Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Wellnes - Fitness \
+   Lelki egészség \
+  Különleges csomagolás

» Mintás papírok
» Krumplinyomda
» Festett papír
» Egyszerű szépség
» Egyedi üdvözlőlapok
» Illatos ajándékkísérő
» Ahogy tetszik
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Különleges csomagolás

2015.12.15.
Címkék: ajándék   dekoráció   karácsony  

Az ajándékozás pillanatait még különlegesebbé tehetjük, ha a szeretteinknek szánt meglepetések csomagolását saját kezűleg készítjük és dekoráljuk. Bár a feladat némi időt, energiát és kreativitást igényel, a tapasztalat azt mutatja, hogy fáradtságunk kifizetődő, hiszen még a leghétköznapibb apróságot is fejedelmi ajándékká alakíthatjuk egy-két sajátos csomagolóanyag alkalmazásával.

Mintás papírok

Elkészítésük nem bonyolult, azonban – az előállított mennyiség függvényében – némileg időigényes. Többféle módszerrel és alapanyaggal dolgozhatunk, arra viszont minden esetben ügyelnünk kell, hogy a használt színek és minták harmonizáljanak egymással. A papírok közül válasszunk különböző minőségű, színű, és vastagságú darabokat, valamint vásároljunk hozzájuk illő akril- vagy temperafestéket.

Krumplinyomda

Igazi klasszikus módszer, amely egyszerű használatának köszönhetően a gyermekek körében nagy sikert arathat. Az eszközök elkészítéséhez csupán néhány szem burgonyára és egy élesebb késre van szükségünk, melynek segítségével mintát (nyomtatóformát) faragunk a félbevágott krumpli felületéből. Az egy-két centiméter magasra vágott dúcok alakját mi határozzuk meg, azonban aprólékosan kidolgozott, bonyolult mintákkal nem érdemes próbálkozni, hiszen a festék könnyen beragadhat a résekbe.

Jó megoldás lehet, ha egy süteményszaggató segítségével vágjuk a burgonya felületét megfelelő alakúra. Miután ezzel elkészültünk, a nyomtatóformát mártsuk az előkészített festékbe, és a kiválasztott papír felületén hozzunk létre folyamatos mintázatot. Használhatunk többféleképpen faragott krumplit, sőt, a színek kombinálásával is egyedíthetjük a műalkotást. A nyomtatást célszerű a csomagoló szélein kissé túllógva kezdeni, hogy a minta folyamatos legyen.

A hatást azzal is fokozhatjuk, ha a papírt ecset vagy régi fogkefe segítségével, festékkel lealapozzuk – ekkor azonban figyeljünk, hogy a felhasznált színek harmonizáljanak egymással, ellenkező esetben igen ízléstelen lehet a végeredmény.

Festett papír

Könnyen készíthetünk egyedi dekorációt néhány ecsettel, régi fogkefével és pemzlivel. Közvetlenül a „nyers” papírra is felfesthetjük a tetszőleges, ismétlődő mintázatot, vagy akár lazúros vizes festékkel alapozott, majd kiszárított csomagolóanyagra rajzolhatunk. Az utóbbi esetben célszerű azonos színeket használni.

Amennyiben első lépésben sűrűbb festékkel visszük fel a kívánt alakzatokat, majd a száradás után az egészet átkenjük azonos színű, lazúros vizes festékkel, a formák elmosódottabbak lesznek.

Egyszerű szépség

Nem csupán színes mintákkal érhetünk el kellemes hatást! Natúr papír, vagy zsákvászon használatával is különleges csomagolást készíthetünk, ekkor azonban figyelnünk kell arra, hogy az anyagok színben és stílusban harmonizáljanak a különféle kiegészítőkkel.

A kötözéshez használatunk például spárgát vagy rafiát, dekoráció gyanánt pedig száraz terméseket, fűszereket is a csomaghoz erősíthetünk. Ragaszthatunk rá csillagánizst, pár szem szegfűszeget és fahéjrudat, de szintén ízléses eredményt érhetünk el szárított gyümölcskarikák, vagy csipkézett narancshéj alkalmazásával. Amennyiben valóban egyszerűségre törekszünk, elegendő, ha néhány tobozt, makkot, és diót erősítünk a kötőanyagra vagy a csomagolásra.

Papír helyett használhatunk textíliát (vásznat, selymet, szatént, organza anyagot stb.) is, készíthetünk belőlük például ízléses szütyőket, de csomagolóanyagként is kiválóak. A tasakok nagy előnye, hogy az ünnepek elmúltával sem kerülnek a kukába, hiszen az apróságok tárolására a későbbiekben is felhasználhatóak.

Egyedi üdvözlőlapok

Bár a boltokban számtalan karácsonyi képeslap kapható, legtöbbjük igen ízléstelen, unalmas és méregdrága. Ha a kártyákat saját magunk készítjük egyrészt súlyos összegeket spórolhatunk, másrészt a csomagolóanyaghoz leginkább illő üdvözlőlap kerülhet ki kezeink közül.

Illatos ajándékkísérő

Első lépésben válasszunk egy megfelelő méretű kartonpapírt, majd tetszőleges színnel írjuk rá a kívánt szöveget, ügyelve arra, hogy elegendő üres felület maradjon a választott dekoráció számára. Ha elkészültünk, vegyünk elő különféle fűszereket (pl. szegfűszeget, csillagánizst, babérlevelet, fahéjrudat), szárított gyümölcskarikákat (pl. alma, narancs, grapefruit), és esetleg egy-egy apró örökzöld ágakat.

Az alapanyagokból formálhatunk ízléses mintázatot, de bonyolultabb kompozíció összeállításával is megpróbálkozhatunk. Készíthetünk például karácsonyi gyümölcstálat olymódon, hogy színes textíliából egy darabkát – tál gyanánt – a papírra ragasztunk, majd fölé tapasztjuk a szárított gyümölcsöket és fűszereket.

Ahogy tetszik

Az üdvözlőlapok „gyártása” során próbáljunk fantáziánkra támaszkodni, hiszen még a legegyszerűbb ötletek is óriási sikert arathatnak! Nagyon tetszetős eredményt érhetünk el például azzal, ha a krumplinyomdánál használt formákat nem festékbe, hanem ragasztóba mártjuk, majd a karton felületéhez nyomjuk, végül pedig csillámot szórunk a mintára.

Úgy is kitűnő ajándékkísérőket készíthetünk, ha textíliából kivágott formákkal díszítjük a papír külső felületét. Dekorálásra itt is használhatunk természetes anyagokat (fűszereket, szárított gyümölcsöket), vagy akár gyöngyöt, szalagot, csomagolópapírból kivágott formákat és rafiát.

Persze az sem mindegy, mit írunk a képeslapra! Az elcsépelt üdvözlőszöveget helyettesítsük egy kedves, személyes üzenettel, vagy egyszerűen másoljunk egy különleges idézetet, versrészletet a papírra! Amennyiben saját készítésű ajándékkal – például házi italokkal és édességekkel – lepjük meg szeretteinket, a kártyára felírhatjuk annak összetételét, sőt, akár a receptet is mellékelhetjük.

Forrás: Házi Praktika magazin, 1997/3

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák


www.vitaminsziget.com © 2007-2022 - Minden jog fenntartva

MasterPass