Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Fogyasztóvédelem \
+   Vásárlási tanácsok \
+  Tippek internetes ételrendeléshez

» Mielőtt megvenné…
» Szállítási feltételek
» Reklamációs lehetőségek
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Tippek internetes ételrendeléshez

2012.01.06.
Címkék: élelmiszer   fogyasztóvédelem   vásárlási tanácsok  

A legtöbb netezővel előfordult már, hogy az online megrendelt étel köszönőviszonyban sem volt azzal a minőséggel, amelyre számított. Ilyenkor persze a vásárló első gondolata, hogy „kiveri a balhét”, végül azonban a legtöbben – részben, mert nincsenek tisztában jogaikkal, részint, mert nincs idejük reklamációval foglalkozni – „lenyelik a veszteséget”.

Nekik szeretnénk segítséget nyújtani vásárlási tanácsokat, szállítási szabályokat, és reklamációs lehetőségeket összegző összeállításunkkal.

Mielőtt megvenné…

Sok idegeskedéstől, csalódástól kímélhetjük meg magunkat, ha a silány termékeket, szolgáltatásokat már az ételkészítő cég, illetve az étel kiválasztásakor igyekszünk elkerülni.

Tudta?
A nyers tojásban gyakran előforduló szalmonella baktérium nagyon ellenálló. A tojásban több hónapig, a baromfiban pedig (még akkor is, ha -21 C-on, fagyasztva tároljuk) több mint egy évig életben maradhat! Ettől a baktériumtól tehát csak a magas hőmérsékleten történő hőkezelés védhet meg.

Internetes ételrendeléskor - főleg ha először vásárolunk az adott cégtől - a legfontosabb, hogy megbizonyosodjunk a vállalkozás megbízhatóságáról. Érdemes ellenőrizni, hogy az étterem honlapján vagy szórólapján a cég neve, címe, telephelye és telefonszáma fel van-e tüntetve. Jó jel lehet, ha a vállalkozás reklamáció esetén hívható telefonszámot is megad. Szintén korrekt magatartásra utal, ha a reklamációs lehetőségekről, a kivizsgálás időtartamáról, módjáról is tájékoztatást adnak a honlapon.

Ha már többször rendeltünk az adott cégtől, korábbi tapasztalataink is segíthetnek a döntésben. Sokat elárulhat például az étteremről, hogy egyenletes-e a termékek minősége (azaz ugyanannak ételnek az íze, állaga, mennyisége több rendelés alkalmával mutat-e jelentős különbséget), vagy betartják-e az étel-házhozszállítás alapvető szabályait (ld. lentebb).

A cégek mellett természetesen az étlapot sem árt alaposan „megrostálni” rendelés előtt, így ugyanis kiszűrhetjük a nagyobb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő menüket.

A gyorsan romló, félig átsütött, vagy nyers tojást tartalmazó ételeket (pl hal, tatárbifsztek, majonézes saláta) mindig ajánlott elkerülni. Emellett a maradékokból is könnyen elkészíthető élelmiszerek (pl. hortobágyi húsos palacsinta, brassói) vásárlása sem javasolt.

Persze az étterem és a menü gondos kiválasztása sem garantálja, hogy kifogástalan minőségű ételt kap kézhez a vásárló. Olykor a „szakács” a ludas, máskor pedig a hanyag szállítás teszi tönkre az egyébként nem kifogásolható terméket!

Szállítási feltételek

Bár szállítás során több regulát is be kellene tartaniuk az ételszállítóknak, sokszor ezeknek a töredéke sem teljesül. Gyakori például, hogy még a kiszállított étel neve sem szerepel a dobozon, az pedig egyenesen ritkaságszámba megy, ha a futár külön táskában viszi házhoz a hideg és a meleg ételeket.

A kiszállításra vonatkozó legfontosabb szabályokról a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) kiadványából tájékozódhatunk. A leglényegesebb regulák a következők:

  • A kiszállítónak jól zárható, egyszer használatos dobozba kell csomagolnia az ételt olymódon, hogy a szállítás során az ne nyílhasson ki, és az élelmiszer ne szennyeződhessen.

  • A dobozt jelöléssel kell ellátni, amelyen szerepelnie kell az étel nevének, származási helyének, fogyaszthatósági idejének, valamint a fogyasztási és tárolási szabályoknak is.

  • Az ételek kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, melegentartó- illetve hűtőtáskában történhet. Hűtést illetve melegentartást igénylő ételeket tilos szobahőmérsékleten szállítani!

  • A hideg és meleg ételeket külön-külön táskában kell szállítani! A meleg ételnek átvételkor még forrónak kell lennie (el kell érnie a 63 ˚C-ot).

Ha ezek valamelyikét nem tartja be ételszállító cég, és ez a termék minőségét rontotta (pl. az együtt szállítás következtében melegen kaptuk meg a salátát), nyugodtan reklamáljunk!

Kipróbáltuk...
A reklamációt néhány hete a Vitaminsziget szerkesztősége is „kipróbálta”. Egy környékbeli pizzázó étlapját böngészve gusztusosnak tűnő, fokhagymás csirkemelles pitára esett a választásunk, de már az első harapás után csalódnunk kellett. A kiérkező ételnek köze sem volt az elvárt minőséghez. Száraz volt, fokhagymát talán sosem látott, és a csirkemellen kívül gyakorlatilag semmi sem volt benne. Az összetevők között feltüntetett öntetet is hiába kerestük a pitában - az étterem munkatársa szerint azért, mert a telefonos rendelés során nem mondtuk, milyen öntetet kérünk… Az ételt az étterem korrektül kicserélte, ám a reklamáló vendégekkel kapcsolatos éttermi sztorikat, városi legendákat ismerve, ezt már nem mertük megkóstolni…

 

Reklamációs lehetőségek

„Amennyiben a fogyasztónak minőségi kifogása van egy termékkel kapcsolatban - így ételszállítás esetén is - élhet reklamációs jogával. Ez első körben jegyzőkönyv felvételét, illetve vásárlók könyvébe történő bejegyzést jelenthet” – vázolta a reklamációs lehetőségeket a Vitaminsziget.com-nak Dr. Eitman Norbert, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) elnöke és a Budapesti Békéltető Testület jogi előadója. 

A szakember hangsúlyozta: minőségi hiba (pl. romlott étel) esetén a vásárló természetesen élhet a csere jogával, de ha a probléma nem orvosolható, vagy a teljesítés - a körülmények folytán érthető módon - nem áll a fogyasztó érdekében, akkor elállhat a szerződéstől. Ebben az esetben a vevőnek a vételár - illetve a másik oldalon az étel - visszajár.

Nem ennyire egyszerű a helyzet akkor, ha a kiszállított termék a vásárló állítása szerint romlott volt, ám – mivel az ételt már elfogyasztotta – nem tudja bizonyítani állítását.

Dr. Eitmann Norbert szerint ilyen esetekben azonnali orvosi dokumentáció szükséges, hiszen bizonyíték nélkül hiába követel - akár joggal is - kártérítést a fogyasztó, azt nem fogja megkapni.

Az elnök tapasztalata szerint a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesülethez illetve Budapesti Békéltető Testülethez éppen a bizonyíthatóság nehézsége miatt nem érkeznek tömegével ilyen panaszok. A fogyasztók inkább a közvetett szankcióval élnek; azaz ha romlott, rossz minőségű terméket kapnak, vagy késve jutnak az ételhez, legközelebb egész egyszerűen más cégtől rendelnek.

Őri-Solymos Kata


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass