Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Természetes tartósítási eljárások

2016.08.24.
Címkék: gyümölcs   lekvár   tartósítószer nélküli   zöldség  

Tartósítsa a zöldségeket és gyümölcsöket természetes módon, minőségüknek és érettségi fokuknak megfelelő tartósítási eljárással!

Melyik tartósítási eljárást válasszuk?

A gyümölcsöket és zöldségeket számtalan hagyományos módszerrel feldolgozhatjuk, célszerű azonban a rendelkezésre álló alapanyag állapota alapján kiválasztani a megfelelő tartósítási eljárást. A zsenge termésből felöntőlével befőttet vagy zöldségkonzervet, a túlérett gyümölcsökből pedig például lekvárt készíthetünk. 

Befőtt készítéséhez az éppcsak érett, még ropogós, zsenge, mélyhűtéshez viszont a teljesen érett, beszíneződött zöldség és gyümölcs a legjobb. Aszalvány, dzsem, lekvár, sűrítmény előállításához a kissé túlérett termést érdemes használni. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját kertünk van, az előállítandó készítménynek megfelelő érettségi fokban szüretelhetjük le a terméseket.

A rendelkezésünkre álló termés minősége, érettségi foka, valamint a lakóhelyünk nyújtotta lehetőségek számbavétele után az alábbi tartósítási eljárások közül választhatunk:

Tárolás nyersen

Nyersen csak teljesen ép, hibátlan, nem túl magas víztartalmú termést tárolhatunk. Megfelelő tárolás mellett a hideg, téli hónapokban is fogyaszthatunk nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Hátránya, hogy megfelelő tárolóhely szükséges (pl. hűtőház vagy hűtőkamra, pince, verem, prizma, de legalább egy vízóraakna vagy egy fagymentesen bélelt láda). A nyersen tárolt élelmiszereket nagy hidegben takarni, a túlmelegedés ellen pedig szellőztetni kell. A romlott terméseket el kell távolítani, mely utána remek komposztalapanyag lehet. (Tárolási tippjeinket a cikk végén olvashatja!)

Erjesztés

Erjesztéssel tartósíthatunk savanyított káposztát, uborkát, zöldbabot, számos savanyúságot, bort, sört, ecetet, tejtermékeket. Az erjesztéssel tartósított zöldség, gyümölcs és tejtermék bioaktív anyagokban gazdag, természetes élelmiszer. Hátránya, hogy a savanyított zöldségféléket állandóan el kell lepnie a felöntőlének, ráadásul így is csak korlátozott ideig tárolhatóak. Bővebben a savanyításról itt olvashat! >>>

Mélyhűtés  

Mélyhűtéssel a teljesen érett, de kemény állagú termést érdemes tartósítani. Az eljárás előnye, hogy a hő hatására könnyen bomló C-vitamin mélyhűtés során nem károsodik. Hátránya azonban, hogy fagyasztószekrényben csak meghatározott ideig tárolhatjuk az élelmiszereket. Ha a fagyasztásra szánt élelmiszerek csomagolásához fóliahegesztő készüléket vásárolunk, olyan terméket válasszunk, amely vákuumcsomagolásra is alkalmas. Így a tárolás ideje alatt távol tarthatjuk élelmiszereinktől a levegő oxigénjét.

Aszalás vagy szárítás

Aszalással vagy szárítással a teljesen érett, nem túl magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat, fűszer-és gyógynövényeket, virágokat tartósíthatjuk. A szárított termékeknek csekély a súlyuk, így kis helyen is elférnek, nem romlanak. Az eljárás hátránya, hogy a tárolás időtartalma alatt fokozottan kell védeni a termést a rovarkártevőktől és a portól. Bővebben az aszalásról itt olvashat! >>>

Befőzés

Befőzéssel az éppen csak érett, „konzervzsenge” terméseket tartósítjuk. A megfelelő gyümölcsfajta kiválasztásával utolérhetetlen ízkompozíciót kapunk. Hátránya, hogy az üvegekben tárolt készítményeknek nagy a súlya és a helyigénye. Bővebben a befőzésről itt olvashat! >>>

Tippek zöldségek és gyümölcsök tárolásához

Ha a termés nyers tárolása mellett döntünk, az alábbi tárolási lehetőségek között választhatunk.

  • Veremben a gyökérzöldségeket és burgonyát tárolhatjuk.
  • Pincében (ha tiszta, jól szellőztethető és nem emelkedik a hőmérséklete 8-10 fok fölé), valamennyi tárolásra alkalmas zöldségfélét és bort hosszabb ideig tarthatjuk. Zöldségek tárolására legjobb a 0-5 fok, de megfelelő az 5 és plusz 10 fok közötti hőmérséklet is.
  • A zöldségféléket tiszta, légszáraz homokban kell tárolni. Legjobb, ha tiszta folyami homokot tudunk beszerezni. A homok fertőtlenítésére abban az esetben van szükség, ha már előtte is tároltunk benne zöldséget. Először át kell rostálni, majd hőkezeléssel fertőtleníteni, mielőtt ismét felhasználjuk. A hőkezeléshez tűző napon szétterítjük a homokot, néhányszor átforgatjuk, majd árnyékban hagyjuk lehűlni. Kisebb mennyiséget egyszerűen tepsiben felforrósítunk, majd megvárjuk, hogy lehűljön, és ismét telítődjön a levegő nedvességtartalmával.
  • Élelmiszertároló kamrában (spájzban), polcokon vagy gyümölcstároló rekeszekben tarthatjuk a télálló gyümölcsöket, almát, körtét, birset. Ha lehetséges, ne érjenek egymáshoz a gyümölcsök. A kamrának tisztának, jól szellőztethetőnek, hűvösnek, de fagymentesnek kell lennie. Mielőtt az új termést elhelyezzük, legalább évente egyszer meszeljük ki a kamrát. Ilyenkor érdemes a mésztejbe 1-2% rézgálicot keverni, mert gátolja a penészgombatelepek szaporodását a kamra falán.
Horváth Zsófi

Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák


www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass