Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Wellnes - Fitness \
+   Fitness \
+  Tanácsok kezdő futóknak 1.

» Állapotfelmérés, ráhangolódás
» A futócipő beszerzése
» Miért fontos a technikai ruházat?
» A futók típusai
» Az endorfin szerepe
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Tanácsok kezdő futóknak 1.

2011.09.23.
Címkék: aerobic   egészséges életmód   fogyókúra   ízületi problémák   ízületvédő  

A legtöbb nő életében egyszer csak eljön az a pillanat, amikor rádöbben, hogy mindenképpen szüksége van valamilyen sportra. Vagy azért, mert felszedett pár kilót, és szeretné visszaszerezni régi alakját, vagy azért, mert ülő munkát végez, és a szervezete jelzi, hogy szüksége van az aktív pihenésre, vagy mert fiatalabb korában sportolt, és hiányzik neki a rendszeres testmozgás, vagy egyszerűen csak szüksége van rá, hogy hetente párszor azt csináljon, amihez valóban kedve van.

Állapotfelmérés, ráhangolódás

Futni akkor érdemes, ha valaki viszonylag jó kondícióban van, bírja a monotóniát, nincs jelentős túlsúlya és az átlagnál sokkal nőiesebb testalkata (a méretesebb mell tartószalagjai ugyanis könnyen megnyúlhatnak). Az edzések előtt nem árt egy gyors orvosi kontroll.

 

Ha úgy döntött, hogy rendszeresen futni szeretne, érdemes a megelőző hetekben sokat sétálni (napi 4-5 km-t) és kirándulni, hogy a testét felkészítse a nagyobb terhelésre.   Ha komolyabb túlsúlya van, de nagyon vonzza a futás, nem az a megoldás, hogy rögtön beleugrik az edzésekbe, pár hét alatt túlterheli az ízületeit, és életre szóló térdsérülést szerez, hanem az, hogy néhány hónapnyi gyaloglással megerősíti a szervezetét, tudatos táplálkozással leadja túlsúlya egy részét, és ezután már jóval biztonságosabban vághat bele az edzésekbe.

A futócipő beszerzése

Ha nem megfelelő cipőben fut, könnyen megsérülhet, tehát mielőtt bármibe is kezdene, az első beszerzése legyen egy nagyon jó minőségű futócipő. Ezen sajnos biztosan nem lehet spórolni! Átlagosan 12-20 ezer ft körül találhat jó minőségű futócipőt, de ha szerencséje van, olykor egy-egy kifutó modellt már 10 ezer ft alatt is megszerezhet a megfelelő szakboltban! Tartsa észben, hogy mindig egy számmal nagyobb cipőt vegyen az utcai cipőjénél.Mi a fontos egy jó futócipőnél? Felejtse el, hogy egy futócipő szép legyen – ez sajnos egyáltalán nem jellemző.

Ami fontos, az a stabilitás, a sarokbecsapódás-gátlás, a rezgéscsillapítás, terepcipőnél pedig a hatékony talpkiképzés. Vannak olyan, megbízható márkák, mint például az Asics, a Saucony, a Nike vagy az Adidas, melyek folyamatos fejlesztésekkel próbálnak fogyasztóik kedvében járni. Érdemes mindenképpen olyan boltban beszereznie a futócipőjét, melyben szakértő eladók segítik a választását! Ilyen például a Saucony szakbolt vagy a Spuri futóbolt. Cipőválasztásnál fontos, hogy tudja, hogy aszfalton, futópályán vagy betonon használja-e majd a cipőt, és hogy nagyságrendileg mennyit fut majd egy-egy alkalommal. Ezekben a boltokban megvizsgálják, hogy van-e lúdtalpa, hogy lábfeje befelé vagy kifelé dől-e futáskor, és hogy egyáltalán milyen is a futótechnikája. Kikérdezik testsúlyáról, futási szokásairól, arról, hogy napi edzéshez vagy versenyre keres-e cipőt. Minél pontosabb válaszokat ad, annál több esélye lesz egy igazán tökéletes cipőre. Ha hiteles, megbízható helyen veszi a futócipőjét, természetesen bízhat a garanciális javításban is. 

Miért fontos a technikai ruházat?

A technikai ruházat melegben nem létfontosságú, hidegebb időben viszont nagyon fontos! Nyáron egy technikai pólóba ugyanannyira bele fog izzadni, mint egy pamutpólóba, a különbség csupán az, hogy a technikai póló pár perc alatt megszárad, míg a pamutpóló nedvesen tapad majd a hátára hazafelé. Hűvösebb időben ez nagyon veszélyes lehet, könnyen megfázhat vizes ruhában: így aztán az ősztől tavaszig tartó időszakban mindenképpen ruházzon be néhány technikai felsőrészbe is. Az optimális eset az, amikor eleve úgy indul el futni, hogy kicsit fázik, és az edzés 5-10. percében érzi a hőmérsékletet ideálisnak.

Érdemes egy melegebb és egy hidegebb időre való összeállításban gondolkodni, melegben elég egy-két jó technikai póló, ami egy egyszerű sorttal viselhető, hidegben viszont nélkülözhetetlen a speciális ruházat a nadrágot és a felsőrészt illetően is. Futónadrágnál fontos a zárható zseb, (kulcsnak, mobilnak, papír zsebkendőnek), és az, hogy egy bővebb nadrág esetében alá tudjon még venni egy szűk aláöltözetet (ez olyan, mint egy jogging, csak az anyaga nedvszívó). Végül mindenképpen vegyen egy jó sportmelltartót, mert a civilben használt melltartók tökéletesen alkalmatlanok futáshoz. A jó sportmelltartó speciális anyagból készül, erősen tartja a mellet, de semmiképpen nincs benne műanyag vagy fém merevítő (maga a speciális szabás látja el a tartófunkciót).

A futók típusai

A futást sokféle okból lehet elkezdeni, és többféle, tipikus futó-típus fordul elő.

  • versenyző alkat (aki kihívásnak tekinti a futást, és folyamatosan a teljesítőképessége határát próbálja kitolni)
  • fogyni vágyó típus (aki csupán zsírégető edzésnek tekinti a futást)
  • aki életmódot akar váltani (mert esetleg valamilyen betegséget diagnosztizáltak nála)
  • aki tudományos alapon fut (azaz pulzusmérővel, komoly edzéstervvel)
  • közösségi kocogó (aki társas eseménynek tekinti a futást vagy a versenyeket)
  • hedonista, természetbarát (egyszerűen csak az élvezetért fut, és mert szeret a természetben lenni)

Nem árt, ha már az edzések elején tisztázza magában, hogy Ön melyik típussal azonosul a legkönnyebben! Ha szereti a természet közelségét, inkább szerezzen be télre is egy melegebb futóruhát, de ne próbálkozzon futógéppel egy fitnessterem ablaktalan pincéjében. Ha dúl Önben a versenyszellem, ne fárassza magát feleslegesen azzal, hogy sokkal lassabb, rosszabb kondiban lévő barátnőjével indul neki futni, hanem vegyen egy pulzusmérő órát, kövessen szigorú edzéstervet, és bátran olvasgassa triatlonosok és ultramaratonisták blogját. Ha közösségi alkat, legyen tagja egy futóklubnak, és élvezze a hasonló érdeklődésűek táraságát. Tudnia kell azonban, hogy egyáltalán nem az számít, hogy a legdrágább pulzusmérőt veszi-e meg, vagy éppen a régi tréningalsóját húzza-e elő a szekrényből – a lényeg, hogy rendszeresen, örömmel eddzen!

Az endorfin szerepe

Hogy mi okozza a futás népszerűségét? A futás nem igényel se nagy rákészülést, se nagy anyagi ráfordítást. Viszonylag hamar eredményt lehet elérni – és ezzel egyidejűleg hamar rá is lehet szokni. A rászokásnak számtalan összetevője van, hiszen a futás rengeteg pozitív testi-lelki hatással bír, első helyen mégis érdemes megemlíteni a jótékony endorfin-függőséget. Hogyan jelentkezik az endorfin? Körülbelül egy óra futás után – akár már több holtponton túl – egyszer csak meglepően erős feldobottságot, lelkesültséget tapasztalhat, úgy érezheti, hogy megduplázódott az energiája, elmúltak az apróbb fájdalmai, vagy éppen megmagyarázhatatlan örömérzet vagy elégedettség töltheti el. Az endorfin boldogít hatása az, ami miatt a legtöbb futó egy idő után „függővé” válik.

Tóth Ágnes 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Aerob sportok Aerob edzés

Kapcsolódó rovatok

Fitness





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass