Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Hogyan szoktassuk bilire a gyereket?

2013.03.13.
Címkék: baba   baba-mama  

A bilire szoktatás korántsem egyszerű feladat, viszont kiemelten fontos része a gyereknevelésnek.

Mikortól szoktassuk bilire a gyereket?

A szobatisztaság tanulása egy összetett biológiai és lelki folyamat. A legtöbb gyereknél 1-2 éves kora körül jön el az a pont, amikor mentálisan, érzelmileg és fizikailag is készen áll arra, hogy a pelenkáról átszokjon a bilire. Tulajdonképpen az életkor önmagában nem határozza meg a felkészültséget, hiszen egyes gyerekek már 1 évesen át tudnak állni, míg másoknál meg kell várni a 2 éves kort. 

5 jel, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaságra

1.       már órákon át száraz marad a pelenkája

2.       tudja és meg is mondja/mutatja, hogy mikor kell WC-re mennie

3.       el tud sétálni a bilihez, rá tud ülni

4.       egyedül le tudja húzni a nadrágját és fel is

5.       a pelenka már zavarja, folyton le akarja rángatni magáról

Ha esetleg bizonytalanok vagyunk, hogy mikor jött el a bili ideje, akkor orvostól, védőnőtől nyugodtan kérhetünk tanácsot. Általánosságban elmondható, hogy célszerű nyáron elkezdeni a bilire szoktatást, mert ilyenkor a pelenka viselete kellemetlenebb a gyermeknek, arról nem beszélve, hogy ilyenkor amúgy is kevesebb ruhát visel.

Szobatisztaság 10 lépésben

1.       Csak akkor vágjunk bele a fejszénket ebbe a projektbe, ha biztosak vagyunk abban, hogy kellő türelmet és energiát tudunk ráfordítani. Nemcsak a gyereknek kell felkészülnie, hanem a szülőknek is! A felkészülés mellett fontos mozzanat lesz a következetesség is, ezt mindenképp érdemes már az elején leszögezni.

2.       Első lépésként magyarázzuk el a gyereknek, hogy a pelenka csak kicsiknek való, apa és anya sem hord pelust, s most már ő is nagy lett! Tehát eljött az ideje, hogy megismerkedjen egy új dologgal: a bilivel. A koszos pelenkát akár bele is tehetjük a bilibe, ez segíthet megértetni, hogy a bili mire való.

3.       Beszéljük meg a kicsivel, hogy bilit szeretne, vagy inkább WC-re helyezhető gyerekülőkét. A többség inkább az elsőre szavaz, a nagy WC-től eleinte ugyanis tartanak, félnek, hogy beleeshetnek.

4.       Nagyon sokféle bili kapható a piacon: mintásak, színesek, ilyen-olyan formájúak. Ezeknél lehet, hogy a design *5-ös, de a használhatóságra legtöbbször sajnos csak 1-est adhatunk. Inkább olyan bilit vásároljunk, ami praktikus – pl. van kivehető része, ami befér a csap alá, így könnyen tisztítható -, illetve kényelmes a gyerek számára – pl. nem túl alacsony, van kéztámlája, stb. -, különben a saját életünket keserítjük meg, és a kicsiét is. Fizetés előtt azt is ellenőrizzük, hogy elég stabil-e a bili, nehogy otthon derüljön ki! A fehér színű bili azért lehet jó ötlet, mert azt a gyerek szépen kidekorálhatja, pl. matricákkal.

5.       Bilire szoktatás közben természetes, hogy előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek, ezért nem árt, ha beszerzünk jó néhány alsóneműt. Itt bevethetjük a válaszd ki magadnak trükköt - ha ő dönt, hátha nagyobb örömmel viseli majd. Vehetünk néhány leszoktató pelenkát is, ez kényelmetlenebb viselet, mint a többi modern, maximális szárazságérzetet adó pelenka, úgyhogy ezzel is a bili felé terelhetjük a csöppséget.

6.       Az új rutint fokozatosan érdemes bevezetni a kicsi életébe. Kezdhetjük azzal, hogy napközben nem adunk rá pelust, csak bugyit és nadrágot. Persze olyan nadrágot, amitől ő is könnyen meg tud szabadulni, a gombokat, cipzárakat felejtsük el.

7.       Óránként kérdezzünk rá, hogy kell-e WC-znie, így hamar szembesül azzal, hogy ezeket a dolgokat lehet kontrollálni. Továbbá tanítsuk meg a megfelelő szavakra, amiket ilyen szituációban használhat. Bátorítsuk, hogy szóljon, amikor mennie kell.

8.       Jól tesszük, ha mindig ugyanabban az időpontban ültetjük a kicsit a bilire, pl.: alvás előtt/után, étkezés után, fürdés előtt. A rendszer jót tesz a gyereknek. Azt is hagyhatjuk, hogy eleinte csak úgy, ruhástul üldögéljen a bilin.

9.       Nyugodtan nézegethet képeskönyvet bilizés közben, de azért túl sokáig ne trónoljon, max. fél óráig.

10.   Folyamatosan dicsérjük a gyerkőcöt, akkor is, ha ügyesen használja a bilit, és akkor is, ha nem. Előbb-utóbb úgyis sikerülni fog neki. Végül odáig is eljutunk majd, hogy már éjszakára sem kell pelus, persze ez is sok időt és türelmet vesz igénybe. Ha 3 egymást követő éjszakán száraz marad a pelus, akkor elkezdhetjük leszoktatni a gyereket az éjszakai pelenkaviselésről is.

Bátorítás, támogatás: igen; szidás, erőltetés: nem!

A kicsiknek meg kell tanulniuk kontrollálni beleik és a hólyagjuk működését, mindezt napi szinten. Ez nem könnyű feladat, úgyhogy a szülőknek türelmesnek kell lenni, és mindennap bíztatni a gyereket. Siker esetén örülni, tapsolni, puszilni, ölelni, dicsérni ér - ez nagyon fontos, hiszen ezt látva a gyerekben is kialakul egyfajta elégedettség, és törekedni fog arra, hogy legközelebb is így járjon el. Készíthetünk közösen egy dicsőségtáblát is, ahol például pipával ábrázolhatjuk a sikeres akciókat. A bátorítás, támogatás motiválja a gyereket, a szidás, az erőltetés viszont nem. Tilos fenyegetni, csúfolni, kényszeríteni, összehasonlítani másik gyerekkel. Ha így teszünk, akkor csak magunk alatt vágjuk a fát. Például ha baleset történik, és a gyerek nem ér el időben a bilihez, akkor ne szidjuk le, ne keltsünk benne bűntudatot. Erőltetni sem érdemes a bili használatát, mert ekkor konfliktus alakulhat ki, és csak lassítjuk a bilire szoktatás procedúráját. Nem baj, ha kezdetben ellenállást tapasztalunk a kicsi részéről, ilyenkor nyugodtan hanyagoljuk egy ideig a dolgot, és később térjük vissza rá, hátha addigra már készen áll. Ha a gyerek hónapok óta visszautasítja a bilit, vagy már elmúlt 3-4 éves, de még mindig nem biliképes, akkor viszont mindenképpen forduljunk orvoshoz, és kérjünk segítséget.

Kató Iringó


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Bébi Anyának lenni Várandósság

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass