Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Aranyér

2009.02.02.

Az aranyérbetegség, noha az emberiség egyik legrégebben ismert és leggyakoribb betegsége, kialakulásának folyamatát még ma sem ismerjük pontosan. Anatómiai ismereteink is fokozatosan bővültek a modern képalkotó eljárások és vizsgálati módszerek birtokában.

Az aranyeret (orvosi szakszóval haemorrhoidot) a végbélnyílás tájékának kitágult vénái okozzák. A vénák feladata az oxigénben szegény, elhasznált vér visszajuttatása a szívbe, amit a gravitáció a test alsó felében gyakran megnehezít.

A vér megrekedhet a vénákban, feszítheti és gyen­gítheti azok falát. A végbél és végbélnyílás vénái különösen érzékenyek ezekre a hatásokra: nemcsak hogy a test alsó felében helyezkednek el, hanem más vénáktóI eltérően billentyűk sem találhatók bennük, amelyek a vér visszafelé folyását megakadályozhatnák.

(A láb vénáinak tágulatában is a vénabillentyűk nem kielégítő működése játszik elsődleges szerepet.) Civilizációs betegség: fejlett országokban előfordulása a 40 év feletti lakosság 50-80%-ára tehető.

Az aranyérnek alapvetően két típusát különböztetjük meg:

  • A belső aranyér a végbélnyíláson belül, a végbélben alakul ki, székeléskor vérezhet, de fájdalmat nem okoz, mert a végbél nyálkahártyájában nincsenek fájdalomérző receptorok.
  • A külső aranyér a végbélnyíláson kívül alakul ki. Rendszerint fájdalmas, székelés után gyakran kivérzik és nagyon érzékeny; kis fizikai hatás, például a WC-papír is felsértheti.

Sokan nem is tudnak erről a betegségről, mivel az aranyér gyakran tünetmentes. Ha azonban a betegség súlyos panaszokat okoz, a természetes gyógymódok gyakran hathatósabb segítséget nyújtanak, mint a hagyományos orvosságok.

Tünetek:

Mi okozza?

A székelés közbeni erőlködés az aranyér kialakulásának elsődleges oka, mivel a végbél és végbélnyílás visszereire ilyenkor nagy nyomás hat. A terhes nőknél a megváltozott hormonszintek miatt szintén gyengülnek a vénák.

A szakemberek számára még nem egyértelmű, vajon a székrekedés közvetlenül hozzájárul-e az aranyér kialakulásához, bár a szorulásos emberek gyakran erőlködnek székelés közben, ami biztos, hogy nem használ. A vizsgálatok szerint a gyakori hasmenés is hajlamosít az aranyér kialakulására.

A hosszú ideig tartó állás vagy ülés szintén elősegíti az aranyér kialakulását. Az elhízottság ugyancsak hajlamosít a betegségre. A korral a vénafalak gyengülnek, így a múló évekkel jelentősen emelkedik az előfordulási gyakoriság.

Családi halmozódása örökletes tényezők szerepére utal. Kiválthatja minden, alhasi nyomásfokozódással járó állapot, mint terhesség, nehéz fizikai tevékenység, sportolás, a környező szervek (prosztata, méh, petefészek, húgyhólyag) daganata kismedencei vérkeringés akadályozottsága (viszeres pangás), elhízás, kevés növényi rostot tartalmazó, zsírdús tálálkozás, alkoholfogyasztás, májbetegségek, mozgásszegány életmód, ülő foglalkozás.

Ez a betegség nem csupán kellemetlen és elhanyagolva veszélyes, hanem sokak szerint szégyellni, tagadni illik. Tapasztalatok szerint az ilyen jellegű problémák a rosszul értelmezett szemérmesség miatt túl gyakran és túl sokáig rejtve maradnak, pedig az időben jelentkező betegeken mindig segíthetnénk, s ezzel elkerülhetővé válnának a későbbi, esetleg súlyos szövődmények.

Életmódi tényezők

  • Ha aranyere van, fogyasszon minél több rostot: egyen sok gyümölcsöt - sok citrusfélét, epret, málnát, szedret, cseresznyét, zöldséget, gabonafélét, hüvelyeseket.
  • Fogyasszon hagymát; nemcsak rostban, hanem a vénafalakat erősítő flavonoidokban is gazdagok.
  • Igyon naponta legalább két liter vizet. A sok folyadék akadályozhatja az aranyérhez társuló székrekedést.

A étrend-kiegészítők hatása:

A táplálékkiegészítőket rostban gazdag étrend és rendszeres torna mellett érdemes szedni. A rost megnöveli a széklet tömegét és lágyítja, ami így könnyebben távozik a szervezetből. A testedzés segíti a keringést, emellett elősegíti a rendszeres székelést is.

Hasznos tanácsok

A végbél túl alapos tisztítása is előidézheti a vénafal begyulIadását. Fontos, hogy a tisztálkodás kíméletes legyen: használjon puha, megnedvesített WC-papírt, vagy speciális törlőkendőt.

Ha nehéz súlyt emel vagy székel, ne tartsa vissza a levegőt, mert ezzel növeli a nyomást a hasüregben.

Az aranyér onnan kapta a nevét, hogy az elzáródott és begyulladt visszerek hirtelen kivérzése azonnali megkönnyebbülést jelentett a betegnek - ezért úgy gondolták, ez egy igen értékes "arany"-ér, aminek a kivérzése gyógyulást hoz.

Ajánlott készítmények

A recept nélkül kapható kenőcsöktől eltérően az ajánlott vitaminok és gyógynövények erősítik a vénák falát és csökkentik a gyógyulásuk közben fellépő bőrirritációt. A véna fal tónusának növelésére próbálja ki a C-vitamin, a flavonoidok és a szúrós csodabogyó gyógynövény együttes hatását.

A cink a sebgyógyulásban játszik szerepet; hosszú távon a cinkkel együtt rezet is szedni kell, mert a cink akadályozza ez utóbbi felszívódását. Ha az étrendje nem tartalmaz elég rostot, használja a bolhamag útifű magját vagy lenmagot, mindkettő megkönnyíti a székletürítést.

Ha az aranyér fájdalmat okoz, naponta többször is alkalmazhatja székelés után az orbáncfűből készült kenőcsöt. A kenőcs elősegíti a duzzadt szövet összehúzódását is. Az orvosi székfű (kamilla) pedig nevét éppen az aranyeres betegségben betöltött szerepe miatt kapta.

A fekete bodzavirágból készített borogatás nyugtatólag hat a megduzzadt vénákra, és enyhíti az aranyeres fájdalmat. A bodzavirágból daráljon le egy keveset, és keverjen hozzá annyi langyos vizet, hogy kenőcs sűrűségűvé váljon.

Két-három réteg géz között terítse szét a pépet, majd az így előkészített boroga­tást helyezze a végbélnyílásra, és hagyja rajta néhány órán ke­resztül. Az E-vitaminos végbélkúp használata igen előnyös az aranyér kezelésében.

Ajánlott készítmény:

  • Highland PR325 Super Citrus C vitamin 1000 mg (magas bioflavonoid tartalommal)
  • Fibrada Plus (kolloid kapszula)
  • Fitline joghurtpor & joghurtkészítő

Vitaminsziget.com


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Aranyér esetén Kamilla Orbáncfű Székrekedés esetén

Kapcsolódó termék-kategóriák

Bélbetegségek AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass