Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Amit a szülőknek tudniuk kell

2008.10.27.
Címkék: gyerekvitamin   gyümölcs   táplálkozás   zöldség  

Szüksége van gyermekemnek táplálék-kiegészítőkre?

Amit a szülőknek tudniuk kell

 

Azok a gyermekek, akik teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag kiegyensúlyozott étrenden élnek nincs szükségük táplálék-kiegészítőkkel történő napi szintű vitaminpótlásra. De hány gyermekre illik rá ez a leírás?

Még azokban a családokban is, ahol egyébként egészséges, teljes értékű ételek kerülnek az asztalra, gyakran előfordul, hogy a gyerekek válogatnak és emiatt nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben a szükséges dolgokhoz. Vagy még rosszabb a helyzet, ha olyan háztartásban élnek, amelyre a standard nyugati étrend, a finomított, adalékanyagokat tartalmazó értéktelen ételek dominanciája jellemző.

 

 

Helyettesíthetik-e a táplálék-kiegészítők az egészséges, teljes értékű táplálkozást?

 

 

A táplálkozástudományok területén végzett kutatások eredményei alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem. De a helyes táplálkozás és a jó minőségű táplálék-kiegészítők szedésének kombinációja a legjobb megoldás, amit a szülők választhatnak. Így elkerülhető az egyes tápanyagokból esetlegesen fellépő hiány, ha az eredmény nem is ugyanaz, mint amit a tápanyagokban valóban gazdag kiegyensúlyozott étrend nyújthat. 

 

 

Mikor kell az orvos tanácsát kérni?

 

  • Bizonyos táplálék-kiegészítők, illetve gyógynövények helytelen dózisban alkalmazva mérgezőek lehetnek, még akkor is, ha a kereskedelmi forgalomban vény nélkül kaphatók és gyerekeknek készültek.
  • Mindig  kérje szakember tanácsát, ha kétségei vannak az  adott téplálék-kiegészítő ön gyermekére vonatkozó biztonságosságát vagy hatékonyságát illetően!

 

Mi a helyzet a gyógynövényekkel?

 

  • A gyógynövényeket tartalmazó táplálék-kiegészítők szedése nem javasolt naponta, viszont alkalmazhatók meghatározott ideig, különböző betegségek esetén, azok kezelésére. Például a kamilla és a menta tea hasznosak lehetnek háborgó gyomor esetén, a gyömbér szirup vagy tea pedig a hányinger ellen.
  • Kérje szakember tanácsát arra vonatkozóan, hogy az adott gyógynövény készítmény jó-e az ön gyermekének!

 

Multivitamin

 

          • Bár a legtöbb helyesen táplált gyermeknek valószínűleg nincs szüksége multivitamin táplálék-kiegészítő szedésére, egy jó minőségű multivitamin biztosan nem árt, sőt valószínűleg még hasznos is lehet. 
          • A jó minőségű multivitamin tartalmazza az összetevők mindegyikéből legalább az RDA (hivatalosan ajánlott napi bevitel) mennyiséget, és azokat a mennyiségeket, amelyek a címkén fel vannak tüntetve, nincs benne felesleges adalékanyag.
          • Számos ilyen multivitamin van forgalomban gyermekek számára, némely rágótabletta formájában.
          • Az alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkező háztartásokban élő gyerekek vannak kitéve leginkább annak a veszélynek, hogy  valamilyen hiány lép fel náluk. Tanulmányok utalnak rá, hogy ezekben a csoportokban a multivitamin táplálék-kiegészítők alkalmazása javíthatja az agy teljesítményét, a koncentráló-képességet, az immunrendszer védekezőképességét a fertőzésekkel szemben és megelőzheti a táplálkozási hiányoságok miatt kialakuló betegségeket, mint például a vérszegénység ( vas, illetve meghatározott B-vitaminok hiánya miatt ) vagy az angolkór ( D-vitamin hiánya miatt ).
  • Kutatások szerint azok a gyerekek, akik napi szinten multivitamin kiegészítőt szedtek, az IQ teszteken eredmény javulást tanúsítottak azokkal szemben, akik nem. Jóllehet ezen eredmények még nem bizonyító erejűek, mert lehetséges, hogy azok a gyermekek, akiknek javult a teljesítménye a multivitamin szedés hatására előzetesen vashiányban szenvedtek, amit a multivitamin pótolt.

 

Vaspótlás

 

  • A vashiányos vérszegénység az elégtelen táplálkozásra visszavezethető leggyakoribb betegség a gyermekek és a tinédzserek körében. Manapság nem teljesen általános, hogy a reggelire szolgáló gabonapelyheket és kenyereket vassal dúsítják. A kamaszoknál, különösen a lányoknál, akik már elkezdtek menstruálni, gyakran alakul ki vashiány.
  • A három hónapnál fiatalabb, anyatejjel táplált csecsemőknek nincs szükségük vaspótlásra.
  • A tápszerrel táplált csecsemőknek szintén nincs szükségük vaspótlásra, mivel a tápszerek megfelelő mennyiségű vasat tartalmaznak.
  • A három hónaptól három éves korig szükség lehet vaspótlásra, melynek mennyisége 1 mg/testsúlykilogramm/nap. A szakértők egy része nem ért ezzel egyet, azt állítva, hogy a szilárd táplálék bevezetésével a pótlás szükségtelenné válik. Ez a gyermek étrendjén múlik.
  • A nem megfelelő táplálkozás vashiányhoz vezethet, amely következményeként vérszegénység, nem megfelelő agyműködés, az intellektuális teljesítmény csökkenése alakulhat ki. Ilyen esetben szükséges az étrend változtatása és/vagy kiegészítése.
  • A gyermekeknek gyártott multivitaminok közül vannak olyanok, amelyek tartalmaznak vasat, vannak, amelyek nem. Tanulmányozza a multivitamin dobozán levő címkét a vastartalom megállapításához. Ne adjon gyermekének vasat, amennyiben nincs rá szüksége, mivel a túlzott vasbevitel is ártalmas lehet!

 

 

 

B12-vitamin

 

            • A B12-vitamin hiánya súlyos, visszafordíthatatlan idegi károsodást, illetve vérszegénységet okozhat.
            • Megfelelő mennyiségű  B12-vitaminhoz csak az állati eredetű élelmiszerek (hal, hús, tojás, tej és tejtermékek) fogyasztásával juthatunk hozzá.
            • Egyes tengeri növények és más bizonyos nem állati eredetű élelmiszerek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű B12-vitamint, de nem konzisztensen elegendő mennyiségben ahhoz, hogy megbízható forrásnak számítsanak.
  • Ezért a vegán étrenden élő gyermekeknek ( akik semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak ) szükséges ezen vitamin táplálék-kiegészítőkkel történő pótlása. A legtöbb gyerekvitamin megfelelő mennyiségű B12-vitamint tartalmaz.
  • Az RDA (hivatalosan ajánlott napi bevitel) az 1-3 éves korosztály számára 0.9 mcg/nap, a 4-8 éves korosztály számára 1.2 mcg/nap, a 9-13 éves korosztály számára 1.8 mcg/nap. A tinédzserek (14-18 éves korosztály) szükséglete megegyezik a felnőttekével: 2.4 mcg/nap.

 

Kálcium

 

  • A kálcium szükséges a növésben levő gyermekek és kamaszok lehető legnagyobb csontsűrűségének eléréséhez (a csontok ebben az életkorban épülnek, a későbbi életévekben a csontsűrűség először stagnál, majd hanyatlik), így a csontritkulás későbbi kialakulása kockázatának csökkentéséhez.
  • Sajnos a rossz étkezési szokások – főleg a tinédzser lányok körébenelégtelen kálciumbevitelt eredményezhetnek.
  • Sok gyermekeknek gyártott multivitamin tartalmaz kálciumot, de lehet, hogy az nem elég a tinédzsereknek, különösen azoknak, akiknek bizonyos okok miatt megnövekedett szükségleteik vannak (például azoknak a lányoknak, akik sportolnak és már menstruálnak is). A gyermekek, tinédzserek és a fiatal felnőttek (11-25 éves korosztály ) napi (az összes forrásból bevitt) kálcium szükséglete 1200 mg.

 

 

D-vitamin

 

          • A D-vitamin a bőrben képződik napsugárzás hatására. Amennyiben elegendő mennyiségű napsugárzás éri bőrünket, nincs szükség D-vitamin pótlásra.
          • Azok az emberek, akiknek bőrét életkörülményeik, illetve lakóhelyük földrajzi fekvése miatt kevés napfény éri, ki vannak téve a D-vitamin hiány kockázatának, amely vitamin szükséges a megfelelő csontképződéshez, illetve az angolkór megelőzéséhez.
          • A tehéntejet D-vitaminnal dúsíthatják és a legtöbb gyermekeknek szánt multivitamin is elegendő mennyiségű D-vitamint tartalmaz.
          • A hat hónapnál idősebb gyermekek D-vitamin szükséglete 400 IU/nap.

 

 

Esszenciális zsírsavak

 

  • Az esszenciális zsírsavak szükségesek a megfelelő fejlődéshez, különösen az agyéhoz és az idegrendszeréhez. Szintén hozzájárulnak a szív és a bőr egészségéhez. 
  • A diófélék és a halak bőséges forrást biztosítanak. Azok a gyermekek, akik ezekből az élelmiszerekből keveset fogyasztanak, sokat profitálhatnak egy jó minőségű halolaj táplálék-kiegészítő szedéséből.
  • A halolaj táplálék-kiegészítők közül érdemes olyat választani, amely nem tartalmaz szennyeződéseket, például rovarirtószer maradványokat és nehézfémeket, különösen higanyt.
Ezek a toxikus anyagok a szennyezett óceáni vizekből kerülnek a halakba, a feldolgozás során azonban megfelelő gyártástechnológiával eltávolíthatók.
  • Nehéz megtudni, hogy mely termék milyen mennyiségben tartalmazza ezeket a nem kívánatos szennyeződéseket, ezért érdemes magas minőségi követelményeket alkalmazó céget választanunk, amely gyakran hirdeti is ezt magáról.

 

Egyéb vitamin vagy ásványi anyag

 

  • Azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen okból kifolyólag speciális diétán vannak, vagy nagyon keveset esznek, májbetegek vagy más krónikus betegségben szenvednek (különösen olyanban, amely zsírfelszívódási zavarhoz vezet, például a cisztikus fibrózis), a hiányok megelőzéséhez speciális vitamin, illetve ásványi anyagpótlásra lehet szükségük.
  • Ebben az esetben csak szakember állapíthatja meg a szükséges kiegészítéseket.

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Vitamin BETEGSÉGEK szerint

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass