Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

9 tévhit a szoptatással kapcsolatban

2009.03.20.
Címkék: baba-mama   szoptatás  
A szoptatással kapcsolatos tévhitek mindig is keringtek és mindig is fognak a köztudatban, megtévesztve ezzel az édesanyákat. De mi most lerántjuk a leplet a hazugságokról, és megmutatjuk neked az igazságot.

 

1. Közvetlenül a születés után nem érdemes a mellre tenni a babát, mert az édesanyának még úgysincs teje.

Nem igaz! A tévhittel ellentétben, emlőmirigy már a terhesség 16. hetétől készen áll a tejtermelésre és el is kezdi termelni az előtejet (kolosztrumot), ami a szülés után az újszülött rendelkezésére áll. Ezért konkrét akadálya nincsen a szoptatásnak, így a szülés után 1-2 órával már nyugodtan etethetjük babánkat.

 

Az előtejnek létfontosságú szerepe van. Jóval magasabb zsírtartalmú, minta a későbbi anyatejé, ezért a pici számára is jobban emészthető. Bevonja az újszülött bélfalát, megakadályozva ezzel a kórokozók megtelepedését; elősegíti a hasznos bifidusz flóra kialakulását, és hashajtó hatású, ezzel csökkenti a sárgaság kialakulásának esélyét ill. annak mértékét. E mellett a lelki tényezőket se hanyagoljuk le. A szülés utáni mellre tevés megnyugtatja a babát, növeli biztonságérzetét ebben az új, hideg, világos világban.

 

2. A baba legfeljebb csak 20 percig lehet mellen

Természetesen nem igaz! Addig kell szoptatni, míg a babának is jó esik. A fenti tanács abból a téves elképzelésből származik, hogy ha a baba túl hosszú ideig szopik, az a mellbimbó “felázásához” és kisebesedéséhez vezet. A mellbimbó sebesedését azonban a legtöbb esetben a nem megfelelő mellre helyezés okozza. Amellett, hogy nem az okot szünteti meg, a szoptatási idő korlátozása azért sem megfelelő megoldás, mert egy lassabban vagy gyengébben szopó csecsemő számára lehetetlenné teszi, hogy kiürítse a mellet. Ez elégtelen súlyfejlődéshez és a tejtermelés csökkenéséhez vezethet, nem beszélve arról, hogy a mell csomóssá, gyulladtá válhat.

 

 

3. Szoptatás előtt az anyának fertőtlenítenie kell a mellét!

Nem igaz! Nincs szükség a szoptatás előtt mellfertőtlenítésre, egyrészt felesleges másrészt káros is lehet. A szappan és a fertőtlenítőszerek rendkívüli módon szárítják a bőrt, melynek következtében a mellbimbó és a bimbóudvar bőre kirepedezhet, utat nyitva ezzel a kórokozóknak. A fertőtlenítőszer (különösen a klór) ekcémát okozhat a csecsemő szája körül, a szaga pedig arra késztetheti a babát, hogy elutasítsa a szopást. Nem kell törölgetni a mellet, mert az anyatej anyagai gyulladáscsökkentő hatásúak. Összetevői védenek a betegséget okozó baktériumokkal, vírusokkal szemben. Kiváló sebgyógyításra.

 

4. Mellgyulladás, kisebesedés esetén nem szabad szoptatni az érintett mellből!  

Nem igaz! Csak maga a fájdalom szabhat gátat a szoptatásnak. De nem árt tudni, hogy mellgyulladás esetén a gyógyulása érdekében a legfontosabb dolog a mell minél alaposabb és minél gyakoribb kiürítése, amit természetesen a csecsemő tud a legjobban elvégezni. Kisebesedett mellbimbó alkalmával használhatunk bimbóvédőt, mely kifejezetten erre a problémára gyógyír. Vékony szagtalan szilikonból vagy gumiból készül. Szoptatásnál kitűnően alkalmazható, bár erről megoszlanak a vélemények.

5. Befelé forduló mellbimbó esetén nem lehet szoptatni!

Nem igaz! Ha valaki ilyen problémával küzd már a terhesség ideje alatt is érdemes erre odafigyelni és kezelni a problémát. Vannak kifejezetten erre a nehézségre kifejlesztett eszközök, melyek hatékony és fájdalommentes segítséget tudnak nyújtani. A legideálisabb már a terhesség idején használni, de a szülés követően is hasznos segítség tud lenni. Befelé forduló esetén nem szabad dörzsölni a mellbimbót, mert akkor csak kisebesedik, és lapos vagy forduló mellbimbónál gyakoribb a sebesedés. Érdemes inkább mellszívót használni, vagyis pumpálni előtte, hogy vákuum hatására egy kicsit kidülledjen.

6. Fel kell függesztenie a szoptatást, ha az édesanya elkapott valamilyen fertőzést!

Nem igaz! Nagyon-nagyon ritka kivételektől eltekintve a szoptatás nemhogy kárára lenne a babának, hanem éppen hogy az védi meg őt a fertőzéstől. A legtöbb fertőzés cseppfertőzés útján terjed, és a kórokozóval a csecsemő valószínűleg már azelőtt találkozott, hogy az édesanyán megjelentek a tünetek. Mivel az édesanya specifikus ellenanyagokat termel az adott vírussal vagy baktériummal szemben, amelyeket a tején keresztül a kisbaba is megkap, a legtöbb esetben a gyermek meg sem betegszik, vagy ha mégis, sokkal enyhébben, mintha nem szopizna.

7. Ha az anya gyógyszert szed, akkor nem szoptathat!

 

Nem igaz! Nagyon ritkán fordul elő olyan helyzet, amikor az édesanyának olyan gyógyszert kell szednie, ami mellett nem táplálhat. Ha mégis ilyen előfordulna, akkor kizárólag orvosi javaslatra és nagy odafigyeléssel, orvos utasításának pontos betartása mellett szabad csak alkalmazni. Csaknem minden gyógyszercsoportban található olyan alternatíva, ami összeegyeztethető a szoptatással. De erre is oda kell figyelni és bármilyen más gyógyhatású készítmény szedése előtt, vagy mellékhatások jelentkezésekor feltétlenül tájékoztatni kell az orvost.
 

 

8. A szoptatás tönkreteszi a mellek formáját!

 

 

Nem igaz! Sajnos a szoptatástól függetlenül is megváltoznak/megváltozhatnak a mellek, kisebb nagyobb mértékben. Igaz, hogy a várandósság alatt a bőr a melleken megnyúlik, ezzel is felkészül a baba táplálására. Ám a melltartó mellőzése, a terhesség alatt felszedett súlyfelesleg, a gének, a kor mind olyan tényezők, melyek befolyásolják a mellek formájának alakját. Sajnos van, ami ellen nem tudunk minden esetben tenni, ezért ne is hibáztassuk a terhességet, és ne ódzkodjuk az emlőből való etetéstől. 

 

9. Fogyaszt vagy sem?

 

Mi az igazság: a szoptatás fogyaszt? Igen is meg nem is! Az emlőből való etetés alatt mintegy 500-800 kalóriával többet éget az édesanya szervezete, mint egyébként, ezért átlagos, normális étrend mellett is mindenképpen beszélhetünk fogyásról. Minél többet szoptatunk, annál több tejtermelő hormon szabadul fel és annál gyorsabban szabadulunk meg a zsírpárnáktól is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden anyuka hamar visszanyeri régi alakját. Azok, akik már a terhességük előtt, vagy a közben is súlyproblémával küszködtek, gyakran éppen azért kénytelenek idő előtt abbahagyni a szoptatást, mert a pluszkilók bizony a tejképző hormon szintjét is jócskán lefelé nyomják.

Felhasznált irodalom és bővebb információ: La Leche Liga oldalán

Koczka Kinga

 

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Bio NEUNER'S Anyatejserkentő tea - gyógytea keverék szoptató anyáknak/Bio NEUNER'S Anyatejserkentő tea - gyógytea keverék szoptató anyáknak/ (Neuner's)
Angliában elnyerte a "2011 legjobb szoptatós teája" címet és a "Best of the Best" (A legjobbak legjobbika) díjat. Koffeinmentes.
+- 2.290 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2022 - Minden jog fenntartva

MasterPass