Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Wellnes - Fitness \
+   Fitness \
+  Télen a szabadban

» Téli túrázás
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Télen a szabadban

2019.01.01.
Címkék: egészséges életmód   sport   tél  

Ha eddig nem talált rá okot, miért is szeresse a telet, akkor említünk néhány dolgot, amiért hidegben is érdemes kimozdulni otthonról.

Téli túrázás

Különleges, más élmény a hidegben, hóban túrázni. A havas, zúzmarás táj látványa semmivel sem összehasonlítható. Ha figyelmesek és csendesek vagyunk, a növényzet és a lombok hiánya miatt több vadat láthatunk, mint nyáron. Nagy élmény lehet az egész családnak, egy nyirkos, ködös téli napon felmászni valamelyik csúcsra és kijutva a ködtengerből napozni, élvezni a csodás kilátást. Azonban a  téli túrákra alaposabban fel kell készülni.

Mit vigyünk magunkkal?

Télen fokozottan érvényes a megfelelő felszerelés használata: legyen vízhatlan a bakancsunk, a hátizsákunkban az élelmen túl vigyünk magunkkal váltó zoknit tartalék kesztyűt, sapkát. Ma már remek túraruházatokat is lehet kapni, melyek tartják a test hőjét, de mégsem izzadunk bennük. Valamint egy túrabotot is érdemes beszerezni, mert az a nagy hóban óriási segítség lehet számunkra.

Mire vigyázzunk?

A tervezésnél azt is vegyük figyelembe, hogy korán sötétedik! Fel kell készülni a nehezebb tájékozódásra (köd esetén, hóesésben rosszak a látási viszonyok, a jelzéseket betakarhatja a hó vagy a zúzmara. Nagyobb hó esetén, főleg ha az utat még nem taposták ki előttünk, lelassul a haladás. 30 cm-nél nagyobb hóban akár kétszeresére is nőhet a menetidő, különösen ha a hó nehéz, vizes vagy az esti fagy hatására a felszíne kikérgesedik, de a lépteinkre beszakad.

Téli sportok

Ha már hegyekben nem bővelkedik hazánk, hódoljunk a másik nagyszerű téli sportnak, amiért olyan sokat utazni sem kell, és sokkal kisebb költségvetésből megvalósítható, mint a síelés. Méghozzá a korcsolya! Ez a sport már nem kötődik a szeszélyes időjáráshoz, hiszen az ország több pontján fedett műjégpályák várnak ránk. Nincs más dolgunk, mint magunkhoz venni a korcsolyánkat, ellátogatni valamelyik pályára és siklani a jégen. És ott van a jó öreg szánkó. Ha végre leesik a hó, nincs is nagyobb móka mint a dombon leszáguldani vele. Ráadásul ez az elfoglaltság sem igényel nagyobb befektetést.

Miért olyan nagyon jó a síelés?

Tisztában vagyunk vele, hogy a síelés nem éppen a legolcsóbb téli elfoglaltság. De íme néhány érv, amiért érdemes elgondolkodnunk, hogy félretegyünk-e rá.

  • mert télen amúgy is mozgáshiánya van az embernek
  • mert unja a nyaralást és a síelésnek egészen más a hangulata
  • mert teljesen más izmokat mozgat, mint amit év közben „használunk”
  • mert télen (is) le lehet a hegyekben barnulni
  • mert megnyugtató
  • mert szép fehér, és egy kicsit veszélyes…
  • mert egész évben ezt vájuk

Hová mehetünk síelni?

Magyarország

Az itthoni sípályák legnagyobb problémája, hogy nem lehet őket folyamatosan üzemeltetni, mert a tél száraz, és kevés hó esik. A hőmérséklet gyakori változása miatt pedig hol elolvad, hol megfagy a hó. A sportág népszerűségét bizonyítja, hogy ha van hó, akkor viszont valamennyi pálya túlterhelt – különösen hétvégén. A pályákról elmondható, hogy a megközelítés nehézkes és nem megoldott a parkolás kérdése sem.

  • Az egyik legnagyobb sí-központ Bánkút. Az idei év újítása, hogy elkészült a szánkópálya és bővítették a pálya-világítást is. A pálya most már csak hóra vár, a síbuszok azonnal indulnak, ha fehér a táj. Sífutásra is van lehetőség a 3,5 és 8 km-es pályákon. 
  • A legismertebb a téli sport helyszín az ország legmagasabb pontjának környéke: Kékes. Itt található az ország leghosszabb pályája. 
  • A Börzsöny hegységben található Nagy-Hideg hegy kevésbé divatos, de dinamikusan fejlődő úticél szánkópályával, és kiváló sítúrázó helyekkel. Egyik legrégebbi sícentrumunkban az idei szezonban jelentős fejlesztés zajlik, a készülő újdonságok mellett megnövelt számú síbuszokkal próbálják a várakozási időt csökkenteni.

Szlovákia

Az ország közelsége miatt nagyon sok magyar jár síelni Szlovákiába. A legismertebb központok: Donovaly, Chopok, Rózsahegy. Ezek a síközpontok a határtól 2-3 óra alatt elérhetők. Itt már számos nehézségi fokú pálya található és a felvonók száma és típusa is eltérő. Általában ezek a pályák is túlterheltek, de a hóviszonyok jók, a pályákat gondozzák. Sok megfizethető, jó szállás van, de kevés a pályaszállás. Sajnos, a parkolókat nem a mai tömegekre terveztek, és általában a felvonóknál is várakozni kell néhány percet. 

Ausztria

A „sógoroknál” intenzíven fejlesztik a síeléssel kapcsolatos infrastruktúrát, felvonókat és hóágyúkat. Elindították a Welcome Beginners nevű programot. E logóval fémjelzett helyeket-programcsomagokat kifejezetten a kezdőknek ajánlják. 21 alsó-ausztriai és 14 stájer síterep Skiregion Ostalpen néven egy kártyaszövetséget alkot.

  • Mönichkirchen azt ígéri, hogy 3 nap alatt megtanítanak síelni. 2 új négyüléses lift is elindult, ami a környék legnagyobb fejlesztésének számít.
  • Kifejezetten kezdőknek szóló programcsomagot állított össze Gerlitzen is. Még gyakorlóliftet is készítettek, amit a legkisebbek is biztonságosan használhatnak. A snowboardosokat funpark várja.
  • A családokra specializálódott Annaberg és Lackenhof am Ötscher. Az utóbbiban hóágyúrendszert építettek ki, és pályakorrekciókat hajtottak végre. Ugyanitt átadtak egy új, modern négyszemélyes felvonót, aminek használatát a beszállásnál egy futószalag könnyíti.
  • Klippitztörlben átadtak egy új négyszemélyes ülőliftet! Este akár kivilágított pályán is sízhetünk, sőt egy kivilágított szánkópálya is hozzátartozik a kínálathoz. 
  • Arnoldstein: itt találkoznak a hármashatárnál Olaszország, Szlovénia és Ausztria hegyei. Arnoldsteinből nem csak több osztrák (Nassfeld, Gerlitzen Alpe, Verditz) síterep érhető el könnyen, de jól megközelíthetők az olasz Tarvisio, Valbruna, Sella Nevea, vagy a szlovéniai Bovec illetve Kranjska Gora sípályái is, sőt a régióra kombinált nemzetközi bérlet is váltható.
  • Magyar nyelvű síoktatók várnak: Koralpe, Annaberg, Semmering, Lackenhof, Pitztal, Mönichkirchen (általában hétvégén), Bad Kleinkirchheim.
  • Koralpe, Klippitztörl, Weinebene, Turracher Höhe: szaunás bungalók.

Madudák Timea


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass