Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Társ legyen az iskolatáska!

2010.08.23.
Címkék: gerincprobléma   gyerek  

Csíkos, pöttyös, egyszínű, mintás – sulis hátizsákból is annyi van már, hogy lassan Gombóc Artúr csoki-kínálatát is felülmúlja. De mégis mi szerint válasszunk?

Éppen két éve él a törvény, mely szerint az első négy osztályba járó gyerekek órarendjét úgy kell kialakítani, hogy ne haladja meg a három kilogrammot a használt tankönyvek súlya. Az oktatási tárca közleménye szerint az iskolásoknak legfeljebb testsúlyuk 10 %-át szabadna nap mint nap cipelniük. De ez a gyakorlatban közel sincs így.

Sokan állítják, hogy nem is a túl súlyos pakkok, hanem a helytelen testtartás hibáztatható a gerincbetegségekért. Ortopéd szakorvosok ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy az izomzat teherbírását meghaladó tömeg cipelése igenis panaszokhoz, majd károsan görbe gerinchez, testtartáshoz vezethet. Ha ehhez még hozzávesszük a mozgásszegény életmódot már nem is lepődünk meg a tényen, hogy az elmúlt húsz évben a helytelen testtartású gyerekek száma duplájára emelkedett.

Az egyre bővülő piac generálta divat és hatalmas választék hatására nem is csoda, ha a szülő elbizonytalanodik a polcok előtt. Sajnos a boltok használati utasítást, tanácsokat már nem mellékelnek termékeikhez. Persze, mindenki jót akar csemetéinek és azt a darabot kiválasztani, ami neki a legjobban tetszik, nehogy az iskolában a gúnyos beszólások célpontjává váljanak. Az iskolatáska azonban elsősorban nem trendi státusz-szimbólum, hanem funkcionális eszköz. Az a feladata, hogy minél inkább levegye a gyerek válláról az iskolaszerek terheit cipekedés közben.

Iskolatáska Vásárlási Kisokos

Ki hinné, mennyi mindenre kell odafigyelni az iskolatáska beszerzésekor? Ha csak józan paraszti eszünket hívjuk segítségül, hamar jegyzetelésbe fajulhat a dolog. Utánanéztünk, mit szólnak az okosok, és összegyűjtöttük a főbb szempontokat. Három fő irányelv lebegjen a szemünk előtt: praktikusság, egészségvédelem és garancia!

Praktikusság

Egy részes és több rekeszes

Jól végiggondolva nem is olyan egyszerű a kérdés. Ott van a tisztasági csomag, a tornazsák, a tízórais csomag és még sorolhatnánk. Mivel a gyerekek többsége elég szétszórt, egyszerűbb megoldásnak tűnhet egy több rekeszes tatyóban szétszortírozni, együtt hordani mindent. De már egyre több iskolában van mindenkinek saját kis szekrénye, ahonnan talán egyszerűbb a kész csomagokat kivenni, mint a hátizsákot kiemelni és abból a többit.

Tartós varrás és anyag

Ne feledjük, táskát venni hosszú távú befektetés. Egyáltalán nem biztos, hogy célszerű minden évben új után rohangálni bármennyire is unszol a gyerek. Éppen ezért keressük a minél tartósabb anyagokat. Nyugodtan, húzzuk szét két kézzel magát az anyagot és varrást, próbáljuk a cipzárakat! Nincs annál kellemetlenebb, mikor egy hét után elölről kell kezdeni az egész táskavásárlási procedúrát.

Vízlepergetős

Sajnos, ahogy a szünidőnek a jó időnek is vége szeptember elérkeztével. Evidenciának kellene lennie, de ismét látni olyan szütyőket, melyek nem éppen vízhatlanok. Pedig senkinek sem jó, ha ronggyá áznak a könyvek, papírok, írószerek…

Fényvisszaverős

Főleg akkor célszerű foszforeszkáló terméket választani, ha már gyermekünk nagyobbacska és egyedül jár haza az iskolából. Nem kell a biciklis és rendőrmellényekre asszociálnunk: nem egyszer éppen a mutatós minta rejti ezt a funkciót.

Gurulós

Extra igényű csemeték és még extrább pénztárcájú szülők, jó ha tudják már iskolatáskából is készítenek ilyet a nagy utazó, gurulós bőröndök mintájára.

Egészségvédelem

Az az ideális, ha a lehető legkevesebb terhet rója a gerincoszlopra!

Állag és tartás

Mivel a hát igazodik idővel táskához, legyen az egyszerre puha és merev. Persze az sem mindegy mennyire. Az állagot bárki tapintással leellenőrizheti, de szinte biztos, hogy ha a hátizsák szivaccsal bélelt a test felöli oldalán, akkor megfelelő keménységű. Ne hajoljon meg továbbá a táska háta, valamint legyen minél inkább széles a váll rész. Egy egyszerű vizsgálattal eldönthető, hogy jól tart-e: vegye hátára gyermekünk a táskát, és üljön le. Amennyiben valamelyik rész eláll, nem megfelelően van beállítva a vállpánt, ha korrigálás után sem javul, biztos, hogy nem elég merev a kialakítása.

Pehelysúly

Minél kisebb, annál jobb! Nem az a cél, hogy a lehető legnagyobb táskát vegyük meg. Még a felnőttek is hajlamosak minden méretű táskát telipakolni, miért várnánk mást a gyermekektől. Másrészt a gerinc szempontjából a legfontosabb, hogy minél kisebb súlya legyen alap állapotban.

Garancia

Némi nosztalgiával gondolunk azokra az időkre, amikor éveken keresztül hordta valaki ugyanazt a táskát. Nem kevés anyuka panaszkodik a mai táskák minőségére. Jó tudni, hogy nagyon sok gyártó, és viszonteladó ad garanciát termékére. Ennél nagyobb biztonság pedig nem is kellhet. Amelyik cég be meri vállalni, hogy egy vagy akár hét évig garanciát vállal a termékére, abban bátran megbízhatunk!

Mi merre mennyi?

Persze az anyagiak sem elhanyagolhatók. Mindig is költséges beruházás volt az iskoláztatás, főleg a többgyermekes családoknak. Az árak éppoly szélsőségesek, mint a termékkínálat.

Vetró Rita


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

AKCIÓ! Vitamin csomagok GYEREK

Kapcsolódó rovatok

Óvodások, iskolások





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass