Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A láb betegsége: visszér

2012.05.14.
Címkék: Bioflavonoid   C vitamin   láb   lizin   visszér  

Hisszük, hogy azok a bizonyos piros vagy kék pókvénák csak idősebb korban jelenhetnek meg. Pedig már serdülőknél is problémát okozhatnak - elsősorban esztétikait. 

Hogyan alakul ki a visszér?

A visszerek a vénafal meggyengülésének következtében megnagyobbodott vénák. Ellentétben az artériákkal, a vénákban nem az érfal izomműködése továbbítja a vért, hanem az passzívan áramlik. Ezt az áramlást a vénák falában található tasakok, a billentyűk segítik.

A vér így csak egy irányba tud áramlani: ha visszafelé próbál mozdulni, a billentyűk bezáródnak. Olyan területeken azonban, ahol a vénákra nagyobb nyomás nehezedik, anatómiai vagy gravitációs okokból a vénafal képes úgy kitágulni, hogy a billentyű már nem tud teljesen bezáródni. Ekkor a visszaáramló vér tovább képes növelni a nyomást, ami tovább tágítja az eret. Ez tehát egy ördögi kör.

A visszér leggyakrabban a lábakon jelenik meg, bár a végbélnyílás körüli kitágult erek (aranyerek) is ugyanilyen mechanizmussal keletkeznek. Kisebb vénák is kitágulhatnak a bőr mentén, melyeket pókvénáknak hívunk rajzolatuk alapján. Pirosak vagy kékek lehetnek, és inkább esztétikai problémát okoznak.

A visszér kialakulásának okai

A visszerek kialakulásában öröklött tényezők is szerepet játszanak, de a kor, a testsúly, a hormonális hatások meghatározóbbak. Az öregedéssel kötőszöveteink gyengülnek - gondoljunk csak a ráncokra. Ez ugyanúgy érintheti a vénafal kötőszövetének gyengülését is, amely táguláshoz és billentyű-elégtelenséghez vezet.

Az elhízás szerepe szintén igen nagy, hiszen a vérnek nagyobb ellenállás irányába kell áramlania, ami nagyobb nyomást eredményez.

Nőknél terhesség, pubertás és menopausa kapcsán nőhet a visszér kialakulásának kockázata. A terhesség speciálisabb ebből a szempontból, hiszen ott a kismedencei visszaáramlás akadályozott, amely terhet ró a láb vénáira. Ezekben az esetekben azonban a szülést követően jelentős javulást is el lehet érni.

A visszér kezelése

A kialakult visszereket injekcióval, lézerterápiával, különböző fényterápiákkal és műtéttel lehet visszaszorítani. Műtét akkor javasolt, ha a tágult vénák nagyok, begyulladnak és panaszokat okoznak. Ilyenkor azonban a tágult véna kihúzása csak rövidebb ideig oldja meg a problémát, ezért a korrekt megoldást a láb fő felületes vénájának kihúzása jelenti.

Ekkor a vénás keringés a mélyvénák felé terelődik. Fontos tudni, hogy minden fenti megoldást követően új vénák nőnek és a betegség kiújulhat rövidebb-hosszabb időn belül (3-10 év). Épp ezért nem elég azt gondolni, hogy megoldódott a probléma, fontos odafigyelni az életmódi elemekre is!

Életmódtanácsok visszér ellen

Visszér kezelés lizinnel?

Az érfal stabilitását a sejtek közötti kötőszöveti rostok adják, amelyek fehérjékből épülnek fel. A fehérjék alapvető építőkövei az aminosavak; közülük a lizin és a prolin a legfontosabb. Az érfal épségéhez és a visszerek kialakulásának megelőzéséhez tehát ezek az aminosavak elengedhetetlenek, pótlásuk viszont nem könnyű. A lizint - mivel esszenciális aminosav - kizárólag táplálkozás, illetve étrend-kiegészítők útján juttathatjuk szervezetünkbe.

Ahhoz, hogy a lizin kifejtse kötőszöveterősítő hatását, C-vitaminra is szükség van, ezért ajánlott az lizint c-vitaminnal együtt fogyasztani! Bővebben >>

A visszerek kialakulásának megelőzéséhez a kötőszövetek épsége igen fontos, ebben pedig igen nagy szerepe van a táplálkozásnak. A tápanyagok közül a C-vitamin és a lizin bír nagy jelentőséggel, de a biolfalvonoidok szerepe a legfontosabb. Létezik olyan gyógyszer is, amit kifejezetten visszerességre javasolnak és csak bioflavonoidot tartalmaz (nem is sokat).

Mindenesetre a magas bioflavonoid tartalmú színes gyümölcsök - főként a citrusfélék - rendszeres fogyasztása mind a megelőzéshez, mind a visszeres panaszok enyhítéséhez fontos. Lényeges továbbá, hogy táplálkozásunk legyen rostdús. Kerüljük a székrekedést, amely nemcsak az aranyerek, hanem a láb visszereinek kialakulását is elősegíti a hasűri visszaáramlás zavara miatt.

Az életmódi tényezők közül talán a mozgás a legfontosabb, mivel az izompumpa segíti a vér áramlását a vénákban. Fontos kerülni az olyan helyzeteket, amelyek a vénák áramlását zavarják.

Lehetőleg ne álljunk sokáig egyhelyben, de ha mégis erre van szükség, sokszor mozgassuk meg lábainkat, illetve viseljünk rugalmas harisnyát. Ne tegyük keresztbe a lábunkat, ekkor ugyanis a térdhajlatban gátoljuk a vénás áramlást és a lábszár vénáiban növeljük a nyomást. Mindezek mellett a különböző gesztenyekivonatoknak (krémek és kapszulák formájában is) nagy szerepük lehet a vénafal rugalmasságának megőrzésében.

A C-viamin, a lizin, és a bioflavonoidok fontosságát már említettük, de a visszér megelőzésében és kezelésében nagy jelentőségük van az OPC (oligomer-proanthicyanidin) vegyületeknek (ezek a szőlő- és fenyőmagban találhatók), a bogyós fekete gyümölcsök (áfonya, szeder stb.) flavonjainak, valamint a gingko bilobának is.

Ajánlott termékek:

Dr. Gulyás Tamás


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR1263 Love Your Legs™ - visszér (60db)Highland PR1263 Love Your Legs™ - visszér (60db) (Highland)
A Love Your Legs keringés javító flavonoidokat, szterolokat és tanninokat tartalmazó szinergisztikus formula.
+- 11.654 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass