Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Családban marad-vegyi anyagok

2012.09.07.

A mai civilizált ember minden nap elfogyasztja saját vegyi anyag koktélját, ami végső soron a véráramba kerül. A háztartási termékekben található vegyi anyagok negatív hatással lehetnek az emberi egészségre.

Feltétlen bizalom vagy elővigyázatosság?

Brit tudósok nemrég a mellrák és egyes dezodorok közötti összefüggésre bukkantak. A problémás vegyi anyag csoportot parabéneknek (parahidrobenzosavak) hívják, és tartósítószerként használják különböző termékekben.

Ha megkérdeznénk egy kozmetikai cég képviselőjét, valószínűleg azt mondaná, nincs semmi probléma, megbízhatunk az ilyen anyagokat tartalmazó termékekben. Szóval megint csak feleslegesen ijesztgetik az embereket.

Elgondolkodtató viszont, hogy a világ egyik vezető gyógyszergyártójának toxikológusa nem engedi, hogy lánya parabéneket tartalmazó szépségápolószereket használjon.

Rák, asztma, allergia, terméketlenség, meddőség, idegrendszeri károsodás, születési és fejlődési rendellenességek. Sokat hallhatunk manapság ezeknek a betegségeknek a folyamatos növekedéséről.

Ma már ott tartunk, hogy ún. többszörös kémiai túlérzékenység is létezik, ami egy olyan tünetegyüttes, amelyet környezeti mérgek váltanak ki az arra érzékeny emberekben.

Ezek után nem meglepő, hogy a legújabb kutatások szerint a betegségek akár 25%-a is összefüggésben lehet a vegyi szennyezéssel! Ráadásul, ahogy a vegyi anyagok és az ezeket tartalmazó termékek száma nő, felhasználásukhoz hozzászokva egyre kevésbé tartjuk jelentősnek veszélyeiket.

Bloody Mary

A mai civilizált ember minden nap elfogyasztja saját vegyi anyag koktélját, ami végső soron a véráramba kerül. A háztartási termékekben található vegyi anyagok a használat során közvetlenül is negatív hatással lehetnek az emberi egészségre, de közvetve, először a környezetbe jutva, majd onnan (a szennyezett vízen, élelmiszeren, levegőn keresztül) az emberi szervezetbe kerülve is károsodást okozhatnak.

Például gyakori eset, hogy szennyezett tengerből kifogott halak többek között metil– higany-t tartalmaznak, ami idegrendszeri károsodást okozhat. Ugyanakkor sokan éppen azért esznek halat, mert úgy hiszik, ez egészségesebb, mint a zsíros húsok.

Persze otthonunk sem mentes a kemikáliáktól, a háztartási porban is több, az emberi egészségre káros vegyi anyagot fedeztek már fel. Példaként említhetjük az egyes szervek működési zavarát okozó perfluorozott szerves anyagok csoportját, valamint a ftalátokat, amelyeket főleg a rugalmas PVC termékek gyártásánál használják, és a belső elválasztású mirigyeket károsíthatják.

A nők és a babák érzékenyebbek

Ma már mindenki tudja, mennyire szennyezett a környezetünk. Ám gondoljunk bele: mindannyiunk számára a női test az első környezet.

Ha ez az anyai környezet is káros vegyi anyagokkal (higannyal, peszticidekkel) terhelt, a magzat sem számíthat semmi jóra. Márpedig a nők jobban ki vannak téve a vegyi anyagok káros hatásainak, mint a férfiak.

Annak, hogy a nők veszélyeztetettebb csoportba tartoznak, alapvetően biológiai és társadalmi okai vannak:

 
  • A nőknek arányaiban több zsírszövetük van, amelyben így több káros vegyi anyag tud felhalmozódni.
  • Átesnek olyan időszakokon (terhesség, változókor), amikor a női szervezet sokkal sérülékenyebb.
  •  
    A hagyományos nemi szerep miatt a nők gyakrabban kerülnek kapcsolatba a vegyi anyagokkal(tisztítószerek, kozmetikumok).

Ne feledjük azt sem, hogy a nők nem csak sérülékenyebbek, de nagyobb teher is hárul rájuk abból a szempontból, hogy a bevásárlásokat leggyakrabban ők végzik, így többnyire ők döntenek, milyen vegyi anyagot tartalmazó termékek kerülnek otthonunk polcaira.

Aggasztó módon a káros vegyi anyagok átjutnak a méhlepényen, így az anya átadja ezeket a gyermekének. Egyes káros hatások (allergia, asztma, tanulási zavarok) pedig csak évekkel később jelentkeznek. A fejlődésben levő szervezetek az embrionális és magzati időszakban, illetve az élet kezdeti éveiben különösen sebezhetőek. Miért?

  • A kisgyermekek testtömegükhöz képest több levegőt lélegeznek be, többet esznek és isznak, tehát arányaiban több szennyezést vihetnek így be a szervezetükbe
  • A kicsik sokat csúszkálnak a földön, és gyakran teszik a kezüket a szájukba, sőt mindenfajta tárgyat szívesen a szájukhoz emelnek
  • Könnyebb, gyorsabb a bevitt anyagok felszívódása
  •  
    A szervrendszerek még fejlődésben vannak, például a csecsemők veséi fejletlenek és a vegyületek kiválasztására kevésbé képesek, mint a felnőtteké.

Most hozták nyilvánosságra annak az Egyesült Államokban végzett vizsgálatnak az eredményeit, amelynek során újszülöttek köldökzsinórvérét elemezték. A vizsgálatok során összesen 287 különböző vegyi anyagot találtak, közülük számos anyag rákot, idegrendszeri problémákat, születési vagy fejlődési rendellenességeket eredményez.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a babáknak joguk van arra, hogy káros vegyi anyagoktól mentesen kezdjék meg életüket! Világos, hogy a döntéshozóknak mindent megkellene tenniük azért, hogy a vegyi anyagok jelentette kockázatokat a legkisebbre csökkentsük…

Új szabályozás – valódi megoldás?

Annyi bizonyos, hogy Európa nem használhatja tovább olyan módon a vegyi anyagokat, ahogy mi használjuk ezeket napjainkban. Nagyon is időszerű volt tehát, hogy az Európai Unió Bizottsága vegyianyag politikájának reformjába fogott, amely REACH néven ismert (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals).

Az új szabályozás legfőbb célkitűzése az emberi egészség és a környezet fokozottabb védelme. A reform magában,foglalja a vegyi anyagok bejegyzését, értékelését, engedélyezését és korlátozását.

A vegyipar hatalmas kampányba kezdett a reform ellen a gazdasági hatásokra hivatkozva. Sajnálatos tény, hogy az Európai Bizottság a vegyipar nyomására nagymértékben gyengítette a jogszabálytervezetet.

Számos kiskaput találhatunk a dokumentumban, amely ebből kifolyólag nem biztosítja az emberek egészségének magas szintű védelmét.

A jelenleg tervezet szerint például a vállalatok engedélyt kaphatnak olyan vegyi anyagok további használatára, amelyek le nem bomló, biológiailag felhalmozódó, mérgező, rákkeltő, genetikai károsodást okozó, a hormonháztartást és a szaporodási képességet károsan befolyásoló tulajdonságokkal bírnak. Ez nem igazán nevezhető az emberi egészség és a környezet fokozottabb védelmének.

Forrás: Dragos Tibor, Simon Gergely: Családban marad-  A vegyi anyagok egészségügyi hatása


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass