Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Szüreteljünk!

A kékszőlő héjában található resveratrol fontos egészségvédő hatását egyre több kutatás igazolja. Egy pohár bor esténként szívvédő, rákmegelőző hatású lehet. 

Vidéken a mezőgazdasági évet olyan fontos munkák tagolták, mint az aratás, a disznóvágás, a szüretelés. A szüreti időszak kezdete minden vidéken máshova esett: az Alföldön hagyományosan szeptember 29-én, Szent Mihály napján, a Dunántúlon október közepén, Terézia napján, Erdélyben Gál napkor, Borsodban Lukács napkor, Tokajban pedig október 28-án, Simon/Júdás napján indultak a szüreti munkálatok.

Szüreti időszakban hagyományosan összejöttek a barátok, rokonok, ismerősök, hogy segítsenek a szőlősgazdának leszedni és feldolgozni a termést. A szüret nem csupán gazdasági, de fontos társadalmi esemény is volt, nehéz fizikai munka és a közös vigadalom kettőse. Az összegyűltek a nehéz munka után éjszakában nyúlóan ettek-ittak, ünnepeltek, kóstolgatták a mustot.

 

Hogyan készült bor a szőlőből? A szőlőt zsákba gyömöszölték, és taposókádba tették, a szőlőt mezítláb taposták, a kicsurgó levet sajtárban gyűjtötték össze, majd abroncsos hordókba töltötték. Számtalan szüreti hagyomány is kapcsolódik ehhez az időszakhoz, mint a „szőlőőrzés”, a szüreti koszorú készítése, a szüreti felvonulás vagy a szüreti bál.

Vörösborral a szív- és érrendszeri betegségek és a rák ellen

Mindenki hallotta már azt a viccet, hogy valakinek az „orvos írta fel”, hogy igyon meg egy-egy pohár bort. Első hallásra azt hihetnénk, hogy ez teljesen abszurd kijelentés, mégsem az.

A szív és érrendszeri betegségek hátterében a gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz áll, így az antioxidánsok rendszeres bevitelével kifejezetten sokat tehetünk az egészségünkért. A kékszőlő héjában található resveratrol a növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. A resveratrol egy nem flavonid típusú, erős antioxidáns hatású polifenol, mely gátolja a káros oxidatív folyamatokat.

Mára egyre több kutatás foglalkozik a resveratrol polifenol pozitív élettani hatásaival. Egy patkányokon végzett pécsi kutatás – melyet a Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói végeztek – bizonyította, hogy a resveratrolnak gyulladás-gátló hatása van, csökkenti az erek károsodását, javítja a szénhidrát-anyagcserét, sőt, még a roncsolt szívizomzat helyreállítását is elősegíti, azaz segíthet az infarktus elkerülésében, sőt az infarktus utáni regenerálódásban is.

 

Javaslatunk: Grape Vital Grapefruitmag kivonat

 

Resveratrol és omega 3 a mediterrán étrendben

A mediterrán étrend egészségmegőrző hatását régóta vizsgálják. Miért van az, hogy ebben a térségben jóval alacsonyabb az olyan „civilizációs betegségek” száma, mint például a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás vagy a különféle daganatos megbetegedések?

 

Ez a pozitív hatás annak köszönhető, hogy a mediterrán étrend mentes a transzzsírsavaktól, ezenkívül kevés telített zsírsavat, sót és koleszterint, közepes mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat, valamint sok egyszeresen telítetlen zsírsavat, rostot, antioxidánst, káliumot, növényi szterolt és polifenolt tartalmaz.

Azaz, a mediterrán népek étrendjében hangsúlyos szerepet játszik a sok zöldség és gyümölcs, az exraszűz olívaolaj, a paradicsom, az omega3-ban gazdag halfajták (makréla, hering, lazac tonhal), és tenger gyümölcsei, és hagyományosan hozzátartozik a vacsorához egy pohár minőségi vörösbor is. Ez a napi 2-3 dl bor az étkezési kultúra része, a hagyományosan késői vacsorák elengedhetetlen kísérője. (Persze, a mediterrán étrend pozitív hatását nem érdemes önmagában vizsgálni, elég valószínű, hogy a délutáni szieszta, a napsütéses órák száma és az érzelmesebb, harsányabb, elfojtás-mentes személyközi kommunikáció is hozzájárul az összképhez.)

Idevág még a „francia paradoxonnak” nevezett jelenség is: bár a franciák étrendje magas zsírtartalmú, a szívbetegségek okozta halálozás aránya mégis alacsony a rendszeres vörösbor-fogyasztás miatt. A visszafogott (napi 2-3 dl) vörösborfogyasztás tehát mindenkinek kifejezetten ajánlott: ha tehetjük, válasszunk testes, mély színű vörösborokat, mert azok az antioxidánsok leggazdagabb forrásai!

Tóth Ágnes