Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Sófajták

2010.06.18.
Címkék:  

Ismeri Ön a sófajtákat? Összeállításunkból megtudhatja, hogy milyen sók vannak a boltok polcain.

Konyhasó

A konyhasó a Nátrium Klorid hivatalos elnevezése, de a sózásra használt konyhaső több ennél. Maga a só nem káros szervezetünkre, bár túlzott bevitele az arra genetikailag hajlamos egyénekben hozzájárul a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek valamint vesebetegség kialakulásához.

Hasonlóan a fehér cukorhoz a finomítása folyamán válik egészségtelenné. A normál konyhasó finomított. Ez azt jelenti, hogy keresztülmegy egy olyan tisztítási folyamaton, amely beleavatkozik anyagi szerkezetébe. A konyhasó gyakorlatilag az ipari célokra használt só maradéka, tehát ipari melléktermék.

Több szennyezőanyagot tartalmaz, mint a lent részletezett sófajták, ezért nemritkán még fehérítik is, hogy hófehér legyen. A közönséges asztali só helyett célszerű a többféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó finomítatlan tengeri sót, vagy kő sót alkalmazni.

Kősó

A hagyományos konyhasóval szemben a kõsó finomítatlan, így megőrizte jótékony hatását. Összetételét tekintve nátrium-klorid (NaCl), vízben könnyen oldódó, ionos vegyület. Tartalmaz több ásványi anyagot és számos nyomelemet. A természetben legtöbbször színtelen, de speciális esetekben kék, barna, sőt vörös színű is lehet.

Tengeri só

A tengeri sót a tengervízből állítják elő. A tengervizet úgynevezett sókertekben medencékbe gyűjtik, majd a vizet hagyják elpárologni, és a visszamaradt sót összegyűjtik. A tengeri sónak finomított és finomítatlan változatai is vannak.

Hagyományos módon a sószárítókból nyerik ki, ahol a napon száradó sónak magas marad a nedvességtartalma. Ha azonban ipari módon, a tengervízből kivonva állítják elő, akkor ugyanolyan finomított só, mint amit egyébként a konyhasó.

A finomítatlan tengeri só ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. A tengeri só nagyobb része kősó (NaCl, jól látható kocka alakú kristályokkal), de emellett a tengervízben jelenlevő többi ion sói is megtalálhatók benne (Mg-, Ca-, K- kloridok ill. Na-, Mg-, Ca-, K- szulfátok).

Természetes jódot tartalmaz, akár 5 mg/kg mennyiségben. Javítja az általános fizikai állapotot, kedvezően befolyásolja a vérkeringést, és a bőrre is jótékony hatással van. A tengeri sónak hátránya viszont, hogy a tengerekben található szennyezőanyagok is megtalálhatóak bennük. Több fajtája is van, tekintve, hogy a mediterrán országokban milyen sajátos technikával állítják elő a tengeri sót.

Különféle tengeri sók:

  • Camargue-i só: Dél-Nyugat Franciaországból, a világ egyik legrégebbi sókertjeinek származik. Itt a tenger tízszer sósabb, mint a nyílt vízen.
  • Fleur de sel: A tengeri sók egyik legdrágább fajtája, luxuscikknek számít. Franciaország nyugati partján származik. Kézzel gyűjtik, így az ára is boros. Édeskés, ásványos ízű, opálosan fehér sófajta. Friss zöldségekhez, grillezett húsokhoz és halételekhez kiváló.
  • Szürke só: Finomítatlan tengeri só, melyet nedves iszapból nyernek. Ez is francia találmány, mely az ország egyes partszakaszairól kerül a boltokba. A szürke színét az agyagtól kapja. Kézzel gyűjtik, így az ára is boros. Friss zöldségekhez, salátákhoz használják.
  • Halen Mon: Anglesey, Wales, itt termelik ezt a különleges sófajtát. Sokak szerint ez a tiszta óceán-íz.
  • Hawaii Alae só: Évszázadok óta használják Hawaii szigetén. Pirosas-barna színét s nevét a vulkántól kapta. A különlegesen pikáns ízét pedig a sült-piros agyagnak köszönheti, mely enyhe ízt ad az ételízesítőnek. Hagyományosan hawaii-i ételeket fűszereznek ezzel.
  • Hawaii fekete só: Évszázadok óta használják Hawaii szigetén. Fekete színű, melynek különlegességét faszéntartalma adja. Erős ízű halak kísérője, de köretekhez és faszénen sütéshez is kitűnő lehet.
  • Maldon só: 1882-óta állítják elő, az exxexi Maldonban. Piramis alakú sókristályokból áll.
  • Sel Gris: Nedves, durva szemű sófajta Franciaország nyugati partjairól. Normandiában és Bretagne-ban termelik. Szürkés színű.

Himalája só

Szerkesztő ajánlata: Himalája kristálysó - finom étkezési só

A Himalája Kristálysó képes biztosítani az ember egészségéhez szükséges fontos ásványi nyomelemek csaknem mindegyikét, ráadásul szennyeződésektől mentesen. Kapható sódarabok és sógranulátum formában.
Természeti kincs a Himalájából. A himalájai kristálysót a királyok sójának tekintik. A benne található ásványi és nyomelem 84 elem kolloid állapotú, vagyis 100 nm(nanométer)-nél kisebb részekből áll, mely által a szervezet minden pontjára könnyen el tud jutni. Így a sejtek könnyebben képesek felvenni a nyomelemeket.

Számtalan alkalmazási lehetőség kínálkozik életünk különféle területein, úgymint egészség megőrzés, táplálkozás és Wellness. A só alkalmazása lehetővé teszi különféle bántalmak csillapítását, betegségek kezelésének kiegészítését.

Kóser só

Az USA-ban az egyik legkedveltebb sók közé tartozik. A kóser só a nátrium-klorid (NaCl) egyik fajtája. Sóbányákban termelik. A kóser só durva, nagy szemcsés és általában nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot.

Mivel szemcséi néhány nagyobb kristályból állnak, nagyobb a felszínük, mint a többi sótípusnak és könnyebben oldódnak fel. A szemcsék alakjának és méretének köszönhetően a kóser só tökéletesen elnyeli a nedvességet, amely ideális eszközzé teszi a hús konzerválására.

Fekete só

A fekete só finomítatlan ásványi só. Szikla sóként vagy kala namakként is nevezik, Közép-Indiában bányásszák. Finomra őrölt, rózsaszín-szürkés só ásványi anyagokban gazdag, íze leginkább a tojás ízére hasonlít, ami miatt tojás helyettesítésére is használható.

Füstös, jellegzetes íze kiemeli az ételek ízét. A fekete só leginkább az olajban, ghíben sült ételekben és az ízletes salátákban található meg. Ajánlott a magas vérnyomású emberek számára és a kevés sót fogyasztók étrendjébe, mivel nem növeli a vér nátrium tartalmát. Szintén ismert még a szélszorulás és a gyomorégés enyhítésére.

Fűszer sók

A só kiválóan kombinálható zöld fűszernövényekkel. A fűszersók többnyire 15 %-i fűszernövényt vagy zöldséget tartalmaznak, például bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, zellert, póréhagymát, retket, paprikát vagy hagymát.

Füstölt sók

A füstölt sók egyre népszerűbbek. Sokféle ízük és színük van, attól függően milyen fajta fával füstölték a sókat. Egyes füstölt só fajtáknak természetesen füstölt íze van, míg másokban érződik a mesterséges füstölés. Halételekhez, baromfi félékhez és zöldségekhez kiválóan passzol.


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

A himalája sókristály alkalmazása

Kapcsolódó termék-kategóriák

Lúgosító SuperGreens lúgosítás

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass