Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Lombikbébi program

2007.04.26.
Címkék: baba   baba-mama  

Még ma is találkozhatunk, olyan emberekkel, akik elítélik, és természetellenesnek tartják a lombikbébi kezelést - mondván, hogy Isten vagy más természeti erő, biztos így akarta. De mi van azzal a 150 ezer emberrel, akiknek nem lehet gyermekük? Fogadjanak örökbe, vagy gyermek nélkül éljék le az életüket? Vagy választhatják a mesterséges megtermékenyítést!  

A lombikbébi kezelés azoknál a pároknál alkalmazható, akik meddők. Mi a meddőség? Meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár védekezés nélkül, normális nemi élet mellett 1-2 év alatt, nem képes gyermeknemzésre. Magyarországon becslések szerint minden hetedik házaspár, azaz mintegy 150 ezer ember meddő.

Hazánkban lombikbébi program segítségével évente 1500-2000 gyermek jön a világra. A lombikbébi gyermekek száma 1,5%, ez elég kevés az európai országokhoz képest, ahol 4-5%, a skandináv országokban 7-8%. 

Lombikbébi kezelésen, a szervezeten kívül történő megtermékenyítés különböző formáit értjük, amelynek során a petesejteket és a spermiumokat kontrollált laboratóriumi környezetben egyesítik, majd a megtermékenyített petesejtet visszaültetik a méhüregbe. IVF (in vitro fertilizáció) más néven a lombikbébi elnevezés onnan ered, hogy a női szervezeten kívül, in vintro, azaz üvegben (lombikban) termékenyítik meg a petesejtet.   

Első lombikbébik  

Az első lombikbébi Louise Brown, 1978-ban született Angliában. Ma már 27 éves nő postai tisztviselőként dolgozik és egy egészséges gyermek boldog édesanyja.

Magyarországon az első lombikbébi 1988 augusztusában látta meg a napvilágot a pécsi orvostudományi egyetemen. Budapesten 1988 őszétől dolgozott az a munkacsoport (Dr. Dévai István szülész-nőgyógyász, Szűcs Kálmán és Bojtor Gyöngyi embriológusok), amely a klasszikus in vitro fertilizációs módszert Magyarországon meghonosította és nagyobb betegcsoportok számára is elérhetővé tette. Az első sikeres lombikbébi után több ezer született Magyarországon.

 

„Gyermekárak”

Ma Magyarországon az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) 5 próbálkozást finanszíroz, amiből csak a kezeléseket téríti meg, a gyógyszereket a pároknak kell megvásárolni. Az IVF ciklusokhoz szükséges gyógyszerek igen drágák és ezeket vagy csak 50 %-ban, vagy pedig egyáltalán nem támogatja az OEP. Jelenleg 150-250 ezer forint gyógyszerköltséget kell fizetniük a leendő szülőknek. Ez az összeg komoly anyagi megterhelést okoz a pároknak.

A horribilis gyógyszerárak csökkentéséért, már többször indult kampány. Április elsejétől közel felével emelkedett a támogatás mértéke, így jóval olcsóbbak lettek ezek a hormonális készítmények. Ezeket, a készítményeket, a kivizsgálást követően, a meddőség megállapítása után írják fel a pároknak.

 

Nem is olyan régen felröppentek azok a hírek, miszerint a kormány csökkenteni akarja a lombikbébi – beavatkozások számát 5-ről 2-re. Nagy felháborodást keltett a javaslat, ami érthető is, hisz rengeteg meddő párnak komoly problémát okozna.

 

Ha megváltozna a támogatási rendszer, akkor több mint 20-30%-kal csökkenne a lombikbébik születési aránya. Nemcsak azért mert az anyagi költségek horribilisek, hanem azért is, mert komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ugyanis ha egy párnak csak két lehetősége van, és mindenképpen gyermeket szeretne, akkor vissza kell lépni az orvosoknak és a 3 embrió visszahelyezéséhez, ami hármas ikrekkel együtt járó kockázatot, izgalom és egy komplikációkhoz vezethet. Emellett nem tenne jót, hisz a népesség folyamatosan csökken, és a támogatás csökkentésével több ezer lombikbébi születésétől esnék el.

Kik vehetnek részt lombikbébi kezelésen?

A jogszabály pontosan rögzíti, hogy mely esetekben lehet igénybe venni a TB támogatást, vagyis ki jogosult lombikbébi kezelésre.  

 

Azoknak a meddő párok vagy élettársak vehetnek részt 

  • akik már átestek 6 inszemináción és mégsem áll fenn terhesség
  • a párok egyike el van kötve, így nem kivitelezhető az inszemináció
  • petevezetékek egyike sem járható át
  • petevezetékek hiánya esetén
  •  
    olyan esetekben, amikor a férfinak nincs megfelelő minőségű és mennyiségű spermája, andrológus véleménye alapján.

Ezen kívül most már lehetőségük van lombikbébi programban részt venni az egyedülálló meddő nőknek is. A most és a meddő kifejezés nagyon fontos, sok éves „küzdelem”után végre egyedülálló nők is részt vehetnek a kezeléseken, de csak abban az esetben, ha meddők vagy egészségügyi problémáik vannak.

De mi van az egészséges, termékeny nőkkel? Sajnos ennek a problémának a megoldására szerintem még egy kicsit várni kell, pedig más országokban (Spanyolországban, Görögországban, Hollandiában és Angliában) minden egyedülálló nő részt vehet a lombikprogramban.

Lombikbébi kezelés

 

Kivizsgálás, melynek során a meddőség lehetséges okait minél részletesebben feltárják a nőnél és férfinál egyaránt. A párok gyakran orvosi beutalóval érkeznek az intézetbe. A korábbi vizsgálati eredmények segítenek a meddőség okainak gyorsabb feltárásában.

  • A kezelés tervezése.
  • Hormonkezelés, melynek célja az, hogy több petesejtet sikerüljön nyerni a punkció során. Egyetlen petesejttel ugyanis sokkal kisebb az eredményes kezelés esélye.
  • A tüszők fejlődésének nyomonkövetése ultrahangos vizsgálatok és - esetenként – hormon meghatározások segítségével. Megfelelő tüszőnagyság elérésekor az ovulációt (peteérést) a petesejtek leszívása (tüszőpunkció) előtt kb. 35 órával beadott hormoninjekcióval váltják ki.
  • Punkció során a tüszőfolyadékot leszívják és a benne lévő petesejteket speciális tápoldatba helyezik.
  •  Megtermékenyítés.
  •  Az embriók tenyésztése.
  •  
    Az embriók visszültetése a méh üregébe.

Program eredményesség

Napjainkban e beavatkozások segítségével összességében már legalább 25-35 százalékos eredményességgel érhető el terhesség.

Az eljárás sikeressége nagymértékben függ a technikai és személyzeti feltételektől, a higiénés viszonyoktól, a nő és a férfi egészségi állapotától illetve életkorától.

Három embrió visszaültetése esetén, 30 év alatti életkorban 30-35 százalékos a terhesség bekövetkeztének valószínűsége, 30-35 év között kb. 25%, 35 és 40 év között 15%, 40-45 éves kor között kb. 5%. Aki 45 éves kor fölött kíván ilyen eljárást, annak külön nyilatkozatban kell tudomásul vennie, hogy a terhesség valószínűsége 1 százalék alatti.

 

Az elmúlt huszonöt év tapasztalata alapján a lombikprogram segítségével fogant gyermekek semmivel sem maradnak el hagyományos úton született társaiktól, mégis a mai napig nagy a tudatlanság velük kapcsolatban. Nagyon sokan azt hiszik, hogy ezek a gyerekek másabbak a többitől, semmivel sem másabbak, csak annyi a különbség, hogy máshogy fogantak meg.

Forrás: www.kaali.hu

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Meddőség, infertilitás Lombikbébi és meddőségi központok

Kapcsolódó termék-kategóriák

AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass