Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   \
+   \
+  Gyertyaöntés

» Gyertyaöntés viaszból
» Gyertyamártás
» Zselégyertyák
» Gyertyahomok és viaszgyöngy
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Gyertyaöntés

2009.12.14.

A karácsonyi ünnepek alatt minden család otthonába „beköltözik” néhány színes, illatos gyertya. Ezeket készen is beszerezhetjük, de óriási örömöt szerezhetünk gyermekeinknek, ha közösen fogunk neki az elkészítésnek. Amennyiben ódzkodunk a gyertyaöntés gondolatától, néhány egyszerű darab feldíszítésével, vagy egy-egy különleges kompozíció kialakításával is kellemes hangulatú dekoráció kerülhet ki kezeink közül. Ezeket nem csupán lakásunk kicsinosítására használhatjuk, hiszen ajándékként is megállják a helyüket.

Gyertyaöntés viaszból

Elkészítésükhöz használhatunk maradék gyertyacsonkokat, illetve a hobbyboltokból beszerezhető viaszt. Ha a régi darabok újrahasznosítása mellett döntünk, ezeket először reszeljük le, vagy vágjuk apróbb darabokra, ügyelve arra, hogy a különböző színű forgácsok ne keveredjenek. Mivel a viasz gyúlékony, soha ne melegítsük közvetlenül: használjunk erre a célra egy vízzel megtöltött lábast, valamint egy másik tégelyt, amelyben az alapanyagot felolvaszthatjuk.

Elkészítés:

 • Töltsünk meg egy megfelelő fazekat vízzel, forraljuk fel, majd helyezzünk bele egy viaszdarabokkal megtöltött edényt (pl. konzervdobozt).
 • Válasszunk ki egy öntőformát. Erre a célra egy üres tejfölös- vagy konzervdoboz is tökéletes, de használhatunk saját készítésű papírhengert, különleges alakú műanyag tégelyeket, sőt, akár egy fél narancs héját is! Igazán tetszetős eredményt érhetünk el, ha kisebb poharakba töltjük a gyertyát, ekkor azonban ügyeljünk arra, hogy az üveg szája szélesebb legyen mint az alja, ellenkező esetben alkotásunk hő hatására könnyen elpattanhat.
 • Rögzítsük a viaszos kanóc egyik oldalát az edény aljához egy csepp olvasztott gyertyával, másik végét pedig kössük egy hurkapálcához, melyet a pohár tetején keresztbe fektetünk. (A hobbyboltokban olyan formák is kaphatóak melyeken egy-egy kisebb nyílást találunk. Ebben az esetben át kell fűznünk rajta a kanócot, majd pár csepp gyertyával vagy egy darabka gyurmával be kell tapasztanunk a lyukat.)
 • Öntsünk bele az olvasztott viaszt és hagyjuk megdermedni. Ez akár 10 óráig is eltart, de a hűtőszekrénybe vagy a teraszra téve gyorsíthatjuk a folyamatot.
 • Mikor művünk elkészült, koccintsuk a tálkát az asztalhoz, így könnyen eltávolíthatjuk belőle gyertyát. Ha üvegpoharat használtunk, ez a lépés természetesen kimarad.
 • Alkotásunkat igazán egyedivé formálhatjuk, ha többféle színű viaszt használunk, és ezeket különböző arányban egymásra öntjük. Ekkor azonban ügyeljünk arra, hogy mindig csak egy-egy réteg megszilárdulása után töltsük rá a következőt, nehogy összekeveredjenek. Tetszetős darabot készíthetünk fehér színű paraffinból is, ha még dermedés előtt egy kevés színes viaszt csurgatunk bele.

  Díszítésként különféle fűszereket – pl. fahéjrudat, szegfűszeget, csillagánizst, babérlevelet –, citrusféléket és száraz virágokat is használhatunk. Ebben az esetben csepegtessünk egy kevés viaszt az öntőforma belső oldalára, tapasszuk rá a kiválasztott anyagokat, s csak ezután töltsük fel az edényt. Ha az így dekorált gyertyát meggyújtjuk, legyünk óvatosak, mert a száraz levelek és fűszerek könnyen lángra lobbanhatnak.

  Gyertyamártás

  Megpróbálkozhatunk mártott gyertya készítésével is. Lógassunk egy hosszabb kanócot először forró viaszba, majd hideg vízbe, hogy megdermedjen, és ezt a műveletet addig ismételjük, míg alkotásunk el nem éri a kívánt vastagságot. A gyertyát különlegesebbé tehetjük, ha variáljuk az eltérő színű alapanyagokat, s utolsó lépésként víz helyett illatos fűszerkeverékbe (pl. őrölt fahéjba és vaníliába) lógatjuk.

  Zselégyertyák

  Az alapanyagot a viaszgyertyáknál már ismertetett módon – forró vízzel teli lábas segítségével – olvasszuk fel, majd öntsük egy kisebb üvegpohárba. Ha a zselé megszilárdult egy hústűvel vagy hurkapálcával szúrjunk egy lyukat a közepébe, és óvatosan állítsuk bele a kanócot. Természetesen az ilyen típusú gyertyák is megannyi variációs lehetőséget kínálnak: díszíthetjük őket csigaházakkal, kagylókkal, szárított gyümölcskarikákkal, levelekkel, fűszerekkel, kaviccsal, gyöngyökkel stb. Első lépésben tegyük a pohár aljára a kiválasztott apróságokat, majd öntsünk rájuk zselét. Rétegezhetjük is a díszeket, ám ebben az esetben csak akkor tegyünk bele újabb kagylókat vagy fűszereket, ha az előző sáv már megdermedt. Amennyiben gyúlékony anyagokkal dolgozunk, érdemes ezeket a pohár alsó harmadába tenni, nehogy később lángra kapjanak.

  Különböző színű zselék rétegezésével is érdekes eredményt kapunk. A hatást fokozhatjuk, ha a poharat kissé megdöntjük, míg az anyag megszilárdul, és csak ezután töltjük rá az újabb, különböző színű adagot.

  Gyertyahomok és viaszgyöngy

  A hobbyboltokban színes viaszgyöngyöt valamint gyertyareszeléket is beszerezhetünk. Ezekből néhány pillanat alatt mutatós darab készülhet: csupán egy fémtalppal ellátott kanócot kell egy üvegpohárba állítanunk, és rászórnunk a színes viaszdrazsét.

  Őri Katalin


  Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
  Megosztás:
    Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

  Kapcsolódó termékek

  Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

  Kapcsolódó termék-kategóriák

  Kapcsolódó rovatok


  www.vitaminsziget.com © 2007-2020 - Minden jog fenntartva

  MasterPass