Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  Várandósan a legjobb formában! – mozogj, hogy jól érezd magad!

» Épp testben épp lélek  
» Irány az uszoda!
» Relaxálj és mozogj!
» Mozogj otthonosan!
» Tudni kell, hogy hol a határ!
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Várandósan a legjobb formában! – mozogj, hogy jól érezd magad!

2009.01.08.
Címkék: sport   terhesség  
Egészséges életmód elengedhetetlen része az aktív testmozgás. Nincs ez másképp a várandósság alatt sem. Tested változásával továbbra is szükséged van a mozgásra, amely fizikailag és lelkileg is felkészít az elkövetkező időszakra. Ma már nemcsak otthon végezhetsz gyakorlatokat, hanem eljárhatsz különféle kismamatornára. Rövid összefoglalásunkban a különféle tornatípusokat mutatjuk be, remélve, hogy a kismamák kedvet kapnak hozzá.

 

Épp testben épp lélek  

 

10 dolog, amit soha nem szabad csinálni, terhesen!

 • bárminemű versenysport
 • görkorizás
 • lovaglás
 • intenzív futás
 • korcsolyázás
 • síelés
 • kerékpározás
 • labdasportok
 • bowling
 • szaunázni

 

A terhestorna ma már az egyik legelterjedtebb sportolási forma a kismamák körében. A várandósság alatt számos testi problémával szembesülnek a kismamák. A testsúly növekedésével a gerincoszlop, medence, lábak terhelődnek. Egyre gyakoribbak az ízületi fájdalmak, gerinc és derékproblémák. A terhesség előrehaladtával növekedik a magzat által elfoglalt hely, mely megnehezíti a levegővétel. Ezek mind olyan problémák, melyek testmozgással, terhestornával csökkenthetőek.

 

 

 
A terhestorna nem csak enyhíti a fájdalmak, hanem segít felkészülni a várandósságra, szülésre, szülés utáni gyors regenerálódásra. Megfelelő fizikai erőlét nagyon fontos lesz a későbbiekben, ezért a torna kifejezetten azokat az izmokat mozgatja meg, amire a szülés alkalmával szükség lesz. A terhestorna segítségével elsajátíthatjuk a különböző légzéstechnikákat, amik fontos szerepet játszanak majd a vajúdás során. A tornán kifejezetten olyan gyakorlatokat alkalmaznak, melyek erősítik az izmokat, különösen a gerinc-, medence- és gátizomzatot, illetve az ínak és ízületek stabilitását is fokozzák.  A terhestorna csökkenti a trombózis kialakulását, terhességi csíkok kialakulását. Fokozza a szervezet vérellátását, segíti a vérkeringést.

 

 

Épp testben, ép lélek - köztudott, hogy nemcsak testi, de lelki állapotunkra is jótékony hatással van a mozgás. A terhestorna csökkentheti a depressziót, stresszt, szorongást és ingerültséget. Lelki problémáink sokféle okból is kialakulhatnak: a megváltozott testi adottságok, a plusz kilók, depressziót, szüléstől való félelem, szorongás idézhet elő a kismamában.     A torna a legjobb módja annak, hogy megőrizd alakod és helyrehozd felborult lelki világodat. Egyrészt aktív mozgás mellett nem érzed úgy magad, mintha hógolyó lennél, másrészt szakszerű felkészítéssel már nem szorongsz a szüléstől és az azzal járó procedúrától. Hidd el, napi tíz perc mozgás után teljesen felfrissülsz, és közérzeted is teljesen megváltozik.

 

Jótékony hatása köztudott, amit kísérletek, kutatások is alátámasztanak. Tudományos vizsgálat során 500 terhes nőt figyeltek meg, akik tornáztak terhességük alatt, egészségesebb, erősebb szívű babát szültek. Ugyanakkor, ezeknél a nőknél, a szülőszobán eltöltött idő egyharmaddal rövidebb volt, 65%-uknál kevesebb, mint 4 óra. Meggyőző adatok, még azok számára is, akik eddig teljesen elzárkóztak a sportolástól. Akik pedig a terhesség előtt sportoltak, érthetően tovább akarják folytatni. De még mielőtt bárki beleveti magát a terhestornába, nagyon fontos, hogy minden esetben kérje ki orvosa tanácsát, véleményét.

 

A terhestorna ma már számos sport és egészségcentrumban megtalálható. Nem kell messzire menned, hogy válogathass a jobbnál jobb tornák között. Ha lehetőséged van rá, akkor érdemes a lakhelyedhez a legközelebbit választani, hogy gyalog tudjál járni. Miért fontos? Egyrészt felkészít a mozgásra, és kellemes érzést nyújt a könnyed testmozgás után.

 

A terhestorna a 10-12. héttől javasolt egészen a szülésig. Ajánlott rendszeresen tornázni, mert úgy lesz a leghatásosabb. Heti 3-5 alkalommal 20-30 perc torna a legideálisabb. Ez nem szentírás, így egyénenként, kismamánként változik az időbeosztás. Mindenki saját magának, fizikai állapotának megfelelően alakítsa ki az erre szánt alkalmakat és időpontokat. A legfontosabb, hogy mindig kérd ki orvosod tanácsát, mielőtt belevágsz a sportolásba!

Irány az uszoda!

Nincs kedved tornázni, de szeretnéd megmozgatni fáradt testrészeidet, akkor számodra a legmegfelelőbb hely/sport az uszoda/úszás. Ez a legideálisabb mozgásforma a kismamák számára. Minden izmot megmozgat, ugyanakkor nem okoz nagyobb erőfeszítést. A víz felhajtóereje könnyebbé teszi a testet, ezáltal a gerincoszlop, ízületek, végtagok tehermentesülnek. A vízben végzett mozgás javítja a vérkeringést, a szívműködés hatékonyabbá válik, a vénás visszaáramlás javul. A víz nyomása természetes gátat szab a hirtelen mozdulatoknak, ezért a legkisebb sérülés veszélye sem áll fent.  

 

A kismamaúszás nemcsak a fájdalmakat, kellemetlen érzéseket egyhíti, de speciális légzéstechnikájával segít felkészülni a szülésre. Egyetlen hátránya van ennek a szinte tökéletes látszó sportnak, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: a fertőzések. Az uszoda vizéből - főként a zuhanyzóból- kórokozók telepedhetnek meg a hüvelyben, melyek a magzatot is veszélyeztetik. Orvosi berkekben éppen ezen okok miatt megoszlanak a vélemények a terhesúszásról. Van, aki kifejezetten nem ajánlja, vagy csak abban az esetben, ha hüvelyfertőtlenítő kúpot használ a kismama (ez viszont a normális tejsav baktérium flórát is károsítja, így jótékony hatása kérdéses). De van, aki fenntartások nélkül bátran ajánlja az anyukáknak. Mindenesetre érdemes felkészült uszodát választani, ahol szakképzett oktatók és körültekintően rendben tartott környezet várja a babavárókat.

Relaxálj és mozogj!

Ma már egyre elterjedtebb mozgási forma a kismamajóga. A kismama jóga nem új keletű, több mint két évtizede fejlesztette ki két angol orvos. A módszer ötvözi a jóga távolkeleti tudományát és a természeti népektől tanult mozdulatokat. Magyarországra 2001-ben érkezett ez az alternatív szülésfelkészítő módszer. 

 

A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt a gyermek érkezésére. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség és edződik meg a koncentrációs kézség. Nagy hangsúlyt fektetnek a gátvédelemre, amelyet nem csak a gátizmok tréningje, de egy speciális gátmasszázs technika is segít. A 13. héttől elkezdhető a kismama jóga és egészen a szülésig szabadon gyakorolható. A kismama jógát azoknak is javasolt, akik nem jógáztak korábban. A korábban jógázók is egészen új mozdulatokat fognak tanulni ebben a módszerben. A felkészülésnek ebben a célegyenesében olyan vajúdó technikákat, hangokat, stb. gyakorlunk, amelyek kifejezetten a szülés közben végzendők majd.

Mozogj otthonosan!

 

Ha nem szeretnél otthonról kimozdulni, de szeretnéd tested karban tartani-arra is van megoldás! Nem kell mást tenned, mint elsétálnod a legközelebbi boltba vagy videotékakölcsönzőbe, és kiválasztani számodra a legmegfelelőbb kismamatornát. Utána már csak egy könnyed mozdulat, és indulhat is a házi torna. De még mielőtt nekilátsz a tornához, ne felejtsd el kikérni az orvosod véleményét, hogy nehogy probléma lépjen fel!  

Nem szabad tovább sportolnod, ha

 • volt már vetélésed, vagy ha veszélye áll fent,
 • fájdalmaid, görcseid vannak,
 • szédülsz,
 • fáj a fejed,
 • megkeményedik a hasad,
 • ha koraszülés veszélye áll fent,
 • ha szívverésed felgyorsul (nagyon fontos, hogy pulzusod, soha, de soha ne haladja meg a 140-et). 

 

Tudni kell, hogy hol a határ!

Nem szabad túlzásba esni, és átesni a ló túloldalára! Hajlamosak vagyunk a megváltozott testi adottságok miatt drasztikus sportolásba, fogyókúrába kezdeni, ami végzetes körülményekhez is vezethet. Túlzott megterhelés esetén a méh oxigénhiányos állapota a magzat károsodását, koraterhességet, vetélést idézhet elő. Tudni kell, hogy hol a határ, ami még nem veszélyezteti mind magunk és babánk egészségét. Nem lehet elégszer elmondani, hogy mindig kérjük ki orvosunk véleményét, mielőtt sportolásba kezdünk!

Jó sportolást!

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2023 - Minden jog fenntartva

MasterPass