Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Diéta kontra fogyókúra

2008.10.03.

Az önsanyargatás a fogyókúra, az orvos a diéta szó hallatán jut eszünkbe; vagy éppen azonosítjuk e kettőt. Nem igazán tudjuk megfogalmazni a diéta jelentését, ráadásul igazi célját az idők folyamán kissé el is ferdítettük.

Eredendő életművészet

Maga a diéta kifejezés a görög „diaita = életművészet” szóból ered. Már az i. e. V. század kezdetén felismerték Görögországban az életmód jelentőségét betegeknél és egészségeseknél egyaránt. Pár évszázaddal később már bizonyos betegségeknél átmeneti kalóriaszegény étrendet, egyfajta étkezési programot jelentett alakformálással egybekötve.

A különböző fogyókúrás programok, melyek tulajdonképpen alakformáló, karcsúsító diéták, ma már sokszor mellőznek mindenféle szakmai alapot. Ezek a módszerek hihetetlenül ötletgazdagok, általában azon alapulnak, hogy evés és ivás korlátozásával csökkentse energia-bevitelünket.

Ahhoz azonban, hogy hosszútávú sikereket érjen el valaki, a görögökhöz hasonlóan, teljes életstílusát kell megváltoztatnia. Gyors súlycsökkenést vagy betegséget befolyásoló diétát azonban csak orvosi, szakképzett dietetikus tanácsadók felügyelete, irányítása mellett szabad végezni.

Üdvözítő fogyókúrák

Mindenkit el kell szomorítanunk: olyan, hogy tuti fogyókúra nincsen. Persze vannak általános szabályok, melyeket betartva könnyen eredményre juthatunk. Ám ahogy mindenki más és mégis hasonló, ezt az elvet elmondhatjuk a fogyókúrákról is. Ha megkérdezünk egy fogyókúrázót, melyik módszer vált be neki, bizonyára több fantázianevet említ majd.

Az új idők divathóbortjai a fogyókúrák között sem annyira újak, többnyire egy rég elfeledett átdolgozásai. De segíteni éppúgy keveset tudnak rajtunk, vagy csak még nagyobb kárt okoznak.

A helyes táplálkozást újból el kell sajátítani, de megéri a fáradságot. Ezzel szemben a gyors eredményt ígérő divatdiéták nem segítik elő az egészséges életmódot, sőt egyre távolabb visznek a valódi egészségtől.

A tudományos vizsgálatok eredményeit azonban használjuk fel bátran, ezeket viszont ki más ismerhetné jobban, mint a szakember? Kérjük segítségüket, hiszen azért tanultak/nak, hogy könnyebben vegyük az akadályokat a fogyás rögös útján.

Mit együnk és mit ne?

Ha teljesen eltanácstalanodott, hogyan is fogjon neki fogyókúrájának, íme néhány jótanács, melyet érdemes megszívlelni:

  • Ételeink legyenek a lehető legtermészetesebbek – mindig válasszuk a teljes értékűt a feldolgozott helyett.

  • Étkezzünk minél változatosabban.

  • Igyunk legalább 8-12 pohár vizet naponta, lehetőleg szűrtet vagy palackozottat, ha környezetünkben megkérdőjelezhető a vízminőség. Ha mozgunk, igyunk többet.

  • Kerüljük a telített zsírokat és fogyasszunk több omega-3 és omega-6 zsírsavat (például magokat és azok hidegen sajtolt olajait, avokádót, diót, mélytengeri halakat és halolajakat) tartalmazó élelmiszert a diétában.

  • Amennyiben csak lehet, kerüljük a cukrot, a sót és az alkoholt.

  • Együnk minél több nyers ételt. Ha az étel mégis főzést igényelne, inkább párolva, grillezve vagy sütve készítsük el.

  • Válasszuk azokat az ételeket, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe, mivel ezek nem növelik gyorsan a vércukorszintet. A vércukorszint-növekedés serkenti az inzulintermelést, ami fokozott zsírraktározáshoz vezethet. (Ez egyébként a GI-diéta alapja is.)

  • Kerüljük azokat az ételeket, amelyek növekedési hormonokat, szteroidokat, színezékeket, ízfokozót, tartósítószert és édesítőt tartalmaznak.

  • Ne együnk egyszerre túl sokat, fogyasszunk inkább naponta többször kisebb adagokat. Az étkezés állhat egyszerűen csak egy gyümölcsből vagy egy marék dióból is.

  • Ne törekedjünk tökéletességre. Nem lenne jó – sem hosszú távon tartható –, ha nem ehetnénk soha többé mennyien finom desszerteket. Legyenek kihágások, de ezeket a kevéssé egészséges fogásokat ellensúlyozzuk úgy, hogy a diéta legalább 75-80%-ban „tiszta” maradjon.

Divatosak és sokszor kártékonyak (a teljesség igénye nélkül)

Kevés népszerűbb téma létezik a női magazinok hasábjain, mint a diéta, a fogyókúra. Alapelveikről, hátrányaikról gyakran elfelejtenek szót ejteni. Íme néhány a teljesség igénye nélkül.

„0”-diéta

Elvileg csak orvosi ellenőrzéssel alkalmazható. Rengeteg vizet és benne lévő oldott ásványi anyagokat és vitaminokat von el. Ráadásul hosszú távon nem fogyaszt. Befejeztével, akármennyire is önmegtartóztató valaki, a szervezet alapanyagcsere-csökkentéssel reagál. Akár napi 1 kg plusz súly is felszedhető miután befejeztük. Ellenben számos hiánybetegséget szívizomrost-károsodást, szívritmuszavart, köszvényes, veseköves és pszichés tüneteket is begyűjthetünk.

Ananász-diéta

A legtöbben konzervből próbálják elfogyasztani az előírt 2-4 kg-nyit. De így nagy mennyiségű cukrot és/vagy édesítőszert vesznek magukhoz. Nyersen fogyasztva sem alkalmazható néhány napnál tovább, hiszen, ha kizárólag ebből áll étrendünk szintén hiányállapot léphet fel. Ennek ellenére a "pár nap-sok kiló" típusú fogyókúrák egyik kedvence.

Hisztamin-allergiásoknak kifejezetten kerülendő, mivel megkönnyíti a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből.

Zsírdús diéták

Ebbe a csoportba tartozik például a nagy népszerűségnek örvendő Lutz-, anyagcsere-, Mayo-étrend és a pontdiéta. Ezek mindegyike emelik a koleszterinszintet, mely többek között érelmeszesedést okoz.

Fehérjében gazdag diéták

Ezen alapulnak a Atkins-, Cooly-, Hollywood, túró-, Banting-, félcsireke-, valamint a rotációs diéták. Ezekre szintén alapanyagcsere-csökkentéssel reagál szervezetünk, beindul a jojo, a vitamin- és ásványianyag hiányos állapot.

Vetró Rita


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Bio NEUNER'S Alakformáló gyógytea-keverékBio NEUNER'S Alakformáló gyógytea-keverék (Neuner's)
Élénkítő és étvágycsökkentő hatású. A táplálkozásra és testmozgásra odafigyelve hozzásegít az optimális alak ill. testsúly eléréséhez.
+- 3.290 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó cikkek

Az egészséges fogyókúra alapjai Bizonytalan adatokkal etetik a diétázókat Az ördögi kör: jojó-effektus Hogyan raktározzák a sejtek a zsírt? Melyik fogyókúra a legegészségesebb? Fogyást segítő herbák A fogyás legbiztosabb módja Negatív kalóriás ételek – a fogyás nagyágyúi Fogyás 40 felett? Bios Life Slim - a természetes fogyás Zsírégetés, erősítés mesterfokon - A Pilates Csodadiéták helyett rendszeres mozgás Azért élünk, hogy együnk, vagy azért eszünk, hogy éljünk? (I.) Azért élünk, hogy együnk, vagy azért eszünk, hogy éljünk? (II.) Zsírégetés és testalkatok Azért élünk, hogy együnk, vagy azért eszünk, hogy éljünk?(III.) Génjeinkben rejlik a hatékony diéta titka A nők és a súlyzós edzés Egészséges fogyókúra Így előzd meg a gyermekkori elhízást! Az öt legismertebb fogyasztó tea Mik azok a transzzsírsavak? Zsírégetés teával A zsírégető zöld tea Fogyókúrázók figyelem! A transz-zsírsavaktól hasra lehet hízni Mik azok a transzzsírsavak? Karcsúbbá tesz a szénhidrát korlátozása, mint a zsíré Fitnesz otthon Zenére jobban megy az edzés A zsírégetés edzési fortélya Stressz ellen gyógynövényekkel Az édesítők királya: a sztívia Túl súly(os) bajok A 90 napos diéta megcáfolása Fogyasztanak-e az „alakformálók”? Hasra lehet hízni a transz-zsírsavaktól Cellulitisz, narancsbőr: zsírgolyócskák a bőrben Zsírégető ételek A köredzés

Kapcsolódó termék-kategóriák

Fogyókúra, méregtelenítés Méregtelenítés





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass