Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Gyűjtse külön a hulladékokat! –szelektív hulladékgyűjtés

2012.01.30.

A Föld népességének növekedésével és a fogyasztói társadalom terjedésével az emberek által termelt hulladék egyre nagyobb teret foglal el bolygónkon.

Folyamatosan növekvő mennyisége és szennyező hatása miatt a megmaradt területek minősége is egyre csak romlik, legyen szó földről, vízről vagy levegőről. Ugyanakkor az energiafogyasztásra is kihatással van.   A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól környezetbarát módon szabadulhat meg.

Szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon jelenleg közel 700 település, kb. 4300 gyűjtőszigetén folyik, vagyis körülbelül 4-4,5 millió embernek van lehetősége a hulladékok különválogatására.

A szelektív hulladékgyűjtés egy olyan lehetőség, mely során a csomagolási hulladékok külön-külön gyűjtve újrafeldolgozásra (újrahasznosításra) kerülnek.

Újrafeldolgozás során az adott csomagolást másodnyersanyagként hasznosítják, anyagában dolgozzák fel. Ekkor eredeti funkciójuk módosul, vagy egészen megváltozik (például pillepalackból polár pulóver készül). Az anyagok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező.

Hogyan különítse el a hulladékokat?

Válogassa szét a hulladékokat, anyagfajták szerint csoportosítva (szerves anyag, papír, műanyag, fém, üveg, egyéb.)!

Papír hulladék

Rengeteg felesleges papír szemétté válását előzhetjük meg egy kis odafigyeléssel. Kerülje az agyoncsomagolt termékek megvásárlását, vagy kérje, hogy reklámújságokat, szórólapokat ne dobjanak a postaládájába. De ha a már keletkezett hulladékról van szó, akkor ahol lehet, gyűjtse szelektíven.

Hogyan gyűjtse!

Egyrészt a papírgyűjtő konténerekben, ahol újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, illetve kimosott és laposra taposott kombinált tejes és gyümölcsitalos dobozok helyezhetők el. Fontos, hogy a kidobott papír hulladék ne legyen szennyezett, zsíros!

Másrészt vannak olyan cégek, melyek felvásárolják a papír hulladékot, egy minimális összeget fizetnek ért. A cégek listáját megtalálhatja a hulladek.lap.hu oldalon.

Műanyag hulladék

A műanyagokat kőolajból állítják elő, így gyártásukhoz nagy mennyiségű fosszilis szénhidrogénre van szükség. Komoly környezeti problémát jelent a műanyag hulladék kezelése, mivel a kőolajalapú vegyületek nem bomlanak le a természetben. Sokan gondolják úgy, hogy ideális megoldást nyújt e hulladékok elégetése, azonban az eljárás során rengeteg környezetszennyező anyag keletkezik.

A háztartásokban a legtöbb műanyaghulladék a csomagolóanyagok révén keletkezik, gondoljuk csak a fóliákra, nejlon zacskókra, a sok flakonra, nem visszaváltható italos palackra, vagy a joghurtos dobozokra. Vásárláskor ne használjon műanyag zacskót, helyette inkább válasszon környezetbarát vászon szatyrot. 

Hogyan gyűjtse!

A műanyag gyűjtő konténerben lehetőség van a leadására. A lehető legkisebb térfogatra csökkentve (tapossa laposra!) dobja ki. Ne dobja bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont.

Textil hulladék

A textilhulladékot képezik az elhasznált, tönkrement, majd szemétbe került ruhák, ágyneműk, asztalterítők, pokrócok. Ezt a hulladékfajtát jelenleg nem nagyon lehet ipari méretekben hasznosítani. Bár a jó minőségű pamuthulladékot a papíripar fel tudja dolgozni merített papírok készítésére, azonban a háztartásban ritkán keletkezik ilyen.

Hogyan gyűjtse!

Lyukas és javításra szoruló ruhadarabjait javítsa meg, minthogy újat vásároljon. Ha mégis feleslegessé válnak, de még használhatók, akkor tiszta állapotban összegyűjtve leadhatja egy karitatív szervezetnél, akik biztosan találnak neki megfelelő helyet, vagy elviheti egy használtruha boltba. Emelett leadhatja használt ruháit nagyobb áruházakban (Cora, Auchan).

Üveg hulladék

A legtöbb üveghulladék a nem betétdíjas italos üvegekből, eltört, használhatatlan üvegtárgyak révén válik feleslegessé. Ha lehet, válasszunk betétdíjas termékeket a boltban (akár a műanyag palack vagy fémdoboz helyett is)!

Hogyan gyűjtse!

A üveg gyűjtő konténerben lehetőség van a leadására. Nagyon fontos, hogy külön konténerbe tegye a fehér és a színes üvegeket. Fehér üveg (ásványvizes üveg, bébiételes üveg, fehér borospalack, fehér borosüveg, fűszerüveg, ketchupos üveg, konzerves üveg, konzervüveg, konyakosüveg, fehér likőrösüveg, öblös díszüveg, fehér pezsgőspalack, fehér pezsgősüveg, átlátszó sörösüveg, szeszespalack, szörpösüveg, üdítős palack, üdítősüveg, üvegáru). Az üvegekről távolítsa el a fém kupakokat!

Nézze meg azokat a helyeket, ahol le lehet adni az üveg hulladékokat! Tovább>>

Fém hulladék

Főleg konzervdobozokból, edényekből stb. származik. Ezek az anyagok a fémfeldolgozó ipar számára értékes másodnyersanyagok. Nagyon fontos volna ezek szelektív gyűjtésének elterjedése, mert a gazdaságba történő visszaáramoltatásuk igen jelentős energia-megtakarítást eredményez. Az aluminium újrahasznosításával 95%-os energia-, jelentős bauxit és édesvíz megtakarítás érhető el.

Hogyan gyűjtse!

A fémből készült csomagolóanyagok közül az ital-, konzerv-, és spraydobozokat, zárókupakokat dobja a fémhulladék-gyűjtő konténerbe. A térfogatcsökkentés céljából a dobozokat préselje össze, a konzervdobozokat pedig öblítse ki! A festékkel, egyéb vegyszerrel szennyezett fémdobozokat hulladékudvarokban vagy a veszélyes-hulladék gyűjtőakciók alkalmával adhatja le.

A használt aluminium italdobozok gyűjtésére egyre több, gyűjtőponttal rendelkező iskolában, intézményben, vendéglátóhelyen, benzinkútnál is lehetőség van. A cégek listáját megtalálhatja a hulladek.lap.hu oldalon.

Veszélyes hulladék

A hulladékok közül néhány a környezetre, de egészségünkre is fokozottan ártalmas. A háztartási veszélyes hulladékok sok fajtája közül a szárazelemek, akkumulátorok, festék-, lakk-, tisztító- és vegyszermaradékok, háztartási sütő- és egyéb olajok keletkeznek legnagyobb arányban. Tulajdonságaik, így környezetünkre gyakorolt hatásuk miatt, nagyon fontos megfelelő kezelésük.

Használt sütőolaj

A használt sütőolaj is veszélyes hulladéknak minősül. Magyarországon ma már megoldott a használt étolaj összegyűjtése az éttermekből és üzemi konyhákból. De a lakosságnál, a háztartásokban ez a probléma még nincsen megoldva. Nagyon sok helyen a lefolyóba vagy a WC-be kerülnek a használt étolaj, ami károsítja a vízi élőlényeket és az élőhelyeket.

Hogyan gyűjtse!

Ingyenesen több helyen is le lehet adni az használt sütőolajat.

  • Biofilter Környezetvédelmi Zrt. a használt sütőolajok és sütőzsiradékok begyűjtésével, és újrahasznosításával foglalkozik. Szolgáltatásuk ingyenes! Az alábbi számon elérhetőek: 40/442-999 Tovább >>
  • Szintén ingyenesen gyűjti be a használt sütőzsiradékokat a Biotrans Környzetírányítási és Hulladékgazdálkodási Kft. Az alábbi számon elérhetőek: +36 20 583 66 25 Tovább >>
  • Mikuka a lakossági használt étolaj gyűjtő edény és rendszer. Az edény maga körülbelül a szokásos társasházi kukákkal megegyező méretű. A MIKUKA csapata az edényeket olyan társasházakba helyezi ki, ahol a lakók ezzel egyetértenek, és ahol szívesen vállalják, hogy a családi konyhákban keletkező használt étolajat odaadják MIKUKÁNAK, ezzel is védve a környezetet. Tovább >>

Veszélyes hulladékok gyűjtésével kapcsolatban a helyi önkormányzatokat érdemes megkeresni, mivel évente egy alkalommal kötelező számukra lakossági veszélyes hulladékgyűjtési akciót rendezni.

Gyógyszer

A lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket semmiképpen ne dobjuk ki az otthoni szeméttárolóba, vagy lefolyóba mivel a gyógyszerek veszélyes hulladékok és a hulladéklerakókba kerülve károsíthatják a természetet és a talajvízbe, illetve földbe jutva egészségünket is. 2006. január 1-től minden gyógyszertárban átveszik tőlünk a szakemberek a hulladékot a megfelelő tároló edényekbe helyezik, ahonnan a koordináló szervezet a hulladékégetőbe viszi ártalmatlanításra.

Elem

Ma már a legtöbb közintézetben, kereskedelmi egységben megtalálható az elemgyűjtő. Érdemes otthon összegyűjteni az elhasznált elemeket és egyszerre leadni őket. Ám az a legjobb, ha már eleve olyan elemet vásárolunk, ami újratölthető.

Az alábbi oldalon megnéznheti az elemleadó gyűjtőpontokat! Tovább >>

Akkumlátor

A használt akkumlátor szintén veszélyes hulladéknak minősül. Begyűjtésével több cég is foglalkozik. Az akkumlator.lap.hu oldalon megnézhető a begyűjtő cégeket!

 

Egyéb hulladékok

Ide a tönkrement háztartási készülékek, bútorok, hűtőszekrények és egyéb lomok tartoznak, olyanok, melyeket méretük miatt nem szokás a hagyományos háztartási hulladékgyűjtőbe helyezni. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése során nem semmisülnek meg, hanem korábbi kötött állapotukból felszabadulva a környezetbe jutva károsítanak.

A véglegesen elromlott elektromos készülékeket az értékesítőhelyek díjmenetesen visszaveszik és szakszerűen működő feldolgozókba továbbítják! 2005. augusztus 13-tól amennyiben új készüléket vásárolunk, a vásárlás helyén visszaveszik régi, már feleslegessé vált készülékünket. Több üzletben vásárlás nélkül is átveszik tőlünk az elektronikai hulladékot, melynek pontos feltételeiről az egyes üzletekben adnak felvilágosítást.

A Media Markt üzletlánc a használt elektronika berendezéseket visszaveszi. Tovább >>


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák


www.vitaminsziget.com © 2007-2023 - Minden jog fenntartva

MasterPass