Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Miért egészségtelen a chips?

» Mi a probléma?
» Veszélyben a gyerekek!
» Egészséges chipsek?
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Miért egészségtelen a chips?

2008.02.14.
Címkék: táplálkozás  

A burgonya a világszerte a második (rizs az első) legjobban fogyasztott gazdasági növény. S talán az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló a vékony, sózott, ropogós chips.

Az Amerikai Egyesült Államokban, New Englandben fedezték fel, mint a hasábburgonya egyik változatát. Nem kulináris kíváncsiság vezette a feltalálót, hanem a bosszúság. 1853 nyarán George Crum az előkelő saratoga springs-i Moon Lake Lodge étteremben volt szakács. Az étlapon a hagyományos hasábburgonya szerepelt, ami az 1700-as években vált híressé Franciaországban és onnan Thomas Jefferson, akkori nagykövet, terjesztette el Amerikában. Attól az időtől kezdve, hogy Jefferson Amerikába juttatta a receptet, népszerű fogás volt a hasábburgonya minden étkezésnél.

A Moon Lake Lodge étteremben egy vendég (egyes források szerint a milliomos Vanderbilt) túl vastagnak találta Crum hasábburgonyáit, és visszaküldte azokat a szakácsnak. Crum még keskenyebbre vágta a hasábokat, de még így is visszautasította őket a vendég. A szakács elhatározta, hogy megleckézteti a vendéget és olyan vékonyra, és ropogósra készíti a hasábburgonyát, hogy azt már nem lehet villával enni. A terv visszafelé sült el. A vendég oda volt a vékony, ropogós barnára sült hasábburgonyától. Egyre több vendég rendelte Crum burgonyaszirmát, ami idővel az étlepra is felkerült. Így lett a véletlenből a világ egyik legkedveltebb ropogtatnivalója. 

Mi a probléma?

A sült krumpli veszélyét nem maga az alapanyag, hanem az elkészítés módja adja: a sütésre használt zsírok ugyanis rengeteg telítetlen zsírsavat és transz-zsírokat tartalmaznak. A transzzsírsavakat korunkban a csúcstech­nológiás eljárásokkal feldolgozott étkezési olajak eredményezték. Sajnos ez az eljárás az olajak omega-3 és omega-6 összetevőit mester­séges "álzsírrá" alakítja, mely már nem tudja be­tölteni azt az élettani funkciót, amelyet az alapvető zsírsavak. 

Ha azonban egyszer már a szöveteink ré­szévé válnak, nem tudják azt a funkciót betölteni, amit az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Minél több transzzsírsavat eszünk, annál nagyobb lesz a hiány az omega-3 olajból.

Miért is lényeges ez? Mert az omega 3 csökkentik az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, megakadályoz­zák a vérlemezkék összetapadását vérrögökké, ezáltal csökkentik az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Mivel az idegrendszer működéséhez sok telítetlen zsírsav szükséges, alkalmazásuk idegrendszeri kórképekben is javulást hozhat. Összefoglalva nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk és mennyi transzzsírsavat tartalmaz, mert mint láthatjuk annak komoly következménye van. 

A kutatások összefüggést mutatnak a kismama DHA szintje és a szülés utáni depresszió között. A terhesség alatti és utáni Omega-3 készítmény szedésével csökkenthető a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye.

Veszélyben a gyerekek!

A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, hisz egyik kedvenc nassolnivalójuk a chips. Az elmúlt öt-tíz évben több lett az elhízott gyerek, aminek vitathatatlan oka a hibás táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A magyar gyerekeknek kilenc százaléka túlsúlyos, négy százalékuk pedig kórosan elhízott. Egy most lezárult kutatás például külön korcsoportokat és országrészeket is vizsgált, s kimutatta: a legtöbb kövér gyerek a tízévesek között van, függetlenül attól, hogy az ország mely pontján él. Vannak olyan osztályok, ahol minden harmadik diák túlsúlyos.

A gyerekek tömik az értéktelen, üres kalóriákat, olyan hizlaló, de nem laktató ételeket, amelyek vitamin- és ásványianyag-tartalma elenyésző. Egy-egy darab sütemény, zacskó chips vagy adag sült krumpli mind kalóriabomba, amelytől mégsem laknak jól a gyerekek.  Ugyanakkor a töménytelen  transzzsírsavakat tartalmazó  ételek  hiperaktivitáshoz vezethet.

Igaz a tervezett egészséges iskolabüfék reform nem valósult meg, azért maradt olyan iskola ahol tiltólistára kerültek a büfékben a cukros italok, chipsek és ropik mellett csokoládék, cukorkák, sütemények, linzerek, vajas tészták. 

Egészséges chipsek?

Az amerikai és már a magyar piacon is egyre-másra jelennek meg a chipsek és egyéb nassolnivalók egészséges alternatívái. Az élelmiszergyártók felismerték, hogy a nagy arányban elhízott lakosság nem fogyaszt elég zöldséget és gyümölcsöt, ezért igyekeznek vonzóvá tenni számunkra az egészségesebb ételeket. Bizonyos táplálkozási szakértők azonban óva intenek ezektől a „csodatermékektől”.

Az új rágcsálnivalók több tápanyagot, vitamint és kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a megszokott chipsek, gyakran teljes kiőrlésű gabonából készülnek, sőt egyik-másik az ígéretek szerint egy fél vagy akár egy egész adag valódi zöldségnek vagy gyümölcsnek felel meg. A Termények a Jobb Egészségért Alapítvány szakértői ellenzik az ilyen szépen csengő reklámokat, és azzal érvelnek, hogy ha egy terményt leszárítanak, akkor már nem számít valódi zöldségnek vagy gyümölcsnek. A rostok, a folyadéktartalom és a tápanyagok miatt a lehető legérintetlenebb formában van szükség a zöldségekre és a gyümölcsökre.

Az egészséges csemegéket gyártó cégek azzal vágnak vissza, hogy ők nem a terményeket akarják helyettesíteni, csak a zsíros burgonyaszirmok helyett kínálnak egészségesebb alternatívákat. A táplálkozástudományi szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ezek a rágcsálnivalók legfeljebb egy kis tápanyaglöketet jelentenek, de semmiképp sem helyettesíthetik a valódi ételeket. Nem mellékes, hogy a sótartalmukat is figyelni kell, hiszen egyik-másik „egészséges nassban” még több lehet a bújtatott só, mint a megszokott chipsekben.

Ettől függetlenül, bár folyadéktartalmuk valóban minimális, és vitaminjaik esetleg veszthetnek értékükből, rosttartalmuk nem változik, és valóban jobb alternatívák, mint hagyományos társaik. Tehát egy-egy nassolás elfogadott, de ezt se rendszeres legyen, és ügyeljünk a sok-sok folyadék -tiszta, nem szénsavas víz- bevitelére is.

Forrás:

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass