Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Óvodások, iskolások \
+  Tanulást és sikert elősegítő szemléletmód

» Igen is meg nem is!
» A korrepetitor szükségessége
» Mit tanuljon a gyerek?
» Tanulást és sikert elősegítő szemléletmódok: fix mindset és growth mindset
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Tanulást és sikert elősegítő szemléletmód

2015.10.19.
Címkék: gyerek   iskola   magatartászavar   tanulás  

Sikerközpontú, modern világunkban már nemcsak a felnőttektől elvárás a teljesítményorientált hozzáállás, hanem a gyerekeknél is egyre inkább. Az általános felfogás szerint a gyerek tanuljon minél jobban, hozzon jó vagy kiváló jegyeket, fejlődjön folyamatosan, illetve, ha lehet, akkor iskolán kívül is érjen el jó eredményeket. De ez nem mindig van így, hiszen nem egy tökéletes világban élünk. Sok szülőben felmerül a kérdés: „Tanuljunk együtt a gyerekkel annak érdekében, hogy jó vagy még jobb tanuló legyen?”

Igen is meg nem is!

Dr. Vekerdy Tamás szerint:

„Mit rontanak el leggyakrabban az „iskolakezdő” szülők? Azt, hogy nem tudatosítják magukban rögtön a legelején, hogy az iskola a gyerek dolga. Amennyiben anyát és apát ilyenkor az érdekli legjobban, hogy bepakolta-e a gyerekük a táskáját, hogy megírta-e a leckét, esetleg ő akar a korrepetítor lenni, azzal hibát követ el. Az iskolakezdés tétje, hogy 8–12 év normális, vagy pokoli évet fognak közösen megélni. Ehhez a kezdetektől azt érdemes éreztetni a gyerekünkkel, hogy mindig ott a család a háttérben, segít és megvédi, ha szükséges, vagy ezt kéri, a többit pedig nyugodtan rá kell bízni. Ha otthon hagyja a tornazsákot és ezért egyest kap, nem baj, ha másodszor és harmadszor is, az sem baj, ötödszörre megtanulja és ezzel együtt azt is, hogy ez az ő felelőssége, hogy megbíznak benne minden körülmények között.”

Alsós gyerekek esetében mindenféleképpen szükséges a folyamatos jelenlét és terelgetés, hiszen számukra az iskola még olyan új dolog, ami állandóan ismeretlen helyzeteket szül. Nagyon lényeges, hogy a szülő és a gyerek együttes erővel és közreműködéssel határozza meg az iskola és a tanulás körüli szokásokat és tevékenységeket, illetve a szülő rávezesse a gyereket a tanulásra, a feladataira. Ha az efféle ’’fogódzkodók’’ jól ki vannak alakítva, akkor a gyerek nagyobb, felsős korában önállóan is fog tudni boldogulni. Ha az első pár osztálynál sikerül szülőként megalapoznunk az iskolához és a tanuláshoz való pozitív viszonyt, akkor annak a későbbiekben még nagyobb hasznát fogjuk venni. Mindig biztosítsuk a gyereket arról, hogy hozzánk bármikor fordulhat, hogyha kérdése van vagy segítségre, támogatásra van szüksége.

Ám azt érdemes tudatosítani, hogy a szülő a legritkább esetben képzett tanár. Ezért előfordulhat az, hogy nem megy a korrepetálás, az intenzív együtt tanulás a gyerekkel. Bármennyire is akarunk neki segíteni, idegeskedéssel, összeveszéssel, netalántán kiabálással, sírással végződhet a közös tanulás. Így egyik félnek sem lesz sikerélménye. Ha esetleg így van, akkor sincsen semmi gond, de bölcsebb korrepetitort fogadni – kisebb és nagyobb gyerekek esetében is. A szülőnek nem feltétlenül kell a gyerek tanárának vagy edzőjének lennie!

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy jól működik az együtt tanulás, akkor is egy idő után ’’engedjük el a gyerek kezét’’, hagyjuk őt egyedül tanulni, hogy végigmehessen önállóan a tanulás útján és annak összes szakaszán. Maximum, hogyha végzett, akkor igény esetén kérdezzük ki tőle a tanultakat, tehát ellenőrző funkciót lássunk el.  

A korrepetitor szükségessége

Kétségtelen, hogy egy türelmes és képzett különtanár jó szolgálatot tehet, hiszen a plusz, irányított gyakorlással a gyerek tudása még inkább elmélyíthető és átsegíthető az esetleges tantárgyi problémákon, arról nem beszélve, hogy a szülő-gyerek kapcsolat se romlik meg az együtt tanulás nehézségei miatt.

Érdekes jelenség azonban, hogy a mai teljesítményorientált világunkban már nemcsak a rosszabb nebulók mellé hívnak külső segítséget, hanem akár egy 4-es tanuló mellé is fizetnek a külön gyakorlásért. Természetes, hogy mindenki szeretné, ha sikeres felnőtt válna csemetéjéből, de a különórák tömkelege addig működhet, amíg a gyereknek is van kedve, motivációja ezekhez és a jövője szempontjából fontos lehet az adott tantárgy (pl. külön angolóra).

Mit tanuljon a gyerek?

Szerencsések azon szülők, akik gyerekénél egyértelműek az erősségek és így például a pályaválasztás is, ám a többi gyerek esetében megéri (rengeteg!) időt szánni arra, hogy kiderüljön, hogy mi az, amit a gyerek szeret és jó is benne. Létfontosságú, hogy ne azt erőltesse a szülő, amit ő szeretne, illetve azt is fontos leszögezni, hogy az sem járható út, amiben a gyerek ugyan szeretne jó lenni, de mégsem az. Szerencsések vagyunk, ha a tanárok partnerek ebben, és bennük is megvan a vágy, hogy felkutassák a gyermekek erősségeit, és nem az esetleges gyengeségeik miatt szapulják őket.

Ugyanakkor azt is érdemes átgondolni, hogyha pl. a gimnazista gyereknek huzamosabb ideig jó pár tárgyból szüksége lenne pótórákra a rossz jegyek miatt, akkor lehetséges, hogy neki inkább egy számára megfelelő szakiskolában lenne a helye, ahol olyasmit tanulhat, ami érdekli őt, amiben szívesen elmélyed, amiben kiteljesedhet, és amitől a későbbiekben elégedett, kiegyensúlyozott és boldog felnőtt lesz.

Ha esetleg azt sejtjük, hogy gyermekünk rosszabb jegyei mögött figyelemzavar, tanulási nehézség vagy magatartási probléma állhat fent, akkor ne szégyelljünk szakemberhez fordulni, hiszen minél előbb kiderül, és minél előbb elkezdjük kezelni, annál jobb! Nincs olyan útmutató, ami minden gyereknél beválna, ezért mindenféleképpen jól jön a szakember tudása és véleménye, akár többé is. 

Tanulást és sikert elősegítő szemléletmódok: fix mindset és growth mindset

Napjainkban egyre többen foglalkoznak ezzel a témával, és az alábbi két szemléletmód közül szerencsére az utóbbi is kezd egyre inkább előtérbe kerülni a szülőknél.

1.       Fix mindset = fix szemléletmód: az elért teljesítményekért, sikerekért, produkcióért kap dicséretet a gyerek a szülőktől és a családtagjaitól. Pl. a szülő rendkívül büszke a hazahozott színötös bizonyítványra vagy az aranyéremre, viszont az oda vezető nehéz út dicséretére, elismerésére már nem fektet elég hangsúlyt. Rosszabbik esetben a színötös bizonyítvány vagy az aranyérem csak emlegetve van, a gyerek nem éri el a sikert, és ilyenkor csak kudarcélménye lesz. Az effajta szemléletmódú nevelés esetében a gyerek inkább azt tanulja meg, hogy az adottságai fixek, és ezekkel kell érvényesülnie valamilyen úton-módon. Az adottságok továbbfejlesztésére ilyen esetben ritkán kerül sor.

2.       Growth mindset = fejlődő szemléletmód: a szülők és a családtagok nem kizárólag a teljesítményért dicsérik a gyereket, hanem azt is méltatják, hogy a gyerek mennyi munkát fektetett bele, dicsérik, hogy milyen proaktív volt a hozzáállása, elismerik, hogy mekkora volt az akaratereje és kitartása. Az effajta szemléletmódú nevelés esetében a gyerek inkább azt tanulja meg, hogy a velünk született képességek csak a kiindulópontnak számítanak, és továbbfejleszthetőek kemény munka révén. Ez a szemléletmód nagyobb valószínűséggel szeretteti meg a tanulás folyamatát a gyerekkel (nemcsak az iskola kapcsán, hanem az élet összes területén, pl. sportnál is), motiválja őt, és azt tudatosítja benne, hogy folyamatos fejlődéssel bármit elérhet, amit célul tűz ki maga elé, de bárhogy is alakul, szülei így is-úgy is szeretni fogják őt. Mindez olyan lendületet ad, ami létfontosságú a jó teljesítmények eléréséhez – felnőttkorban is.

,,Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.” - Thomas Alva Edison (amerikai elektrotechnikus, feltaláló)

Tény, hogy a szülők is hoznak egyfajta mintát otthonról, és feltehetően ezt a szemléletmódot alkalmazzák gyerekeiknél is. Ám a szülőknek is érdemes fejlődni, tudatosan egy kis időt szánni gondolkodásmódjuk és kommunikációjuk csiszolására, hogy a gyereknek jó példát tudjanak mutatni. Ahhoz, hogy a gyerek jól tudjon teljesíteni, szüksége van egy testi, lelki és mentális egyensúlyra. A gyerek érzelmi biztonsága pedig csak úgy alakulhat ki, és erősödhet meg, hogyha érzi, hisznek benne, és egy szeretetteli, biztonságos, nyugodt, derűs és őszinte közeg veszi körül, ahol odafigyelnek rá, ahol lehet beszélgetni és kérdezni. 

Kató Iringó


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Agyturbó csomag: NOW Kid Vits Berry (120 db) + NOW Kid's DHA(60 db)Agyturbó csomag: NOW Kid Vits Berry (120 db) + NOW Kid's DHA(60 db) (NOW)
Természetes összetételű gyermek multivitamin rágótabletta, omega 3-mal.Tartalma: 1 db Kid Vits Berry – multivitamin rágótabletta (120 db)+1 db Kid DHA 100 mg lágyzselatin kapszula xilittel (60 db)
+- 11.039 Ft/db db Beteszem a kosárba
Agyturbó csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db)Agyturbó csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db) (Highland)
A vizsgaidőszak által kiváltott stressz hatásainak csökkentése és a koncentráció növelése természetes B vitaminok, környezeti szennyeződésektől garantáltan mentes Omega 3 halolajjal.
+- 23.270 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Gyermek multivitamin Tiniknek Kisgyerekeknek

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass