Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Szaunázás fajtái

2010.10.06.
Címkék: felső légúti betegségek   méregtelenítés   szauna  

 

A szaunázás jótékony hatása régóta ismert, de az infraszaunát még kevesebben használják. Azt tudta például, hogy bármilyen narancsbőr elleni vagy fogyasztó kezelés mellé is nagyon ajánlott? A hagyományos és az infraszauna között rengeteg különbség van: ismerjük meg ezeket!

Szaunázás története

A szaunázás a közhiedelemmel ellentétben nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok használták először. Az azték és inka papok agyagtéglából épített speciális fürdőkben, izzasztással gyógyítottak. A gőzt a feltüzesített kő hideg vízzel való leöntésével hozták létre. Testedzésre, betegségek kezelésére a XVII. századi Európában ismét aranykorát élte a gőzöléses technika. Az egyház azonban évszázadokon keresztül ellenezte a féktelen mulatozásokba torkolló fürdőzéseket.

 

A Skandináv országokban viszont a természetesebb testkultúrának köszönhetően, folyamatos maradt a szaunázás hagyománya. A finn sportolók az 1936-os olimpián a szaunázást a versenyekre való eredményes felkészülés feltételének tekintették. Az eset felkeltette az orvosok érdeklődését és elkezdték behatóan vizsgálni a szaunázás hatását, ami lassan de biztosan meghódította a világot.

 
 

Szaunázás jótékony hatása

A szauna segíti szervezetünket a salakanyagoktól való megszabadulásban, hatékony immunerősítő és érregeneráló hatású. A forró és száraz levegőben elpusztulnak a baktériumok, vírusok. A meleg, a hőmérséklet és páratartalom változására különböző szerveink is élénken reagálnak, a belső elválasztású mirigyek működése is fokozódik.

 
 
 

A szaunában a bőr erei kitágulnak és elkezdenek verejtékezni. Sokan úgy érzik magukat, mintha szárazság nélkül lázasok lennének, mivel folyamatosan felveszik környezetük hőmérsékletét. Az anyagcsere folyamatok javulnak, a szervezet vérellátása fokozódik a mesterséges lázas állapotban. A szervezet öngyógyító képességét felerősíti azáltal, hogy segít a lappangó betegségek felszínre kerülésében.

 
 

Aki rendszeresen szaunázik, annál a verejtékezéssel kevesebb ásványi anyag vész el, és egy idő után sóháztartásuk hozzászokik a stresszhez, jobban szabályozza a folyamatot. A szauna száraz gőze ugyanis hatékony és egyértelmű működésre sarkallja verejtékmirigyeinket. A szaunázáshoz, a gőzkamrán kívül, hozzátartozik még a hideg fürdő, zuhanyozás is. Télen még a hóban is meghemperegnek az edzettebb szaunázók, mielőtt újra visszamennének a melegbe.

 
 
 

A felváltott hideg-meleg és újra hideg zuhany edzi bőrünket, élénkíti testünket, szellemünket. A hőfokváltozás erősíti az idegrendszert is. Meleg hatására kitágulnak a bőr pórusai, hidegben viszont összehúzódnak, elzárva az utat a baktériumok, vírusok elől. Bőrünk rugalmasságára, fittségére is pozitív hatással van ez a fajta direkt hőmérsékletváltozás.

 
 

A közhiedelemmel ellentétben a szaunázás nem fogyaszt, hiszen a súlycsökkenést a vízveszteség okozza, de felgyorsult vérkeringésünk (szívünk a normális mennyiség 1,5-2-szeresét pumpálja) beindítja szervezetünk egészséges működését.

 

 

Illóolajok
A különböző illóolajok alkalmazása a szaunában fokozzák a gyógyító hatást. A megfelelő olaj párologtatásával megelőzhetjük és kezelhetjük a visszatérő légúti, és meghűléses betegségeket. Lazító, nyugtató hangulatot teremthetünk stresszes időszakokban. Tovább >>
 
 

 

 
 

Hagyományos kontra infra

 
 

A hagyományos szauna felforrósított köveket használ, amelyre az emberek vizet locsolnak, hogy így melegítsék fel a levegőt. Ezzel szemben az infra láthatatlan hasznos fény tartományában 2-25 mikrométer hullámhosszúságú infravörös sugarakat bocsát ki. Jellemzője, hogy a hőforrás nem a saját melegét közvetíti (ezt egy különleges hőálló szövet is gátolja), hanem a sugarak 4cm mélyen, a bőr alatt alakulnak át hőenergiává és a véráram útján egyenletesen eloszlik az egész testben.

 

 

Hagyományos Infra
Levegőt melegíti ezáltal, párás környezetet teremt. A hőenergia nem oszlik el egyenletesen a testen. Lassabban melegszik fel.

 

 

A keletkező száraz gőzt idősek, bizonyos betegségben szenvedők és gyermekek nem használhatják. Fokozódik a bőr vérátáramlása, a légutak nyálkahártyájának kiválasztása. A hörgők tágulnak, az esetleges görcsoldás mellett javulhat a légzés. A szervezet immunfolyamatai élénkebbé válnak.

 

 

Száraz környezetet teremt viszonylag alacsony hőmérsékleten. Háromszor nagyobb izzadást, ezáltal hatékonyabb méregtelenítő hatást fejt ki. Az infra szauna gyorsabban felmelegszik, mint a hagyományos fajta. A szépségápolásban évek óta használt infraszaunák a bőr megfiatalítását, súlycsökkenést és a cellulitisz (hétköznapi nevén: narancsbőr) megszüntetését segítik elő. Az infraszauna használatakor az immunrendszer erősítése sokkal hatékonyabb, így könnyebben elkerüljük az allergiát, megfázást, influenzát és egyéb betegségeket.


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Danarium

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Wellness szolgáltatások

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass