Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Csomagold ki a rágógumit!

» A nagy elődök: bétel, kóladió, kokacserje, csikle fa   
» Mi van a csomag alatt?
» Jótékony hatása?
» A probléma megoldására: no cukor és xylitol
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:
Enciklopédia:

Csomagold ki a rágógumit!

2010.04.22.
Címkék: cukor  

Kicsik és nagyok kedvence a legkülönbözőbb formában és ízesítésben kapható rágógumi. Vajon tisztában vagyunk az összetevővel, vagy az egészségre gyakorolt hatásával? Rövid összefoglalásunkból mindenre fény derül.

A nagy elődök: bétel, kóladió, kokacserje, csikle fa

A legrégibb rágógumi a bétel volt, mely az areka pálma terméséből, vagyis a bételdióból készül. A keleti népek állítása szerint a bétel rágása elősegíti a nyáltermelést, serkentő hatása kedvezően befolyásolja a szívműködést és a légzést. Napjainkban is vannak országok, pl. India, Pakisztán, Délkelet-Ázsia, ahol piacokon árusítják a bételcsomagokat.

Még máshol (Afrikában), az őserdőkben honos kóladiót rágják előszeretettel, amely nemcsak szénhidrátokat, fehérjéket, cukrot tartalmaz, hanem élénkítő hatású koffeint is. Ezzel szemben egy kicsivel károsabb anyagot rágnak a dél-amerikai indiánok; a kokaincserjét. Bár ez főként izgató és bódító hatása véget, hiszen a a koka levele kábítószer.

Mégis a világot meghódító rágógumi nem ezekből, az összetevőkből készítették, hanem az indiánok egyik kedvenc ősi rágcsálnivalójából a csikle fa nedvéből nyerték. Sokáig a rágógumit ebből gyártották, ám manapság világszerte már csak szintetikus alapanyagokból állítják elő.

Mi van a csomag alatt?

Mindezek a változások, ahhoz vezettek, hogy minden, ami természetes volt benne mesterséges lett. A mai rágógumik összetétele: rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám. Amit valljuk be első hangzásra nem túl bizalomgerjesztő. Gondolom már elég sokan tisztában vannak a cukor és az aszpartám hatásával, de a mindennapi mérgünk című cikkünkből kiderült, hogy milyen hatással van szervezetünkre.

Többek között megtudhatjuk, hogy a cukor B1-vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. A másik oldal pedig az aszpartám, melynek bomlástermékei tönkretehetik az agyat, a látóideget, a központi idegrendszert, és igen károsan hat minden szervre. A különböző izfokozókról, színezékekről pedig szinte már köztudott, hogy szervezetünket (egészségünket) rombolja.

Hamar rájöttek a gyártok arra, hogy töménytelen mennyiségű cukortartalommal, semmilyen jótékony hatása nem lesz a rágónak. Ezért kifejlesztették a cukormentes verziót, amely nem tartalmaz cukrot, ugyanolyan rossz vagy ha nem rosszabb mesterséges édesítőt. Ezeket, a fajtákat jól ismerhetjük a televíziós reklámokból.

Gyerekként sokszor hangoztatta édesanyám, hogy ne nyeljem le a rágógumit. Akkor még nem értettem, hogy miért zaklat állandóan ezzel. Szervezet ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat. Így felraktározódik a szervezetben.

Jótékony hatása?

Megoszlanak a vélemények jótékony hatásáról. Még egyesek szerint kimondottan egészségtelen szervezetünkre, addig egyre több kutatás (fogápolási berkekben) bizonyítja jótékony hatását a fogakra. Mindemellett az elmúlt néhány évben a rágózás fogászati szerepe kiemelten hangsúlyossá vált, a fogszuvasodás megelőzésének terén. Egészségügyi szervezetek, mint például a British Dental Health Foundation felismerték a cukormentes rágógumi használatának a száj egészségének megőrzésében betöltött kiemelt szerepét.

Az étkezések hatására a szájban kialakult savas közeg képes a fogzománc ásványi anyagainak lebontására. Amennyiben fogmosásra nincs lehetőségünk, a következő legmegfelelőbb védekezési mód fogaink egészségének megőrzésére a cukormentes rágógumi választása. Új kutatások azonban a friss lehelet és a szájhigiéné fenntartása mellett a rágózás számos más előnyeire is felhívják a figyelmet.

Rágógumi fogyasztása közben a folyamatos mozgással serkentjük az agy irányába történő véráramlást, s az így biztosított extra oxigénnel fokozhatjuk éberségünket és koncentrációs képességünket.

Mindemellett az University of Northumbria in Newcastle és a Cognitive Research Unit in Reading által publikált vizsgálatok felvetése szerint a rágózás egyaránt 35 százalékkal növelheti a hosszú,- és rövidtávú memória működését. A végzett vizsgálatok során azon személyek, akik a teszt kitöltése közben rágóztak, jobb emlékező képességről tettek tanúbizonyságot, a feladatok során több szót jegyeztek meg.

Vizsgálatok bizonyítják a rágózás stresszt csökkentő szerepét is. A száj rendszeres mozgása az agy azon részét stimulálja, mely a stressz csökkentéséért felelős. Az I. világháborúban szolgált katonákat rendszeresen elláták rágógumival, éppen a feszültség oldása végett. Ezt a módszert napjainkban is alkalmazzák a hadseregben.

Pszichiáterek és pszichológusok állítása szerint is a rágózás kiválóan alkalmas a magányosság és unalom érzésének elűzésére, segít a feszültség levezetésében és társadalmilag is elfogadott módját biztosítja a harag és ingerültség érzéseitől való megszabadulásnak.

A súlyfeleslegtől való megszabadulás érdekében is érdemes a cukormentes rágógumit választanunk, két okból is. Az egyik, hogy amíg rágózunk, egész biztosan nem nassolunk. Másrészt pedig a rágózás során óránként 11 kalóriát égetünk el.

A probléma megoldására: no cukor és xylitol

Az egészséges életmód kedvelői megtalálták a természet adta segítséget a xylitol rágógumit, mely nem tartalmaz sem cukrot, sem aszpartamot. Édes ízét a xylitol adja, amely teljesen természetes eredetű anyag. Ez egy cukoralkohol, amit a xylose nevű természetes cukorból vonnak ki. A természetben különböző gyümölcsökben és bogyókban fordul elő (többek közt az eperben és a körtében). Számos kedvező élettani hatása közül a legkiemelkedőbb, hogy nagyon hatékony a fogszuvasodás megelőzésében.

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

B1 vitamin

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass