Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Óvodások, iskolások \
+  Óvodai pedagógia módszerek II.

» Waldorf kitalálója
» Cél
» Módszere
» Pedagógus feladata
» Felszerelések
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Óvodai pedagógia módszerek II.

2008.04.03.
Címkék: gyerek   óvoda   pedagógiai módszerek  

A Waldorf- pedagógiai irányzatot Rudolf Steiner dolgozta ki az 1900-as években. Szemléletének középpontjában a gyerek áll, a maga változó testi-lelki-szellemi igényeivel. A nevelésének alapelve a keresztény kultúrkör alapjaira épül.

Waldorf kitalálója

A Waldorf- pedagógiai irányzatot Rudolf Steiner dolgozta ki az 1900-as években. Az első iskoláját pedig 1919-ben a stuttgarti Waldorf-Astoria cigarettagyár igazgatójának felkérésére szervezte meg. Azóta több mint 600 iskolát alapítottak, több mint 2000 Waldorf intézmény található világszerte Nyugat-Európától kezdve, Észak-Amerikán, Dél-Afrikán, Japánon át Ausztráliáig. Magyarországon jelenleg 17 intézmény működik.

Cél

A cél az egészséges élet megalapozása, előkészítése, testileg egészséges, lelkileg szabad, kreatív szellemű gyermekek nevelése. Szemléletének középpontjában a gyerek áll, a maga változó testi-lelki-szellemi igényeivel.

Módszere

A nevelés a keresztény kultúrkör alapjaira épül. Nyitottságra és élményvilágát, formáló erejét hozzák felszínre, többek között művészeti tevékenységek által. Megismertetik velük és ápolják a helyi hagyományokat, kulturális örökségüket. A gyerekek részt vesznek háztartás és kézimunka, kézműves foglalkozásokon, ahol a legkülönfélébb természetes anyagokkal találkoznak (fa, gyapjú, méhviasz, kő, termések). A művészeti foglalkozásokon zene-ének és verstanulás folyik, sokszor hallgatnak mesét, rajzolnak, formáznak, babáznak. Szép mozgás kifejlesztésére törekszenek a nevelők. Az óvodai étkezések a korszerű táplálkozási elveknek megfelelőek. Környezetünk és a természet iránti felelős magatartásra nevelnek.

Elvárások nélküli érzelmi biztonságot nyújtanak, a gyermekben működő természetes erő szabad fejlesztésére törekszenek. A játékok során a gyermekek egymás közti és a felnőttekkel való együttműködésével fejlesztik tovább képességeiket. Hisz a gyerek szabad játéka kiemelt fontosságot élvez a Waldorf-óvodai élet tevékenységi formái között. A megfelelő tanulási forma ebben az életkorban nem az úgynevezett játékos tanulás: hanem a valódi tapasztalatszerzés, melyre a Waldorf-óvodai élet egésze ad lehetőséget. A szabad játék idejében végzett munka jellegű tevékenységek az udvari játék, a kerti munka vagy a séták, kirándulások).

A Waldorf óvoda élete a napi, heti és éves ritmusokra épül. A gyerek szempontjából károsnak ítélik az egész napos benntartózkodást, mivel maga a csoport az, ami jelentős mértékben kimeríti a néhány órai kellemes együttlét után a gyerekeket. Mindezzel együtt szükség esetén a rászoruló gyerekeknek az óvodai ellátását is megoldják. A Waldorf-óvodai napirendben minimálisan kétszer, egy-egy óra szabad játékra van ideje a gyereknek. Napirend >>

Pedagógus feladata

Waldorf-óvodában csak felsőfokú, állami diplomával és Waldorf Óvodapedagógiai Szemináriumi végzettséggel rendelkező óvónő vezethet csoportot. A gyerekek minden tevékenysége az óvónő jelenlétében vagy tudomásával folyik. Teljes figyelemmel és mindig érdeklődve kíséri a Waldorf-óvónő a körülötte zajló eseményeket. Minden, a csoport életéhez szükséges munkát (öltöztetéstől kezdve a takarításig) az óvónő végez, a gyerekek előtt. Alapelv, hogy az óvodai időben az óvónő semmit se csinál, amit gyerekek nem utánozhatnak. Tudatában van annak, hogy valamennyi tevékenysége inspirálja és táplálja a gyerek szabad játékát

Módszere szerint a gyermekutánzással tanul, és ehhez megfelelő követendő mintákat kell látnia és átélnie maga körül. Ezért az óvónők viselkedése épp ezért csakis utánzásra érdemes lehet. A pedagógus nem szól bele a gyermek fejlődésének ütemébe kivárja azt az időpontot, amikor a gyerek maga kezd cselekedni. A pedagógus  törekszik arra, hogy a konfliktushelyzeteket megelőző jeleket észrevegye és ilyenkor időben, tapintatosan belépjen a gyerekek játékvilágába mint szereplő, aki továbbsegít, majd kilép újra, mintha ott se lett volna.

Az óvónő feladati közé tartozik a tárgyak kiválasztása, a csoport egészséges életmódjának kidolgozása. A különböző tevékenységek megtervezése, előkészítése, levezetése. Minden gyerek egyéni fejlődésének megfigyelése és segítése. Nem legutolsó sorban a szülőkkel való közösségi kapcsolat kialakítása és ápolása, problémák esetén közös megbeszélés és útkeresés.

Felszerelések

A Montessori irányzattal megegyezően itt is nagyon fontos szerepe van a környezetnek. A Waldorf-óvoda teljes egészében és minden részletében az óvodáskorú gyerekek sajátos életformáját, egészséges fejlődését szolgálja. Mindenben a harmóniára és a természetességre törekszik. Az épületnek minél családiasabb, otthonosabb érzést kell keltenie. Az udvarnak és a kertnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy szülőkkel együtt is elférjen a csoport. A csoportegység térbeli felosztása olyan legyen, hogy minden háztartási, kézműves, és egyéb tevékenységnek egyértelmű és megfelelő hely jusson.

A bútorok (tömör fából) legyenek szépen megmunkálva, harmonikus szép formákkal; több funkciónak is meg tudjanak felelni, változtathatóak, átrendezhetőek legyenek. A textíliák legyenek természetes anyagokból (gyapjú, len, vászon, pamut, bársony, selyem). A naponta használandó alapanyagok legyenek a gyerek számára jól láthatóak. A játékszerek, játékeszközök (melyek többé-kevésbé kimunkáltak) legyenek természetes anyagokból.

Bővebb információ >> 

 

Összeállította: Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2020 - Minden jog fenntartva

MasterPass