Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Wellnes - Fitness \
+   Programok \
+  Barangoljon biciklivel Balaton-felvidéken!

» Milyen lehetőségek vannak?
» Túra a családnak
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Barangoljon biciklivel Balaton-felvidéken!

2008.08.22.

Használjuk ki a jó időt és pattanjunk biciklire és nézzünk körül a természetben! Nincs is erre ideálisabb környezet, mint a Balaton környéke. Hiszen különösen jó lehetőségeket kínál a kerékpáros túrázáshoz. Nemcsak gyönyörű tájakon barangolhatunk, hanem megcsodálhatjuk a magyarok tengert is.

Milyen lehetőségek vannak?

A kicsit kényelmesebb túrákat kereső kerékpárosok a legjobb lehetőségeket a Balaton-felvidéken és a megye nyugati felén, a Marcal-mentén és a Somló környékén találják.

A különösebb edzés nélkül is biztonságosan bejárható területek közül is kitűnik szépségével, változatosságával a Káli-medence, amely az utak állapota, a forgalom nagysága, és a nem túlságosan magas emelkedők alapján is nagyon jó választás.

A másik ilyen biciklis paradicsom a Pápa és Tapolca közötti tengelytől nyugatra eső vidéken található. Itt is viszonylag kis forgalmú és többségében elviselhető minőségű közutakon kerekezhetünk. A Somló-hegy és Noszlop vonalától északra eső sík terület kimondottan ajánlható a túrázást most kezdők, vagy újrakezdők számára. A déli rész már kicsit megerőltetőbb, de itt is csak néha kell leszállni, hogy sétálás közben új erőt gyűjtsünk a továbbhaladáshoz.

Veszprém megye észak-keleti részét főleg azoknak ajánljuk, akik a nagyobb megterhelést is vállalják. A kétszámjegyű főutakat leszámítva, többnyire a közutakon is biztonságosan biciklizhetünk.

Túra a családnak

A túrák az utolsó útvonal befejező harmadát leszámítva kisforgalmú közutakon haladnak. Az irányokat úgy választották, hogy lehetőség szerint csak kisebb megterhelést okozzanak a szintkülönbségek, hogy gyerekek is nagyobb megterhelés nélkül tudják megcsinálni. A túra megtételéhez egy-egy napot javaslunk. Természetesen mindenki igény szerint különböző kitérőkkel bővítheti az ajánlatot, vagy azok egyes szakaszait autóval, vonattal rövidítheti.

1. túra - Zirc-Bakonybél-Pápa - a túra hossza 45 kilométer (A zárójelben lévő számok az indulási ponttól mért távolságot mutatják)

A kilométerórát Zircen a Kossuth utca és a Bakonybéli út elágazójánál indítottuk el. Az út első szakasz - mintegy 1,5 kilométeren át - erősen, emelkedik. Ha ezt kibírtuk nem kell nagyon félnünk a továbbiakban.

A fáradtságot hosszú lejtőkön pihenhetjük. A 3. kilométertől egészen Akliig (5,5) lejt az út. Ettől kezdve kisebb-nagyobb emelkedők-lejtők váltják egymást. Legközelebb Pénzesgyőr előtt találkozunk komolyabb szintkülönbséggel. A több mint 1 kilométeres lejtőnek a falu közepén, a kerteskői elágazónál (9,7) van vége. Innen másfél kilométeren át újra erősen és hosszan emelkedik az út.

A túra utolsó komolyabb emelkedője a bakonybéli szerpentin 14,5 kilométernél kezdődik, nem sokkal a falu előtt érünk fel a tetőre (15). Ha eddig eljutottunk, már nem kell tartanunk semmitől. Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy ettől kezdve lefelé gurulunk Pápáig.

Bakonybél (16) után 16 kilométeren át (egészen Bébig) a Gerence-patak völgyét követjük. A 21. kilométernél érjük el az Odvaskő-barlang alatti parkolót, ahol térkép ad eligazítást a környékről, s talán működik az ivókút is. A 25. kilométernél áthaladunk Huszárokelő-pusztán, majd kicsit elválunk a pataktól, hogy 26,8-tól keresztül biciklizünk a dombra épült Bakonykoppányon. A 32. kilométernél Franciavágáson, 34-nél Bében, 38-nál Nagygyimóton haladunk át. Pápa határát a 43. kilométernél érjük el. A túra végpontján, a Március 15 téren 45 kilométert mutat az óra.

2. túra - Nagyvázsony-Balatonfüred-Balatonakarattya - a túra hossza 53 kilométer A kilométerórát Nagyvázsony főterén (Kinizsi utca) indítjuk el. A falu végén a zánkai utat elhagyva Vöröstó felé fordulunk (1 km). Vöröstó és Barnag, majd Barnag és a Tótvázsony-Pécselyi út elágazója között két nagy dombot kell leküzdeni. Az elágazót a 7. kilométer után érjük el, itt jobbra fordulunk Pécsely felé.

Közel 4 kilométer át gurulhatunk tekerés nélkül. A nagy lejtő miatt komoly figyelmet kíván a vezetés. A Pécselyi-medencébe érve nagyon szép a kilátás, egy pillanatra a Balaton is feltűnik a helyek között a távolban.

A következő elágazót a 11. kilométernél érjük el. Itt balra fordulunk Balatonszőlős felé. Újabb 3 kilométer megtétele után Balatonszőlősön elérjük a Tótvázsony-balatonfüredi út elágazóját, ahol jobbra fordulunk Füred felé.

A 15. kilométertől újabb hosszú emelkedő kezdődik amely nem sokkal Balatonfüred határa előtt hosszú lejtőbe vált át. A 18. kilométernél a Vöröstemplom után balra kanyarodva rátérünk az Arácsra vezető római útra, amelyen Csopakig megyünk.

Innen kiépített kerékpárúton, illetve egyes helyeken kerékpározásra táblával kijelölt közúton folytatjuk az utunkat Alsóörsön, Káptalanfüreden, Balatonalmádin (33), Szalmási-telepen (39), Balatonfűzfőn (41), Balatonkenesén (47) át a kijelölt kerékpárút végéig, Balatonakarattya déli széléig (53). (Csopaktól a távolsági adatok nagyon esetlegesek, mert a mérés még a Csopak-Káptalafüred közötti kerékpárút elkészülte előtt - a Római út bevonásával készült.

Balatoni biciklikörút térkép>>


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2021 - Minden jog fenntartva

MasterPass