Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Ajándék ötletek \
+   Saját készítésű ajándékok \
+  Ehető és iható ajándékok I.

» Karácsonyi tea
» Mézes csemege
» Fűszeres-mézes pálinka
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Ehető és iható ajándékok I.

2010.12.01.
Címkék: ajándék   dekoráció   karácsony  

Sokunknak igen nagy gondot okoz egy-egy karácsonyi ajándék kiválasztása, így gyakran egy üveg ital, vagy egy doboz bonbon kerül a csomagba. Arra azonban csak kevesen gondolnak, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen ehető meglepetések egész sorát készíthetjük el. Ráadásul a megfelelő csomagolással és dekorációval jóval személyesebbé, kedvesebbé formálhatjuk őket.

Már egy adag mézeskalács is kellemes meglepetést okozhat, ha saját „gyártású”, feldíszített dobozba téve nyújtjuk át. Néhány apró, jól záródó üveget festékkel vagy címkékkel kicsinosítva az egyedi tea- és fűszertartók könnyen elkészülnek. Töltsük meg őket minél különlegesebb, illatosabb növényekkel! Dekorált edényekbe öntve a fűszerolajok is ideális ajándékok lehetnek (receptek itt).

Ha úgy döntünk, megpróbálkozunk egy-egy ehető meglepetés elkészítésével, mindenképpen látogassunk el valamelyik hobbyboltba. Itt számtalan méretű, típusú és formájú üveg közül válogathatunk, ráadásul a díszítéshez szükséges üvegfestéket, csillámot, ecsetet, szalagot és textilt is beszerezhetjük.

Karácsonyi tea

Hozzávalók: szálas fekete tea (esetleg zöld tea), ízlés szerint egész, szárított fűszerek (fahéjrúd, szárított gyömbér, csillagánizs, kardamom, szegfűszeg stb.), szárított alma-, narancs- és citromkarikák, befőttes üveg, rafia, piros kartonanyag, kartonpapír

Elkészítés: A gyümölcsök előkészítéséhez korábban hozzá kell fognunk, ugyanis a teljes kiszáradás esetenként egy hétig is eltarthat. Hogy gyorsítsuk a folyamatot, vágjuk a narancsot, a citromot és az almát leheletvékony karikákra majd helyezzük meleg, száraz helyre – például a fűtőtest közelébe. Miután a gyümölcsök az összes nedvességüket elveszítették, törjük őket a fűszerekkel együtt apróbb darabokra, végül keverjük össze a fekete teával. (A citromból elegendő 1-2 karika, ellenkező esetben elveheti a tea jellegét.) A tároláshoz alkalmazhatunk ízléses teásdobozokat, illetve festékkel vagy címkével díszített edényeket. Ha üveget használunk, rafiával erősíthetünk a tetejére egy piros kartonanyagból kivágott kört, sőt, kisebb papírból kártyát is gyárthatunk hozzá, melyen feltüntethetjük a hozzávalókat.

Mézes csemege

Hozzávalók: apró befőttes üvegek, magvak (dió, mogyoró, mandula stb.), aszalt gyümölcsök (pl. szilva, barack, füge), akácméz, kartonanyag, rafia, kartonpapír.

Elkészítés: Válasszunk egy kisebb befőttesüveget és mossuk ki forró vízzel (esetleg főzéssel csírátlanítsuk). Ha teljesen kiszáradt, rétegezzük bele a különféle magvakat és gyümölcsöket. Hogy minél látványosabb legyen, igyekezzünk egy-egy sorba csak azonos hozzávalókat tenni! Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy az edényt teljesen megtöltsük ellenkező esetben az alapanyagok úszni fognak a mézben.

Arra is figyelnünk kell, hogy a magvak és a gyümölcsök ne érintkezzenek az üveg fedelével, különben a csemege hamar megpenészedik. Ha a rétegezéssel elkészültünk, óvatosan csurgassunk rá akácmézet, kitöltve az üres részeket: időnként hagyjuk néhány percet ülepedni, majd töltsünk rá újabb adagot. Igyekezzünk úgy dolgozni, hogy ne maradjanak az üvegben légbuborékok, különben alkotásunk a későbbiekben megromolhat. Mikor művünk elkészült, csavarjuk rá a fedelét, kössük rá rafiával a kartonanyagot, valamint az apró üdvözlőkártyát.

Fűszeres-mézes pálinka

Hozzávalók: díszes üvegek, gyümölcspálinka, aszalt és/vagy idénygyümölcsök (aszalt szilva, füge, áfonya, barack stb.), akácméz, fűszerek (pl. szegfűszeg, fahéjrúd), kartonanyag, rafia, üvegfestékek, kartonpapír

 

Elkészítés: Az összeállításhoz időben hozzá kell fognunk, ugyanis az éréshez legalább három hét szükséges (minél tovább áll, annál finomabb, erőteljesebb az íze). Az elkészítésre két mód is kínálkozik. Ha egy nagyobb (három-négy literes) tárolóedényt használunk, a pálinkát később leszűrhetjük, apróbb üvegekbe tölthetjük, és néhány szem gyümölccsel díszíthetjük.

Ha kisebb, díszes edényeket alkalmazunk, a fűszerek és gyümölcsök végleg az italban maradnak, s az így egy kissé zavaros lesz. Az utóbbinak viszont nagy előnye, hogy akár kétszer-háromszor is utántölthető, tehát jóval gazdaságosabb megoldás.

Első lépésben vágjuk a gyümölcsöket nagyobb darabokra és tegyük őket a kiválasztott üvegbe. A mennyiség meghatározásánál vegyük figyelembe, hogy ha beletöltjük az italt, a hozzávalók akár többszörösükre is megdagadhatnak! Adjuk hozzá a fűszereket (egy hétdecis üvegbe 2-3 szegfűszeg és 1 rúd fahéj bőven elegendő), majd csurgassunk bele mézet ízlés szerinti mennyiségben (7 decihez ˝-1 decit).

Végül töltsük rá a pálinkát ügyelve arra, hogy maradjon benne elegendő hely az összeforgatáshoz. Csavarjuk fel az üveg tetejét és enyhe rázással, forgatással alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Ha nagyobb edényben dolgozunk, használjunk fakanalat. Végezetül dugaszoljuk be az üvegeket és az érlelés során minden nap óvatosan forgassuk meg őket.

Dekorációként alkalmazhatunk üvegfestéket, azonban célszerű csupán egy-két apróbb motívumot felrajzolni, hogy az ital és a benne úszó gyümölcsdarabok jól láthatóak maradjanak. A korábban leírtak szerint kartonanyagból fedőt és kísérőcédulát is gyárthatunk az ajándékhoz.

Veróczky-Őri Magdolna, Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass