Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Természetes tartósítási eljárások

Tartósítsa a zöldségeket és gyümölcsöket természetes módon, minőségüknek és érettségi fokuknak megfelelő tartósítási eljárással!

Melyik tartósítási eljárást válasszuk?

A gyümölcsöket és zöldségeket számtalan hagyományos módszerrel feldolgozhatjuk, célszerű azonban a rendelkezésre álló alapanyag állapota alapján kiválasztani a megfelelő tartósítási eljárást. A zsenge termésből felöntőlével befőttet vagy zöldségkonzervet, a túlérett gyümölcsökből pedig például lekvárt készíthetünk. 

Befőtt készítéséhez az éppcsak érett, még ropogós, zsenge, mélyhűtéshez viszont a teljesen érett, beszíneződött zöldség és gyümölcs a legjobb. Aszalvány, dzsem, lekvár, sűrítmény előállításához a kissé túlérett termést érdemes használni. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját kertünk van, az előállítandó készítménynek megfelelő érettségi fokban szüretelhetjük le a terméseket.

A rendelkezésünkre álló termés minősége, érettségi foka, valamint a lakóhelyünk nyújtotta lehetőségek számbavétele után az alábbi tartósítási eljárások közül választhatunk:

Tárolás nyersen

Nyersen csak teljesen ép, hibátlan, nem túl magas víztartalmú termést tárolhatunk. Megfelelő tárolás mellett a hideg, téli hónapokban is fogyaszthatunk nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Hátránya, hogy megfelelő tárolóhely szükséges (pl. hűtőház vagy hűtőkamra, pince, verem, prizma, de legalább egy vízóraakna vagy egy fagymentesen bélelt láda). A nyersen tárolt élelmiszereket nagy hidegben takarni, a túlmelegedés ellen pedig szellőztetni kell. A romlott terméseket el kell távolítani, mely utána remek komposztalapanyag lehet. (Tárolási tippjeinket a cikk végén olvashatja!)

Erjesztés

Erjesztéssel tartósíthatunk savanyított káposztát, uborkát, zöldbabot, számos savanyúságot, bort, sört, ecetet, tejtermékeket. Az erjesztéssel tartósított zöldség, gyümölcs és tejtermék bioaktív anyagokban gazdag, természetes élelmiszer. Hátránya, hogy a savanyított zöldségféléket állandóan el kell lepnie a felöntőlének, ráadásul így is csak korlátozott ideig tárolhatóak. Bővebben a savanyításról itt olvashat! >>>

Mélyhűtés  

Mélyhűtéssel a teljesen érett, de kemény állagú termést érdemes tartósítani. Az eljárás előnye, hogy a hő hatására könnyen bomló C-vitamin mélyhűtés során nem károsodik. Hátránya azonban, hogy fagyasztószekrényben csak meghatározott ideig tárolhatjuk az élelmiszereket. Ha a fagyasztásra szánt élelmiszerek csomagolásához fóliahegesztő készüléket vásárolunk, olyan terméket válasszunk, amely vákuumcsomagolásra is alkalmas. Így a tárolás ideje alatt távol tarthatjuk élelmiszereinktől a levegő oxigénjét.

Aszalás vagy szárítás

Aszalással vagy szárítással a teljesen érett, nem túl magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat, fűszer-és gyógynövényeket, virágokat tartósíthatjuk. A szárított termékeknek csekély a súlyuk, így kis helyen is elférnek, nem romlanak. Az eljárás hátránya, hogy a tárolás időtartalma alatt fokozottan kell védeni a termést a rovarkártevőktől és a portól. Bővebben az aszalásról itt olvashat! >>>

Befőzés

Befőzéssel az éppen csak érett, „konzervzsenge” terméseket tartósítjuk. A megfelelő gyümölcsfajta kiválasztásával utolérhetetlen ízkompozíciót kapunk. Hátránya, hogy az üvegekben tárolt készítményeknek nagy a súlya és a helyigénye. Bővebben a befőzésről itt olvashat! >>>

Tippek zöldségek és gyümölcsök tárolásához

Ha a termés nyers tárolása mellett döntünk, az alábbi tárolási lehetőségek között választhatunk.

Horváth Zsófi