Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Télen a szabadban

Ha eddig nem talált rá okot, miért is szeresse a telet, akkor említünk néhány dolgot, amiért hidegben is érdemes kimozdulni otthonról.

Téli túrázás

Különleges, más élmény a hidegben, hóban túrázni. A havas, zúzmarás táj látványa semmivel sem összehasonlítható. Ha figyelmesek és csendesek vagyunk, a növényzet és a lombok hiánya miatt több vadat láthatunk, mint nyáron. Nagy élmény lehet az egész családnak, egy nyirkos, ködös téli napon felmászni valamelyik csúcsra és kijutva a ködtengerből napozni, élvezni a csodás kilátást. Azonban a  téli túrákra alaposabban fel kell készülni.

Mit vigyünk magunkkal?

Télen fokozottan érvényes a megfelelő felszerelés használata: legyen vízhatlan a bakancsunk, a hátizsákunkban az élelmen túl vigyünk magunkkal váltó zoknit tartalék kesztyűt, sapkát. Ma már remek túraruházatokat is lehet kapni, melyek tartják a test hőjét, de mégsem izzadunk bennük. Valamint egy túrabotot is érdemes beszerezni, mert az a nagy hóban óriási segítség lehet számunkra.

Mire vigyázzunk?

A tervezésnél azt is vegyük figyelembe, hogy korán sötétedik! Fel kell készülni a nehezebb tájékozódásra (köd esetén, hóesésben rosszak a látási viszonyok, a jelzéseket betakarhatja a hó vagy a zúzmara. Nagyobb hó esetén, főleg ha az utat még nem taposták ki előttünk, lelassul a haladás. 30 cm-nél nagyobb hóban akár kétszeresére is nőhet a menetidő, különösen ha a hó nehéz, vizes vagy az esti fagy hatására a felszíne kikérgesedik, de a lépteinkre beszakad.

Téli sportok

Ha már hegyekben nem bővelkedik hazánk, hódoljunk a másik nagyszerű téli sportnak, amiért olyan sokat utazni sem kell, és sokkal kisebb költségvetésből megvalósítható, mint a síelés. Méghozzá a korcsolya! Ez a sport már nem kötődik a szeszélyes időjáráshoz, hiszen az ország több pontján fedett műjégpályák várnak ránk. Nincs más dolgunk, mint magunkhoz venni a korcsolyánkat, ellátogatni valamelyik pályára és siklani a jégen. És ott van a jó öreg szánkó. Ha végre leesik a hó, nincs is nagyobb móka mint a dombon leszáguldani vele. Ráadásul ez az elfoglaltság sem igényel nagyobb befektetést.

Miért olyan nagyon jó a síelés?

Tisztában vagyunk vele, hogy a síelés nem éppen a legolcsóbb téli elfoglaltság. De íme néhány érv, amiért érdemes elgondolkodnunk, hogy félretegyünk-e rá.

Hová mehetünk síelni?

Magyarország

Az itthoni sípályák legnagyobb problémája, hogy nem lehet őket folyamatosan üzemeltetni, mert a tél száraz, és kevés hó esik. A hőmérséklet gyakori változása miatt pedig hol elolvad, hol megfagy a hó. A sportág népszerűségét bizonyítja, hogy ha van hó, akkor viszont valamennyi pálya túlterhelt – különösen hétvégén. A pályákról elmondható, hogy a megközelítés nehézkes és nem megoldott a parkolás kérdése sem.

Szlovákia

Az ország közelsége miatt nagyon sok magyar jár síelni Szlovákiába. A legismertebb központok: Donovaly, Chopok, Rózsahegy. Ezek a síközpontok a határtól 2-3 óra alatt elérhetők. Itt már számos nehézségi fokú pálya található és a felvonók száma és típusa is eltérő. Általában ezek a pályák is túlterheltek, de a hóviszonyok jók, a pályákat gondozzák. Sok megfizethető, jó szállás van, de kevés a pályaszállás. Sajnos, a parkolókat nem a mai tömegekre terveztek, és általában a felvonóknál is várakozni kell néhány percet. 

Ausztria

A „sógoroknál” intenzíven fejlesztik a síeléssel kapcsolatos infrastruktúrát, felvonókat és hóágyúkat. Elindították a Welcome Beginners nevű programot. E logóval fémjelzett helyeket-programcsomagokat kifejezetten a kezdőknek ajánlják. 21 alsó-ausztriai és 14 stájer síterep Skiregion Ostalpen néven egy kártyaszövetséget alkot.

Madudák Timea