Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Interjú egy paleolit bloggerrel

2013.09.06.
Címkék: egészséges életmód   paleolit   táplálkozás  

Napjainkban egyre népszerűbb a paleolit táplálkozás. Erről beszélgettünk a Cukormentes blogírójával, Vaspál Melindával.

Mit kell tudni a paleolit táplálkozásról? Étrend, diéta vagy teljes életmód?

V.M.: A paleolit táplálkozás különlegessége az egyéb felkapott, majd lecsengett diétákhoz képest az, hogy életvitel, nem pedig valamilyen kúra. Valódi életmódváltásról beszélhetünk, ha valaki paleora vált, hiszen időszakos megkötések nélkül „paleozhatunk” anélkül, hogy bármiféle hiánybetegséget okozna. Kortól, nemtől, állapottól függetlenül bárki leteheti voksát a paleolit táplálkozás mellett.

Milyen élelmiszereket érdemes kerülni a paleolit szerint?

V.M.: A paleoból teljességgel kizártak a finomított cukrok, gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek. Nem fogyasztunk szója tartalmú ételeket, nem eszünk tartósítószeres, feldolgozott élelmiszereket. A növényi olajok tárháza pedig kókuszolajra és olívaolajra csökkent. A nagy szupermarketek számunkra már nem igazán kínálnak élelmiszereket, így inkább piacra járunk vásárolni és paleo termékeket kínáló bio boltokba.

Milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani a paleolit szerint?

V.M.: Terítéken a zöldség, a tojás, a húsok, a természetes zsírok (állati zsírok, kókuszzsír, olívaolaj, avokádó) és kimeríthetetlen variációi. Ezek képezik a paleolit táplálkozás alapját, melyet kiegészíthetünk maglisztekből készült édes és sós süteményekkel, a szezonnak megfelelő gyümölcsökkel és magvakkal. Utóbbiakat viszont mértékkel fogyasztva.

Melyek a paleolit táplálkozás pozitívumai és negatívumai?

V.M.: Számos pozitív hatása van ennek az életmódnak, hiszen a táplálkozásból elhagyva az emberi szervezet számára káros élelmiszereket, megannyi modernkori betegségből gyógyulást jelenthet. A civilizációs betegségek az étkeztetés iparosodásával alakultak ki, melyhez nem mellékesen hozzájárult az ember elkényelmesedése is. Paleolit életmóddal megelőzhető és/vagy gyógyítható a II-es típusú cukorbetegség, az inzulin rezisztencia, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az irritábilis bélszindróma (IBS), a pajzsmirigy megbetegedések, a reflux, és bizonyos hormonális elváltozások. Az immunrendszer megerősödésével elmúlik a körömgomba, a HPV, a fogínyvérzés, stb., megszűnik a délutáni „kóma”, és az ember hirtelen rengeteg energiára tesz szert azáltal, hogy tiszta és minőségi ételeket fogyaszt. És ezennel megjelenik a „hátránya” is: ebben a rohanó világban tudatosan kell vásárolni, le kell mondani a félkész ételekről, a gyorsételekről, főzni kell és mozogni rendszeresen.

Veszélyes a paleolit táplálkozás?

V.M.: Nem. Sőt, a paleo életmód kifejezetten „érzékeny” arra, hogy a szervezet számára fontos és szükséges anyagokat napi szinten biztosítsa, vitaminokkal támogatva meg a táplálkozást.

Mióta vagy paleo? És miért váltottál?

V.M.: Lassan másfél éve tértem át erre az életmódra. A policisztás ovárium szindróma volt az egyik legfőbb indokom, de a több éve fennálló HPV miatt méhnyakrák elleni oltással riogatott a nőgyógyászom, úgyhogy ez is fontos szempont volt. A HPV-m már régóta a múlté, a PCOS-em viszont még fennáll, igaz, már több mint 8 hónapja gyógyszer nélkül élek, és tudok élni - ami korábban nem volt lehetséges.

Miért indítottál paleolit blogot? Mesélj róla!

V.M.: Úgy gondoltam, könnyebb lesz, ha kiírom magamból a kezdeti nehézségeket, illetve bíztam benne, hogy a tapasztalataim megosztása másokat is inspirál majd. Nehéz volt az elején kitaposni az utat, megtalálni a megfelelő élelmiszereket, a megfelelő minőségben, a megfelelő áron, ebben semmilyen segítségem nem volt. Szerettem volna, ha másoknak nem kell ezzel megküzdeni, és tanulnak az én tapasztalataimból. Így lett! Mára már nem online monológot folytatok, hanem a Cukormentes és FitPaleo közösség alapítója, írója és tanácsadója vagyok, ha lehet ezt így mondani. Méretesre duzzadt a követőim száma, és folyamatosan növekszik. Rengetegen keresnek meg nap, mint nap tippekért, tanácsokért életmódváltásuk, betegségeik, fogyási problémáik kapcsán, illetve receptötleteim is közkedveltek.

Mondhatjuk, hogy egyre népszerűbb a paleolit?

V.M.: Hál’Istennek igen, valóban egyre népszerűbb. Egy dolgot azonban rendkívül nehezményezek ebben a „népszerűsödésben”, mégpedig azt, hogy hiányzik az összetartás.

Sokan azt gondolják, hogy a paleolit táplálkozáshoz szükséges alapanyagok drágák. Igaz ez?

V.M.: Első megközelítésből igen, drágák. Viszont amennyiben számításba vesszük azt, hogy mi mindent iktatunk ki az étrendünkből (üdítők, joghurtok, csokik, kekszek, pékáruk, stb.), az azokból felszabaduló pénzösszeg átcsoportosítható paleo termékekre. Azt gondolom, hogy a paleoban mindenki annyit költ, amennyit a pénztárcája megenged.

Lehet édességet enni?

V.M.: Lehet, olyannyira, hogy számtalanszor válik süti diétává a paleolit – mert igen finomak ezek a sütemények, az emberek pedig hajlamosak a ló túlsó oldalára átesni. A modern világ egyik negatív következménye, hogy a társadalom nagy része édes szájú, imád nassolni. Nos, itt jön a paleolit: ezek a sütemények a cukorbetegek, glutén- és tejérzékenyek, fogyókúrázók által is nyugodt szívvel fogyaszthatók, DE NEM MÉRTÉKTELENÜL! Természetesen a paleolit cukrászdák is elkezdték felütni a fejüket, ennek örülünk, hiszen néha valóban jól jön egy egészséges sütemény. Reméljük, csak néha. A Cukormentes oldalon számos recept található fotók kíséretében különböző muffinokról, pitékről, tortákról, paleo kenyerekről, stb.. Azt gondolom, csak a fantázia képes határt szabni a további recepteknek.

Fogyni lehet a paleolit étrenddel?

V.M.: Természetesen! Ahogyan mondani szoktam, ez egy kellemes „mellékhatása” a paleolit táplálkozásnak, hiszen azok is esélyt kapnak a kilóktól való megszabaduláshoz, akik valamiféle betegség miatt váltak túlsúlyossá.

Kinek ajánlod a paleolit étrendet és kinek nem?

V.M.: Azoknak ajánlom a paleot, akik megoldásokat keresnek, és nem kifogásokat. A „DE” típusú embereknek (akiknek minden mondatuk „de”-vel kezdődik, és mindenre képesek kifogásokat gyártani) egyértelműen nem való, hiszen szerintük „valamitől úgyis meg kell halni”. Aki gyógyulni szeretne, egészségesebb életre vágyik, több energiára van szüksége, vagy egyszerűen elege lett abból, hogy folyton fáradt, rosszkedvű, nem bír lefogyni, fáj a feje, az orvosok gyógyszerekkel tömik, de a változás sosem következik be, és még hosszasan folytathatnám a felsorolást, az vágjon bele a paleoba, mert igencsak megéri! Már 1-2 hónap alatt gyökeres változások tapasztalhatók, és onnantól nincs megállás! A saját tapasztalat mindennél több lendületet ad!

Az interjút készítette: Kató Iringó


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass