Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Kétes életű fekete nedű, a kávé

» Hatása szervezetünkre
» Ameddig károsodás nélkül elmehetünk
» Alternatívák
» Zöld tea – az egészséges ébresztő
» FitLine® Activize® OXY
» Ha már kávézunk, tegyük okosan
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kétes életű fekete nedű, a kávé

2007.10.08.
Címkék: kávé   koffein  

Írásunkkal nem szeretnénk senkit a kávézásra buzdítani. Inkább arra törekedtünk, hogy bemutassuk jó és rossz oldalát. Mivel a szerző maga is megrögzötten rajong e fekete nedűért, örömmel járt utána a különböző egészségesebb alternatíváknak is.

Friss kávébab...

és jól ismert pörkölt verziója

Isszuk tejjel, cukorral, tejszínhabbal vagy „minden” nélkül; reggel, délben sőt van aki még este is. Tanulmányok hada próbál érveket és ellenérveket felhozni a kávé ellen és mellett, melyek a városi közbeszédbe sokszor mindenféle tudományos alapot mellőzve kerülnek.

Felfedezésének története meglehetősen régi. Ki ne hallotta volna már, hogy egy pásztor vette észre túl élénk nyáján a kávébab hatását? Azt már azonban kevesebben tudják, hogy mindez Etiópiában történt a XV. században, és azóta is itt termelik az egyik legdrágább fajtát. Bár ez talán az európai ízlésnek sokszor túlságosan sűrű és erős. Kontinensünkön inkább az olaszos verziója lett kedvelt, nem is csoda, ha arra gondolunk, először Velencében honosodott meg.

Hatása szervezetünkre

A kávé felpörgető és egyéb, köztük a rászoktató hatásáért felelős anyag az alkaloid, közismertebb nevén a koffein. Kis mértékben tartalmazza a tea, a kóladió és a kakaó is. Ez fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó.

Közkedveltségének oka talán az, hogy megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, de főként átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő. Arról azonban már alig veszünk tudomást, hogy ezek után rohamos teljesítménycsökkenés következik. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja legfeljebb félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak. Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz.

Tudósok az utóbbi pár évtizedben rámutattak egyéb, káros hatásaira is. Azt már régóta tudjuk, hogy szív- és koszorúér betegségekre hajlamosít, ellenben a hasnyálmirigy rák kialakulásának is nagyobb az esélye.

Továbbá gátolja a csontképződést, mivel akadályozza a kalcium felszívódását. Éppen ezért a kismamák és a csontritkulásban szenvedők (vagy erre az öröklődés miatt hajlamosak) legfeljebb napi egy adaggal ihatnak meg, de legjobb lenne teljesen elhagyniuk.

A főbűnös viszont nemcsak a koffein, hanem a sokféle sav. Bár lehet, hogy a kávé ízének jót tesznek – például a csokoládéért a 2-metil-valeriánsav, a karamelléért a piroszőlősav a felelős –, gyomrunknak azonban semmiképpen. Az egyébként is rengeteg stressznek kitett szervezet már magában nagy mennyiségű savat termel, amennyiben még kávéval is tetézzük a helyzetet, jól eséllyel indulunk a gyomorfekély kialakulásának eléréséhez.

Minden erőnkkel azon voltunk, hogy értékes tápanyagot is felmutassunk a kávé elég hosszú „bűnlajstromán”. Egyet találtunk is, mely nem igazán a növény sajátja, hanem annak pörkölése közben jön létre. Ez pedig a niacin nevű vitamin. Ám még ebben sem dúskál túlzottan: egy csészényi feketében, hozzávetőlegesen egy milligram található.

Ameddig károsodás nélkül elmehetünk

Nem igazán beszélhetünk egészséges mennyiségről a kávé fogyasztása kapcsán, legfeljebb veszélytelenről. Szakértők szerint ez napi 1-2 csésze, ami hozzávetőlegesen 25-50 milliliter. A túladagolás halálos dózisát 80-100 csészényi kávé elfogyasztása jelenti.

Alternatívák

Amennyiben a jellegzetes ízért feketézünk, próbáljuk kiváltani cikóriából, malátából, gabonából készült társaival. Ezek sokkal egészségesebbek, savtartalmuk elenyésző, tápanyagtartalmuk azonban meglehetősen magas.

Zöld tea – az egészséges ébresztő

Ha hajlamos kissé „lelassulni”, de egészségére is vigyázna, akkor ezt Önnek találták ki. Egy Japánban lezajlott vizsgálatban a zöld tea szív- és érrendszerre, valamint az elhízásra kifejtett hatását elemezték 240 személy részvételével. A zöld teát fogyasztó csoport szisztolés vérnyomásának, valamint az LDL, azaz a „rossz" koleszterin szintjének csökkenését nagyobb mértékben figyelték meg, mint a kontroll csoport esetében. A zöld teát fogyasztók testtömege, testtömeg-indexe, testzsír-százaléka, valamint a derék- és csípőkörfogata nagyobb mértékben csökkent, mint a nem fogyasztóké.

Sőt, korábbi kutatások eredményei a zöld tea rákmegelőző hatását is igazolták, igaz nem minden daganatos betegségnél sikerült igazolni e jótékony hatást. Kínai kutatók 40 és 70 év közötti nőket vizsgáltak a zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésében. Hat évvel később megállapították, hogy azon személyeknél, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségben ittak zöld teát, összehasonlítva azokkal, akik ritkán vagy kis mennyiségben fogyasztották, kisebb százalékban alakult ki vastagbéldaganat.

FitLine® Activize® OXY

Bio zöldség- gyümölcs ill. növényi kivonatokból készül tartósítószert, színezéket nem tartalmaz. Egy pohár vízben feloldandó vitaminkészítmény. A FitLine Activize Oxy plusz oxigént illetve speciális tápanyagokat tartalmaz, melyeket a C, B vitamincsoportjával együtt juttatja el a sejtekhez. Ennek köszönhetően igen egészséges „reggeli ébresztő ital”, megsokszorozza a munkabírást, elengedhetetlen a szellemi és fizikai igénybevétel esetén. Annak ellenére, hogy stimulál, feszültséget nem okoz, sőt, legtöbben kifejezett stresszoldó hatásáról számolnak be. Az oxigén hozzáadásával az Activize elősegíti a hatékonyabb zsírégetést.

Ha már kávézunk, tegyük okosan

  • Mindig együnk pár falatot kávézás előtt. Éhgyomorra soha ne igyuk, főként reggelit megelőzően ne!
  • Ha vitaminokat eszünk, hagyjunk időt a felszívódásukra. Vagyis a koffein dózisunk bevitele fél-egy órával előtte vagy utána történjen.
  • Gondoskodjunk a megfelelő folyadék utánpótlásról, lehetőleg csap- vagy ásványvíz formájában. Erre folyadékelvonó hatása miatt van szükség.
  • Szerencsésebb a tejes változat fogyasztása, mivel kevésbé marja a gyomrot.

A zöld teáról szóló hír forrása: hvg.hu >>

Linkajánló:

Vetró Rita


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass