Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Mindent a Karácsonyról \
+   Díszítés \
+  Adventi készülődés

» Adventi koszorú
»  
» Az adventi naptár hagyománya
» Adventi naptár saját kezűleg
» Mi kerüljön a naptárba?
» Adventi sütemények
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Adventi készülődés

2011.11.20.
Címkék: dekoráció   karácsony   recept   ünnep  

Advent a karácsonyra való készülődés időszaka. Hangolódjunk az ünnepre az adventi hagyományok felidézésével!

Karácsony közeledtével eltölt bennünket az örömteli várakozás érzése. Advent, az ünnepet megelőző négy hét, a karácsony megünneplésének szerves része, a karácsony előkészületi ideje. Az adventi időszak (adventus: latin eredetű szó, megérkezést, eljövetelt jelent), melynek eredete az V-VI. századba nyúlik vissza, a keresztény hagyomány szerint a karácsonyra való lelki készülődés ideje, várakozás az Úr eljövetelére. A négy hétből álló advent a Szent András ünnepéhez – november 30. – legközelebb eső vasárnaptól december 24-éig tart.

Advent hagyományosan az év legcsendesebb időszaka, bár manapság már közel sem olyan nyugalmas, mint amilyen egykor volt. A sütés-főzés, bevásárlás, ajándékok készítése és beszerzése az ünnepi készülődés része, de a lelki ráhangolódásról sem szabad megfeledkezni.

Adventi koszorú

Az advent jelképe az adventi koszorú, mely általában fenyőágból készül, és négy gyertyát helyeznek rá.

 

A várakozás során – karácsonyhoz közeledvén – minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk meg, végül a negyedik gyertya fellobbanása a karácsony eljövetelét jelzi. A keresztény hitvilágban a fény a reményt és a világosságot jelképezi, mely Krisztus születése révén lép be az emberek életébe. Bővebben az Az adventi koszorú készítéséről >>

 

Az adventi naptár hagyománya

Gyermekeknek az advent hagyományos időmérője az adventi naptár. 24 kicsiny ablakból áll, melyek minden napra egy-egy apró meglepetést rejtenek karácsonyig, így jelezve a napok múlását az ünnepig. Az adventi naptárakat eredetileg vallásos tartalommal készítették: az ablakok mögött a karácsonyi ünneppel kapcsolatos gondolatok, bibliai idézetek, vallásos üzenetek rejtőztek, elvezetve ezzel lélekben a karácsonyhoz. A naptárat hagyományosan papírból alkották, az első nyomtatott változat az 1900-as évek elején készült Münchenben. Az adventi naptárak vallási jellege azonban idővel háttérbe szorult, és manapság a boltban kapható naptárakban főként különféle édességek lapulnak.

Adventi naptár saját kezűleg

Az üzletek kínálata helyett sokkal kedvesebb meglepetés, ha saját kezűleg kreálunk adventi naptárat csemeténknek. Így mi válogathatjuk meg, hogy milyen meglepetések kerüljenek az ablakok mögé, ráadásul a gyerekeket bevonva családi program lehet a naptárkészítés. A lehetőségeknek csak fantáziánk és a pénztárcánk szab határt, de kis kreativitással akár párszáz forintból is alkothatunk. Ha nem ragaszkodunk a hagyományos ablakos verzióhoz, ezerféle alapanyagból válogathatunk: gyufásdoboz, filc anyag, fa, gyermekzokni, karton, parafatábla, szalvéta, de akár mézeskalácsból is összehozhatjuk naptárunkat. Lássunk néhány egyszerű, gyorsan elkészíthető változatot!

  • Mini fiókos „meglepetés-szekrénykét” kreálhatunk gyufásdobozokból. Szükségünk lesz hozzá 24 darab gyufásdobozra, ollóra, ragasztóra, a bevonáshoz pedig szalvétára, színes alufóliára vagy filc anyagra. Célszerű a nagy (családi) gyufát választani, így nagyobbacska meglepetések is kerülhetnek a fiókokba, de kisméretűből is elkészíthető. Az összeállítása roppant egyszerű: a gyufásdobozokat tetszés szerinti alakzatban (pl. 6 x 4-es sorokban „komód-szerűen”, vagy piramis formában) egymás mellé/fölé ragasztgatjuk, a fiókokat pedig filctollal vagy festékkel 1-től 24-ig beszámozzuk. Ezt követően a külső részeket bevonjuk filccel, alufóliával vagy szalvétával: egyszerűen kivágjuk a kívánt méretet, és ráragasztjuk. Hogy könnyebb legyen kihúzni a fiókokat, készítsünk apró fogantyúkat: ragasszunk rá nagyobb gyöngyöt, fagolyót, vagy mogyorót. Még színesebbé tehetjük a kis szekrényt, ha a fiókokat kifestjük.
  • Zoknifüzér-naptárat alkothatunk 12 pár gyermekzokni, madzag, parafatábla, biztosítótű és némi ruhaanyag segítségével. Az elkészítéshez tetszőleges anyagból (filc, pamut, stb.) vágjunk ki számokat 1-től 24-ig, majd néhány öltéssel varrjuk fel, vagy kevés ragasztóval rögzítsük egyenként a babazoknikra. A felszámozott zoknikat tűbe öltött vékony madzaggal fűzzük egymás mellé sorrendben, vagy a keresgélés izgalma kedvéért akár össze-vissza. Ha elkészültünk a művelettel, a füzér két végét rögzítsük biztosítótűvel falra szerelt parafatáblára. A zoknikat egyenként hosszabb-rövidebb madzagra fűzve, külön-külön is feltűzhetjük a táblára. A „receptet” kedvünk szerint átalakíthatjuk: készíthetjük kesztyűkből, házilag varrt kicsiny zsákokból, vagy éppen kisméretű sapkákból. Ha nincs parafatáblánk, használhatunk helyette kartont is, melyet tetszés szerint kidekorálhatunk. A zoknikat/zsákokat képakasztók vagy szegek segítségével a falra is erősíthetjük.
  • Színes filc anyagból egyszerűen adventi „zsebes” naptárat készíthetünk. Vágjunk ki 24 darab egyforma méretű, négyzet alakú, zsebnek való darabot a filcből. (Ízlés szerint két oldalát, mely a zseb alsó része lesz, akár le is kerekíthetjük.) Más színű filcből számokat készítünk 1-től 24-ig, majd ragasztóval egyenként a zsebekre rögzítjük. Szükségünk lesz egy nagyobb darab filcre, melyre egyenként – akár sorba rendezve, vagy tetszés szerint össze-vissza – felvarrjuk a zsebeket az oldalsó és az alsó oldalaiknál megöltve, hogy felülről belekerülhessenek az apró meglepetések. Díszítésként varrhatunk naptárunkra apró gyöngyöket, ragaszthatunk rá kisebb tobozokat, makkot, színes préselt falevelet. A lurkók örömére a naptár tetejére akár a nevüket is rávarrhatjuk vagy hímezhetjük. Kész művünket már csak rögzíteni kell a falra olyan magasságba, hogy a gyerkőcök könnyedén elérjék a zsebeket.
  • Ha nincs időnk sokat pepecselni, vagy későn kaptunk észbe és nyakunkon december elseje, színes krepp papírok vagy karácsonyi szalvéták segítségével extra gyorsan készíthetünk adventi naptárat. A meglepetéseket egyenként batyuszerűen a szalvétákba vagy krepp papírdarabokba csomagoljuk, és tetejüket színes szalaggal megkötjük. A 24 számot kis papírdarabkára írva rájuk rögzítjük. A kis zsákocskákat tegyük kosárba, tálkába, vagy egy nagyobb zsákba, és készen is van a naptár.

Mi kerüljön a naptárba?

A dobozkákba, zsákokba a szokásos csoki és cukorka helyett tehetünk diót, törökmogyorót, mandulát, aszalt gyümölcsöt vagy saját készítésű kicsiny mézeskalácsot. A csemegék mellé kerülhetnek a fakkokba kis papírtekercsek is, melyekre karácsonyi verseket, idézeteket, rövid történeteket írunk. Hangulatos meglepetés lehet még egy apróra összehajtogatott téli kép, pici csengettyű, karácsonyfadísz, üveggolyó, de jó ötlet különféle terméseket (makk, kicsi toboz, gesztenye) vagy színes kavicsokat rejteni a naptárba.

Saját készítésű apró különlegességek, például bőrből font karkötő vagy gyöngyből fűzött nyaklánc is színesebbé tehetik a várakozás napjait.

Adventi sütemények

Az advent hangulatához hozzátartoznak az ízes-illatos csemegék, sütemények is, sőt, a jól sikerült finomságokból az adventi naptárba is kerülhet. Érdemes már ez idő tájt eltervezni, hogy miket sütünk-alkotunk majd karácsonykor, s ráhangolódva az ünnepre főpróbaként letesztelhetünk egy-egy új receptet.

Adventi mézes-fűszeres

Hozzávalók: 50 dkg liszt (fele finomliszt, fele teljes kiőrlésű), 25 dkg akácméz, 10 dkg nyírfacukor, 10 dkg vaj vagy bio margarin, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, őrölt fahéj és szegfűszeg, kardamom, gyömbér, ánizs, szerecsendió

Elkészítés: A mézet a vajjal és a nyírfacukorral langyosra melegítjük és kikeverjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a szódabikarbónával elkevert lisztet, a reszel citromhéjat és a fűszereket. Összegyúrjuk, majd alufóliába tekerve egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a tésztát vékonyra nyújtjuk, karácsonyi formákkal (fenyő, csengettyű stb.) kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük és kb. 180 fokon 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.

Veróczky-Őri Magdolna


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass