Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Kávé: áldás vagy méreg?

» Elbutít a kávé?
» Kávé és kockázatok
» Jótékony zöld tea
» Az élénkítő guarana
» Frissítő illatok
» FitLine Activize Oxy
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:
Enciklopédia:
Termék-kategória:
Gyógynövény készítmények

Kávé: áldás vagy méreg?

2010.10.08.
Címkék: guarana   kávé   koffein  

A koffein hihetetlen népszerűsége elsősorban az emberek megváltozott életritmusának, a „non-stop” aktivitást követelő modern életmódnak köszönhető.

Sokan el sem tudnák képzelni napjainkat egy-egy adag kávé vagy capuccino nélkül, sőt, a koncentráció javítása érdekében egyesek napi 5-10 csészével is megisznak.

Az előnyök és hátrányok tekintetében a vélemények megoszlanak: míg egyesek kifejezetten károsnak tartják, mások semmilyen egészségügyi kockázatot nem látnak serkentő hatásában.

Elbutít a kávé?

A szenvedélyes kávéfogyasztók rendre arról számolnak be, hogy a reggeli „észkapcsoló” ital előtt egyszerűen képtelenek gondolkodni. Való igaz, hogy már felhörpintése után néhány perccel az agyi aktivitás élénkülésével – az agyi látó- és hallóközpont tevékenységének fokozódásával – számolhatunk, ám ez nem feltétlenül jelent előnyt.

A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a rendszeresen nagyobb mennyiségű kávét fogyasztók a reggeli koffeinadag után közel azonos mértékű agyi aktivitást mutatnak, mint a kávét csak ritkán ivók, koffein bevitele nélkül.

A rendszeres, nagyobb dózisban történő fogyasztás következtében tehát kialakul egyfajta „függőség”, melynek nyomán a forró ital hirtelen, lökésszerűen felszívódó koffeinje már elengedhetetlen lesz a normális agyműködéshez.

Kávé és kockázatok

A kávé hangulatjavító, fáradtságérzetet csökkentő, munkabírást, koncentrációs képességet, valamint aktivitást növelő hatásai már elfogyasztása után néhány perccel jelentkeznek, és fél-egy órán belül érik el a maximumot. Bár ez a „doppingszer” valóban bizonyított (Amerikában pl. az emberek 90%-a fogyaszt kávét) számolnunk kell esetleges káros hatásaival is.

Az eddig napvilágot látott kutatások arról árulkodnak, hogy nagy mennyiségű (napi 5-6 csésze) kávé elfogyasztása a szérumkoleszterin-szint emelkedésével jár együtt, így növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mivel ez a tulajdonsága nem koffeintartalmának, hanem két, a főzés közben kioldódó vegyületnek (kafesztol és kaveol) köszönhető, az instant fajtákra, valamint az egyéb koffeines italokra ez a hatás nem jellemző.

Persze a benne lévő koffein sem teljesen veszélytelen. Egyfelől elősegíti a szívritmuszavarok kialakulását, másrészt – a kalcium kiválasztását fokozó hatásának köszönhetően – csontritkuláshoz vezethet. Ráadásul vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, ezért fogyasztása esetén fokozottan ügyelnünk kell a folyadékpótlásra!

Túladagolása veszélyes és igen kellemetlen tünetekkel (ingerlékenység, szívtáji fájdalmak, szívritmuszavarok, szorongás stb.) járhat, ezért legyünk óvatosak a bevitt koffeinmennyiséggel, és számoljunk az egyéb italok (pl. egyes üdítők, energiaitalok) valamint ételek (pl. csokoládé) koffeintartalmával is!

A kávéban lévő savak ugyancsak veszélyeket rejtenek: növelik a gyomorfekély kialakulásának kockázatát, ezért az éhgyomorra felhörpintett forró ital igen súlyos következményekkel járhat.

Egyes kutatások alapján bizonyos rákfajták (pl. hólyagrák, hasnyálmirigyrák) kialakulása is összefüggésbe hozható a kávé fogyasztásával, ám a vélemények mindmáig megoszlanak.

A szakértők többsége szerint napi egy-két adag elfogyasztása még egyáltalán nem jelent veszélyt, vannak azonban, akik szerint már ez a minimális mennyiség is problémákat okozhat.

Jótékony zöld tea

Bár a tea is bőségesen tartalmaz koffeint, nem kell számolnunk olyan következményekkel (magas vérnyomás, szívritmuszavarok, ingerlékenység), mint a kávé esetén. Míg a kávé koffeinje hirtelen, már a gyomorban felszívódik, a zöld tea csersavtartalma lassítja ezt a folyamatot, lehetővé téve, hogy a koffein órákon keresztül fokozatosan szívódjon fel a bélben, hosszantartó éberséget és koncentrálóképességet biztosítva.

Ráadásul fogyasztásával egy sor egészségügyi problémát, megelőzhetünk! Kiváló zsírégető és vérnyomáscsökkentő, emellett segít megelőzni a vastagbéldaganat, a fogszuvasodás, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Érdemes tehát naponta elkortyolgatni egy csésze zöld teát, hiszen így megóvhatjuk egészségünket, órákon át frissek maradhatunk, valamint teljesítő és koncentrációképességünket is jelentősen növelhetjük.

 

Az élénkítő guarana

 

A guarana nevű kúszónövény az Amazonas vidékén honos. Évszázadok óta használják a fáradtság elűzésére, testi és szellemi frissítőként.

Hosszantartó élénkítő hatását annak köszönheti, hogy koffeinje a guaranában található rost- és cserzőanyagok miatt fokozatosan szívódik fel. Frissítő hatása mellett számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik.

Javítja az állóképességet, a közérzetet, a koncentrálóképességet, az emésztést, és az agyműködést. Csökkenti az éhségérzetet, szabályozza a vérnyomást és a szívműködést, fokozza a potenciát, valamint zsírégető, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása is ismert.

 

A guarana tablettát a Vitaminszigetnél is megrendelheti. A termékkel kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Frissítő illatok

A fáradtság ellen nem csupán a koffeines italok jelentenek megoldást. Aromaterápia alkalmazásával szellemileg és fizikailag is felfrissülhetünk, ráadásul leküzdhetjük az idegességet és a levertséget. A különféle illóolajokat használhatjuk aromás fürdőként egy kád vízbe csepegtetve, de bőrünkbe masszírozva, vagy párologtatóba adagolva ugyancsak elérhetjük a kívánt hatást. Kiváló élénkítő a citrom-, a citronellafű-, az ánizs-, a boróka-, a borsmenta-, az erdei fenyő-, a grapefruit-, a hegyi fenyő-, a kubebabors-, a limett-, és a rozmaringolaj.

 

FitLine Activize Oxy

 

A FitLine Activize Oxy különleges összetételének köszönhetően frissességet és maximális koncentráló képességet biztosít. Tartalmazza az energia növelésében és az idegrendszer működésében kulcsfontosságú B-komplex vitamincsoportot, valamint C-vitamint, biotint, folsavat, és guaranát!

 

 

Források: National Geographic, 2005. január; Vitaminsziget.com, Informed.hu

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Bio NEUNER'S Zöld Mate tea - Speciális dél-amerikai tea/Bio NEUNER'S Zöld Mate tea - Speciális dél-amerikai tea/ (Neuner's)
Javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget és megelőzi a mentális kimerülést.
+- 3.090 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Guarana

Kapcsolódó termék-kategóriák

Gyógynövény készítmények

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass