Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

Gyógyulj a víz segítségével

2009.04.01.
Címkék: víz  
Jól tudjuk, hogy a víznek gyógyító hatása van. Orvosi célokra történő felhasználása pedig már igen régóta ismert. A hidroterápia (vízzel való kezelés) magában foglalja az egyszerű borogatások, pakolások, a súlyfürdő, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti gyógytorna alkalmazását.

A vízbe merült testre ható igen jelentős felhajtó erő miatt sokkal könnyebb és kevésbé fájdalmas a kötött ízületeket átmozgatni, az elesés veszélye jóval kisebb. A gyógyhatást befolyásolja a fürdővíz hőmérséklete és összetétele, a benne oldott gázok, sók koncentrációja. Az eredményes gyógyuláshoz gyakran hozzájárul a fürdőhely fekvése, éghajlata, környezete is.

Jótékony hatása

Rendszeres és szakszerű alkalmazás mellett a hidroterápia segít a betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert és lehetővé teszi, hogy a fontos szabályozó funkciók a testben újra harmonizáljanak. A hideg és meleg víz külsőleg, illetve belsőleg felhasználva eredményes lehet stressz, fájdalmak, valamint toxinok-, baktériumok-, vírusok által kiváltott betegségek kezelésére. Elméletben a meleg víz megnyugtatja, elernyeszti a testet, a hideg víz csillapítja a gyulladást. A kettő váltakozva történő alkalmazása pedig serkenti a keringést. A hidroterápia leggyakoribb klinikai felhasználási területei: a pezsgőfürdő a sérülések, illetve a stressz enyhítésére, a mesterséges láz indukálása a stressz elűzésére, valamint a semleges fürdő a relaxáció megteremtésére.

Az elterjedt klinikai alkalmazás mellett a hidroterápia olcsó és házilag is megvalósítható eszköz számos hétköznapi egészségügyi probléma kezelésére. A legtöbb ilyen terápia könnyen kivitelezhető: például jégtömlő szorítása kisebb sérülésekre, vagy kukoricakeményítős fürdő a kiütésekre. A hidroterápia fiziológiai hatásait tanulmányozták, a legtöbb klinikai (terápiás) hatását nem tanulmányozták tudományos kutatások során.

Hidroterápia fajtái:

Súlyfürdő

A súlyfürdőt egy magyar találmány Dr. Moll Károly fejlesztette ki. A kezelés kifejezetten a gerincoszlop betegségeinek kezelésére szolgál. A beteg a nyakánál vagy a hónaljánál rögzítve lóg a mély vízben, úgy, hogy a lába nem éri a medence alját. A derekára v. bokájára súlyokat erősítenek, amelyeknek az a célja, hogy a csigolyákat egymástól széthúzza. A víz hőmérséklete semleges, azaz 35 °C körüli. Kíméletes és egyben hatásos módszer, hiszen a víz felhajtó erejét kihasználva a gerinc óvatos tehermentesítése érvényesül. A testhőmérsékletű vízben ellazulnak a szalagok, a felhajtó erő hatására a test súlya 7-10 kg-ra csökken. Ez a testhelyzet megkönnyíti a vérnek a szív felé áramlását. A kezelés hatása, az orvosi előírásra a derékra vagy a bokákra helyezett súlyok alkalmazásával fokozható. A súlyfürdőt összeköthetik víz alatti gyógytornával is. A kezelést nyaki és deréktáji gerincpanaszokkal küzdő betegeknek javasolják, de alkalmas megelőzésre is, azoknak, akik meg akarják őrizni gerincük egészségét. A kezelés időtartama: 10-20 perc

Váltófürdő

A test végtagjait kezelik váltott, hideg-meleg vízsugárral. A meleg víz hatására az erek kitágulnak, a hideg hatására összeszűkülnek, így ez a folyamat pumpaszerűen javítja a keringést az adott testrészben. Feszesebbé, üdébbé teszi a bőrt, gyorsítja a zsírégetést. Kiterjedten alkalmazott eljárások, melyek célja adott testtájak hűtése vagy melegítése, gyakran gyógyszerek vagy természetes anyagok (pl.: kamilla) egyidejű felhasználásával. Ha a váltakozó hőhatást az egész testre ki akarják terjeszteni, akkor inkább zuhanykezelést végezzünk. Alkalmazásakor arra kell ügyelnünk – amennyiben otthon próbálnánk ki –, hogy mindig meleg vízzel kezdjük és hideggel fejezzük be, és a sugarak közti hőmérsékletkülönbség legyen legalább 20°C. a vérkeringés javítása érdekében. A kezelés időtartama: 12-14 perc

Víz alatti sugármasszázs

A víz alatti vízsugármasszázs a bőrfelszín masszírozása mellett a víz fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönhetően is kifejti jótékony hatását. Mozgásszervi betegségekben, kimerültségi állapotokban, sérülések utáni utókezelésnél és a sportolók esetében az izmok lazítására kiterjedten alkalmazott módszer. A víz alatti vízsugármasszázs egyénileg történik orvosi kádban. A melegített vezetékes vizet, termálvizet vagy gyógyvizet egy csőből kézzel irányítják a test különböző pontjaira. A kezelés során a meleg fürdő izomlazító és a vízsugár masszírozó hatása együttesen érvényesül. A kezelést kádban végzik és a kezelőszemély a test felületére merőlegesen alkalmazott vízsugárral masszírozza a kijelölt területet. Erősíti a legyengült izmokat, javítja a vérkeringést, felszabadítja a letapadt szöveteket, helyreállítja a bőr állapotát. Emellett közérzetjavító, frissítő hatása is van. A kezelés időtartama általában 10 perc.

Víz alatti gyógytorna

A víz alatti gyógytorna célja ugyanaz, mint a gyógytornáé, azonban olyanok is végezhetik, akik a gyógytornára nem képesek. Ennek oka a víz fizikai tulajdonságaiban, elsősorban felhajtóerejében keresendő. A vízbe merült testet sokkal könnyebb mozgatni, ezáltal az elesés veszélye jóval kisebb. Emellett a víz masszírozó hatást is kivált a bőr alatti szövetekben, izmokban. A víz alatti gyógytorna elsősorban a gerinc, a váll, a csípő, a térdízületi kopásos betegségek, csontritkulásos gerincfájdalom esetén és sportsérülések, balesetek utókezelésénél nagy hagyományokkal rendelkező kezelési módszer.

Hazai körkép

Hazán Európa egyik leggazdagabb országa gyógyvizek tekintetében. Mintegy száz helyen csaknem 400 gyógyforrást tartanak nyilván. Budapesten is számos gyógyforrás van, ezért fürdőváros is egyben. Vannak régóta ismert, maguktól feltörő források, de nagy számmal ismeretesek olyanok is, amelyek az olaj- vagy a szénkutatás során végzett próbafúrások helyén törtek fel. Az Alföldön speciális, nagy sótartalmú artézi vizek találhatók.

Gyógyfürdők körképe >>

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések


Kapcsolódó termék-kategóriák

Mozgásszervi, ízületi probléma

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2022 - Minden jog fenntartva

MasterPass