Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

Kényeztesd magad aromafürdővel!

2010.09.21.
Címkék: aromaterápia   bőrbetegségek   felső légúti betegségek   illóolaj  

Már az ókori kultúrák is jól ismerték az illóolajokat. Mégis egy jó ideig hanyagolták, pedig gyógyító és kényeztető hatása kiemelkedő. Próbáld ki te is!

Történet

Már az ókori kultúrák is jól ismerték az illóolajokat. Elsősorban testápolás céljára, illatosító eszközként, esetenként a test festésére, díszítésére és az egészségvédelem terén alkalmazták, de igazán nagy jelentőséget a szakrális tevékenységben kapott.

Papi beavatás elképzelhetetlen volt illóolajok nélkül, de az uralkodók felkenésekor is alkalmazták. A gyógyítás eszközeként ugyancsak szerepet kaptak: az egyiptomi, a mezopotámiai, a görög és a római, illetve az indiai és a kínai kultúrákban egyaránt ismerték és kedvelték őket.

Az egyiptomiak például a halottak mumifikálásához az illóolajok baktériumölő és konzerváló hatását használták ki. Ezzel szemben a kínai kultúrában a nagy mennyiségű illóolaj adagolásakor fellépő kábító hatást használták ki.

Az aromaterápia kifejezés René-Maurice Gattefossé lyoni vegyésztől származik. Véletlenek köszönhetően kezdett el foglalkozni illóolajokkal; a kezén lévő égett seb a rácsöppentett levendulaolajtól hamar begyógyult, s ennek hatására kezdte el tanulmányozni. 1926-ban jelent meg kutatásait összefoglaló könyve, amely ezt a címet viselte.

Gattefossé aromaterápiának minősítette az illatos növények, drogok és az illóolajok használatán alapuló gyógyító eljárásokat. Illóolajnak pedig egy adott növény vagy növényi rész vízgőzzel lepárolható (vagy desztillálható) illékony vegyületeinek összességét nevezte. Meghatározása ma is helytálló. A második világháborúban megsebesült katonák sebeit illóolajokkal gyógyította.

Aromaterápia

Az aromaterápia a gyógynövénytan ága, mely növényekből és gyógynövényekből kivont esszenciális olajokat használ a fertőzésektől és bőrproblémáktól kezdve az immungyengeségen keresztül a stresszig a betegségek széles skálájának gyógyítására. Vegyileg az illóolaj különböző molekulák: észterek, terpének, alkoholok, fenolok, aldehidek, ketonok, éterek és még számtalan egyéb vegyi anyag elegye.

Az esszenciális olajokat, melyeket desztillációs eljárással nyernek a növények virágaiból, leveleiből, ágaiból vagy gyökereiből, külsőleg, az érintett területre kenve, illetve belsőleg elfogyasztva vagy belélegezve lehet használni. Egyes gyógyítók eredményesen alkalmazzák bakteriális, illetve vírusos fertőzések, bőrproblémák, immunrendszeri zavarok, izomműködési rendellenességek, izületi gyulladások és herpeszes hólyagok kezelésére. Megfelelő tájékozottság és felelősségteljes hozzáállás esetén ideális módszer házi használatra is.

Bár az illatok tárháza szinte kifogyhatatlan, tudnunk kell, hogy gyógyhatása csak a 100 %-os olajoknak van. A legtöbb gyógynövény illatát vegyi úton lehet utánozni, de a tiszta illóolaj gyógyító hatása semmiképpen nem állítható elő kémiai úton.

Egy kis kikapcsolódás!

A növényi olajokat különféleképpen juttathatjuk testükre, például borogathatjuk vele fájó testrészeinket, öblögethetünk velük, de pakolásként és krémként is hasznosak lehetnek. Az illóolajok bőrön keresztül is fel tudnak szívódni. Ezt a gyógyító hatást is ki lehet használni a fürdőnél. Bármely szervünkre tudunk gyógyító hatással lenni a megfelelően megválasztott olajokkal.

A vérkeringéssel eljutnak a testünk minden pontjára. Adjunk egy kádnyi vízbe 8-10 csepp olajat. Engedjünk rá melegvizet, és addig kavargassuk, míg finom hab képződik a felszínén. Gyújthatunk gyertyát is a közelben vagy helyezzünk el a fürdőben egy kis párologtatót is, hogy fokozzuk a hatást. Sokkal jobb lesz a közérzeted, és hatásosabban fogod tudni, folytatni a tanulást, készülést a másnapra, vagy az elkövetkező hétre!

Még mielőtt egy frissítő fürdőt veszel, nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal!

1. Az illóolajat mindig oldjuk föl, ne rakjuk közvetlenül a vízbe, mert csak a víz felszínén fog úszni. Az illóolajok nem jó, ha magukban érintkeznek a bőrrel, kivétel ez alól a levendula olaj. Csípő érzést, bőrpirosságot okozhatnak. A legjobb oldóanyag a tej. 1-2 dl tejbe csöpögtessük bele a használni kívánt olajokat, öntsük a fürdővízbe és jól keverjük el.

2. Közvetlenül evés után ne vegyünk aromás fürdőt. Teli hassal nem lehet jól relaxálni és szervezetünk olyankor az emésztéssel van elfoglalva. Hamarabb előfordulhat, hogy "fejünkből kifut a vér" és szédülés vesz erőt rajtunk. Főleg igaz ez érrendszeri problémákkal küszködőkre.

3. Ne készítsünk forró fürdőt, a víz legyen test meleg és csak addig maradjunk benne, míg nem hűl nagyon le. Vigyázzunk, ne fázzon át testünk! A vízben tartózkodás ideje ne legyen 20-25 percnél több. Hetente ne áztassuk magunkat 2-3 alkalomnál többször, mert bőrünk kiszáradhat a víztől. Ha többször szeretnénk az aromás fürdő előnyeit élvezni, próbáljuk ki a nem teljes testre alkalmazott fürdőket, pl. lábfürdőt.

4. Bármilyen komolyabb, tartós betegség esetén, kérje ki orvosa tanácsát! Arra kérdezzünk rá, hogy ajánlott-e a hosszabb idejű tartózkodás egy meleg vizes kádban, pl. bármilyen érrendszeri vagy bőrbetegség esetén.

5. Próbáljunk annyi vizet engedni a kádba, hogy elfeküdhessünk benne. A kád méretétől és a víz mennyiségétől függően 20-40 csepp illóolajat használhatunk, de mindig feloldva tegyük bele. Még a levendula olajat is, hogy egyenletesen oszoljon el a vízben.

6. Gyerekeknél kevesebb olajat használjunk, akár csak 5-10 csepp is elég. Kicsiknél is alkalmazhatjuk, de mindig legyünk mellette és ügyeljünk arra, hogy kezével ne vigye az arcára, szemébe a vizet vagy ne igyon bele. Üljön a kisgyerek és vigyük fel a testére a vizet egy kis edénnyel vagy szivaccsal.

Illóolajok betegségek szerint

Persze kevesen engedhetik meg azt a luxust maguknak, hogy akár egy napot, vagy még többet szánjanak a lazításra. Az időhiány azonban sokszor csak kifogás, hiszen választhatunk a pillanatok alatt elkészíthető mindennapos fürdő, a tévézés közben is alkalmazható borogatás és bedörzsölés, vagy az alig negyedórát igénylő inhalálás között. Már csak ki kell választani a rohanó életvitel okozta „kórsághoz” illeszkedő illóolajat az alábbi listából, és pár cseppet kiengedni a palackból:

Mozgásszervi fájásokra

Mozgásszervi fájásokra 1 csepp ánizs, 1 csepp fahéj, 3-4 csepp levendula, 1 csepp menta (1 dl) tejbe feloldva és a fürdővízbe téve. Nőgyógyászati panaszok, fertőzések okozta bőrbántalmak enyhítésére is javallott.

3 csepp gyömbér egy kis kanál mézben feloldva javítja a vérkeringést, segít reumás panaszok enyhítésére, melegít, felhevíti a hűvös, szomorú természetet.

Megfázás ellen

A fahéj frissítő hatású, ha 1 kád vízhez legfeljebb 5 csepp, gyermekeknek legfeljebb 1 csepp, evőkanálnyi mézben, tejben vagy tejszínben elkevert fahéj illóolajat. Orvosi javaslattal hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi fertőzések kezelésénél antimikrobiális hatású.

A bergamott kedélyjavító hatású, légúttisztító, bőrnyugtató szer. Herpeszre, húgyúti gyulladás gyógyítására is alkalmas.

Bőrproblémák ellen

A citrom fertőtlenítő hatású, viszont mindig kis mennyiségben használjuk, és oldjuk fel tejben, mert bőrirritációt okozhat! Különösen ajánlott pattanásos bőrre vagy kimondottan a bőr vérbőségének fokozására, vagy ízületi- és izomfájdalmak kezelésére, reumára.

A citromfű frissítő hatású és bőr problémák kezelésében nyugtat. Egy kád vízben legfeljebb 10 csepp, gyermekeknek 2-5 csepp, evőkanálnyi tejszínben vagy mézben elkevert illóolajat teszünk.

Összeállította: Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kamilla Orbáncfű Levendula Bergamott Citromfű

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Wellness szolgáltatások

www.vitaminsziget.com © 2007-2023 - Minden jog fenntartva

MasterPass