége
 • GnRH hiánya
 • bakteriális fertőzés

A férfiak meddősége szintén szervi és hormonális okokra vezethető vissza. Férfiaknál az alacsony spermiumszám illetve gyenge spermaminőség okoz problémát.

Férfi meddőség okai

 • spermium előalakok hibás osztódása
 • spermium nem megfelelő érése (differenciálódása)
 • érési folyamatot támogató sejtek diszfunkciója

A meddőségnek lehetnek immunológiai okai is. A nő szervezete és a férfi szervezete is képezhet nagymennyiségű ellenanyagot a spermiumok ellen, amelyek megakadályozzák az ivarsejtek egyesülését.

Lelki eredetű problémák

A meddő párok egy részénél (12%) semmilyen szervi, hormonális vagy immunológiai eltérést, nem lehet kimutatni. Ilyenkor ismeretlen eredetű meddőségről beszélünk. A testi problémákon kívül nagyon sok esetben lelki problémák okozzák a meddőséget. Egyre több vizsgálat jelzi, hogy sokszor a meddőség hátterében emocionális stressz és depresszió áll. Mi sem bizonyítja jobban, mint ez a vizsgálat.

Súlyos depresszióval küzdő meddő nőket véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az egyik csoport 10 üléses pszichoterápiában részesült, míg a másik csoport nem kapott ilyen kezelést. A kezelt csoportban hat hónapon belül a nők 60%-a (!) teherbe esett és azt sikeresen ki is hordta, míg a másik csoportban a nők 24%-ka esett csupán teherbe. Nagyon sok esetben hallottunk olyan történeteket, hogy több éves sikertelen teherbeesés után, a leendő szülők feladták, és az örökbefogadáson kezdték el törni a fejüket. Az örökbefogadás megtörténtével, csodával határos módon sikerült teherbe esnie a nőnek. Ezek az emberek beletörődtek sorsukba és nem stresszelték tovább magukat. Ez a példa is bizonyítja, összefüggésben lehet a stressz és a depresszió a meddőséggel.

Ez nem azt jelenti, hogy minden probléma megoldható pszichológus vagy terápia segítségével, de az biztos, hogy jótékony hatása van.

Kezelése

Általánosan elmondható, hogy az esélyek növelhetők, ha a szexuális tevékenységet az ovuláció környékére időzítjük, ha a nemi érintkezések számát az ezen, kívüli időszakokban heti 3 alkalomra csökkentjük. Léteznek továbbá peteérést serkentő hormonkészítmények. Ezen, felül szóba jön az inszemináció, amikor a spermiumokat közvetlenül a méhbe jutatják, vagy az IVF (in vitro fertilizáció), melynek során a petesejteket és a spermiumokat kontrollált laboratóriumi környezetben egyesítik, majd a megtermékenyített petesejtet visszaültetik a méhüregbe.

Étrend-kiegészítők

Emellett nagyon fontos a megfelelő táplálék-kiegészítő fogyasztása, melynek segítségével a legyengült, káros hatásoknak kitett szervezet, regenerálódni tud.

Komplex multivitamin készítmények hasznosak lehetnek, főleg olyanoknál, akik korábban nem szedtek semmit. Mivel nagyon sok ponton lehet zavar a szervezetben, és ezek a készítmények sok helyre hatnak - így pontos magyarázatot nehéz adni a hatásukra, de magyar tanulmányok is igazolták hatékonyságukat.

A C-vitamin bevitele előnyös lehet olyan nőknél, akiknek csökkent progeszteron termelése van, mely miatt a méh nyálkahártya nem fejlődik ki rendesen, hogy befogadja, a megtermékenyítet petesejtet. A zöldségfélékben, a citrusfélékben is van ebből a vitaminból, de a legjobb ter­mészetes forrása a csipkebogyó. Kutatások bizonyították, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lecsökkent a vitamintartalom, így a megfelelő mennyiség beviteléhez táplálék-kiegészítő fogyasztása elengedhetetlen.

Az infertilitásban (magzat kihordásának képtelensége) az E-vitamin hiánya is szerepet játszhat. Az E- vitamin megerősíti és védi a spermiumok sejtmembránját, és abban is segíti őket, hogy megtegyék azt a pár centiméter, ami egy gyerek nemzéséhez kell. Egy kísérlet során normális spermiumszámmal, de kevés megtermékenyítésre képes spermiummal rendelkező férfiaknak 3 hónapig napi 200 NE E-vitamint adtak. Az E-vitamin csökkentette a férfiak ondójának szabadgyök-szintjét, és a megtermékenyítések arányát 30%-kal növelte. Mint a vizsgálatból is kiderült az E-vitamin növeli a termékenységet.

A legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, hogy az E-vitamin természetes formája sokkal jobb, mint a mesterséges. Az E-vitamin hihetetlenül biztonságos. A klinikai kísérletek során, melyekben napi 3200 NE E-vitamin-táplálékkiegészítőket alkalmaztak 2-3 éven keresztül különböző embereken, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

A vitaminoknak legalább 3 hónapra van szükségük ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék, ebben az esetben különösen, hisz ennyi időre van szüksége egy spermiumnak a megéréshez. A terméketlen pároknak jó néhány hónapig kell E-vitamin-táplálékkiegészítőket és nagy hatású multivitamin- készítményeket szedni, mielőtt gyermeket szeretnének. Dohányosok minél hamarabb szokjanak le, mivel a dohányfüst szabadgyök-támadást jelent a spermiumokra nézve.

Forrás: Dr. Gulyás Tamás: Meddőség, infertilitás

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR326 Esterified 1000 mg C-vitamin - gyomorirritáció nélküli (100db)Highland PR326 Esterified 1000 mg C-vitamin - gyomorirritáció nélküli (100db) (Highland)
Folyamatos felszívódású, kálciumhoz kötött C-vitamin, amely semleges kémhatása révén megakadályozza a gyomorirritációt.
+- 15.729 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR631 Simply 4 Energy multivitamin - gyümölcs, zöldség, enzim keverékkel+Q10, lutein (120 db)Highland PR631 Simply 4 Energy multivitamin - gyümölcs, zöldség, enzim keverékkel+Q10, lutein (120 db) (Highland)
Természetes hatóanyag tartalmú multivitamin készítmény, bio fekete bogyós gyümölcs és bio zöldség keverékkel, Q10 és lutein tartalommal.
+- 23.976 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR637 OMNI folyamatos felszívódású multivitamin (60db)Highland PR637 OMNI folyamatos felszívódású multivitamin (60db) (Highland)
Magas hatóanyagtartalmú folyamatos felszívódású multivitamin.
+- 24.672 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Női problémák

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass