Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Kismamák a strandon

2017.07.19.
Címkék: kismama   napozás   úszás   várandósság  

Az izzasztó nyári hőségben sokak szerint nincs üdítőbb egy kellemes csobbanásnál a tenger vagy – jobb híján – a medence hűs vizébe.

A kismamák esetében sincs ez másképp, ám annak, aki pocakkal indul fürdőzni, nem árt néhány alapszabállyal tisztában lennie, hiszen a várandós nők minden veszélynek fokozottabban ki vannak téve, mint a többi strandoló. Ráadásul nekik nem csupán saját egészségükre kell ügyelniük, hanem a magzatot érő esetleges káros hatásokat is kerülniük kell.

Utazzunk várandósan?

Mindenki vágyik egy kis kikapcsolódásra, hosszabb-rövidebb nyaralásra, azonban az állapotos hölgyek sokszor csak félve, vagy pedig egyáltalán nem szánják rá magukat az utazásra. Úgy gondolom, egyetérthetünk azzal, hogy egy egészséges kismama a megfelelő óvintézkedések megtételével nyugodtan beiktathat egy rövidebb nyaralást. Ebben az időszakban célszerű pihentetőbb programot választani, hiszen a várandós nők könnyebben elfáradnak, így a hosszadalmas városnézések helyett inkább egy tóparti, vagy tenger melletti nyaralás, illetve strandolás nyújthat kellemesebb kikapcsolódást.

Kismamák a napon

  • Az egyik legfontosabb – az utóbbi időben már unásig ismételt, ám mindenki számára kötelező érvényű – regula, hogy 11 és 15 óra között ne tegyük ki magunkat közvetlen napfénynek, sőt jobb, ha a legforróbb napokon, amikor az UV-sugárzás is erősebb, a déli órákban a szoba árnyékába vonulunk vissza. A várandós hölgyeknek azonban a délelőtti és a délutáni órákban sem tanácsos hosszabb ideig napozni, ugyanis a testhőmérséklet megemelkedése káros hatással lehet a magzatra – ezért sem ajánlott például forró fürdőt venni, vagy termálvízben megmártózni a terhesség ideje alatt. Legjobb tehát, ha egy lombos fa árnyékába húzódnak, hiszen így megóvják bőrüket a leégéstől, ám eközben a fény – és általa a D-vitamin – áldásos hatásait is élvezhetik.
  • Azt sem árt tudni, hogy a várandóság időszakában lezajló hormonális változások következtében a hölgyek bőre jóval érzékenyebb lesz, így hamarabb leéghetnek, illetve könnyen kialakulhat napallergia azoknál is, akik korábban egyszer sem szenvedtek effajta problémáktól.
  • Természetesen a kismamákra is érvényesek azok az intelmek, amelyek a megfelelő minőségű napvédő krémek használatára, és a folyadék (nagy meleg esetén akár napi 3-4 liter) folyamatos pótlására vonatkoznak.

Pocakkal a vízben

A strandolás másik, igen sok dilemmát okozó kérdése, hogy merjenek-e vízbe merészkedni a kismamák, vagy inkább csak az árnyékban pihenve figyeljék a fürdőzőket. A gyakran igencsak eltérő vélemények ellenére úgy gondolom, egyetérthetünk azokkal a szakorvosokkal, akik szerint az egészséges kismamák a 30. hét előtt nyugodtan úszhatnak, azonban később, ha a méhszáj már nem teljesen zárt, akkor a fertőzések elkerülése végett célszerűbb a parton maradni.

Milyen fürdőhelyet válasszunk?

A víz minősége nem lényegtelen kérdés, hiszen a terhesség alatt a havi vérzés elmaradásának eredményeképpen a hüvely védekezőképessége csökkenhet.

  • Fontos tehát, hogy kerüljük a kétes tisztaságú vizeket (pl. a bányatavakat), és ha természetes vízben fürdünk, informálódjunk annak minőségéről.
  • Problémátlan terhesség esetén a kismamák nyugodtan választhatják a strandot, vagy az uszodát is, de itt szem előtt kell tartani a klóros víz hüvelyflórára gyakorolt esetlegesen káros hatását. Legcélszerűbb olyan fürdőhelyet választani, ahol babaúszást is szerveznek, ugyanis itt jobban figyelnek a víz minőségére, így az nagy valószínűséggel nem okoz problémát.
  • Kerülendők a különféle termálvizek, ugyanis a magas hőmérséklet – mint már korábban említettem – káros lehet a magzatra nézve, ráadásul a melegben a kórokozók elszaporodása is valószínűbb. A különféle ásványi és kémiai anyagokat tartalmazó gyógyvizek sem ajánlottak a terhesség ideje alatt.
  • Legjobb, ha kellemes hőmérsékletű – nem túl meleg, nem túl hűvös – fürdőhelyet választunk, ugyanis a túlságosan hideg víz méhgörcsöket okozhat.

Várandósan sem kell tehát elkerülnünk a strandokat, vagy lemondanunk a megszokott nyaralásról, csupán egy kis odafigyelés és fokozott óvatosság szükséges ahhoz, hogy mindenféle kellemetlen következmény nélkül gondoljunk majd vissza a vízparton töltött emlékezetes órákra.

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Várandósság Bébi Anyának lenni

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass