Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Szüreteljünk!

2023.09.22.
Címkék: antioxidáns   gyümölcs   koleszterin   omega 3   rák   szabad gyökök   szív és érrendszeri betegség   táplálkozás   transzzsír  

A kékszőlő héjában található resveratrol fontos egészségvédő hatását egyre több kutatás igazolja. Egy pohár bor esténként szívvédő, rákmegelőző hatású lehet. 

Vidéken a mezőgazdasági évet olyan fontos munkák tagolták, mint az aratás, a disznóvágás, a szüretelés. A szüreti időszak kezdete minden vidéken máshova esett: az Alföldön hagyományosan szeptember 29-én, Szent Mihály napján, a Dunántúlon október közepén, Terézia napján, Erdélyben Gál napkor, Borsodban Lukács napkor, Tokajban pedig október 28-án, Simon/Júdás napján indultak a szüreti munkálatok.

Szüreti időszakban hagyományosan összejöttek a barátok, rokonok, ismerősök, hogy segítsenek a szőlősgazdának leszedni és feldolgozni a termést. A szüret nem csupán gazdasági, de fontos társadalmi esemény is volt, nehéz fizikai munka és a közös vigadalom kettőse. Az összegyűltek a nehéz munka után éjszakában nyúlóan ettek-ittak, ünnepeltek, kóstolgatták a mustot.

 

Hogyan készült bor a szőlőből? A szőlőt zsákba gyömöszölték, és taposókádba tették, a szőlőt mezítláb taposták, a kicsurgó levet sajtárban gyűjtötték össze, majd abroncsos hordókba töltötték. Számtalan szüreti hagyomány is kapcsolódik ehhez az időszakhoz, mint a „szőlőőrzés”, a szüreti koszorú készítése, a szüreti felvonulás vagy a szüreti bál.

Vörösborral a szív- és érrendszeri betegségek és a rák ellen

Mindenki hallotta már azt a viccet, hogy valakinek az „orvos írta fel”, hogy igyon meg egy-egy pohár bort. Első hallásra azt hihetnénk, hogy ez teljesen abszurd kijelentés, mégsem az.

A szív és érrendszeri betegségek hátterében a gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz áll, így az antioxidánsok rendszeres bevitelével kifejezetten sokat tehetünk az egészségünkért. A kékszőlő héjában található resveratrol a növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. A resveratrol egy nem flavonid típusú, erős antioxidáns hatású polifenol, mely gátolja a káros oxidatív folyamatokat.

Mára egyre több kutatás foglalkozik a resveratrol polifenol pozitív élettani hatásaival. Egy patkányokon végzett pécsi kutatás – melyet a Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói végeztek – bizonyította, hogy a resveratrolnak gyulladás-gátló hatása van, csökkenti az erek károsodását, javítja a szénhidrát-anyagcserét, sőt, még a roncsolt szívizomzat helyreállítását is elősegíti, azaz segíthet az infarktus elkerülésében, sőt az infarktus utáni regenerálódásban is.

 

Javaslatunk: Grape Vital Grapefruitmag kivonat

 

Resveratrol és omega 3 a mediterrán étrendben

A mediterrán étrend egészségmegőrző hatását régóta vizsgálják. Miért van az, hogy ebben a térségben jóval alacsonyabb az olyan „civilizációs betegségek” száma, mint például a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás vagy a különféle daganatos megbetegedések?

 

Ez a pozitív hatás annak köszönhető, hogy a mediterrán étrend mentes a transzzsírsavaktól, ezenkívül kevés telített zsírsavat, sót és koleszterint, közepes mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat, valamint sok egyszeresen telítetlen zsírsavat, rostot, antioxidánst, káliumot, növényi szterolt és polifenolt tartalmaz.

Azaz, a mediterrán népek étrendjében hangsúlyos szerepet játszik a sok zöldség és gyümölcs, az exraszűz olívaolaj, a paradicsom, az omega3-ban gazdag halfajták (makréla, hering, lazac tonhal), és tenger gyümölcsei, és hagyományosan hozzátartozik a vacsorához egy pohár minőségi vörösbor is. Ez a napi 2-3 dl bor az étkezési kultúra része, a hagyományosan késői vacsorák elengedhetetlen kísérője. (Persze, a mediterrán étrend pozitív hatását nem érdemes önmagában vizsgálni, elég valószínű, hogy a délutáni szieszta, a napsütéses órák száma és az érzelmesebb, harsányabb, elfojtás-mentes személyközi kommunikáció is hozzájárul az összképhez.)

Idevág még a „francia paradoxonnak” nevezett jelenség is: bár a franciák étrendje magas zsírtartalmú, a szívbetegségek okozta halálozás aránya mégis alacsony a rendszeres vörösbor-fogyasztás miatt. A visszafogott (napi 2-3 dl) vörösborfogyasztás tehát mindenkinek kifejezetten ajánlott: ha tehetjük, válasszunk testes, mély színű vörösborokat, mert azok az antioxidánsok leggazdagabb forrásai!

Tóth Ágnes  


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Dr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony cseppDr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony csepp
Természetes grapefruitmagból sajtolt kivonat, 1026 mg garantált,polifenol hatóanyag-tartalommal!
+- 6.190 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Grape Vital Grapefruitmag csepp

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass