Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Óvodások, iskolások \
+  A kicsik ünnepe: gyermeknap

» Gyereknap történet
» Gyerekek napjai
» Gyermeknap a Földön
» Rendezvények az országban:
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A kicsik ünnepe: gyermeknap

2008.05.23.

Május utolsó vasárnapja a gyermekek napja. Ilyenkor a világ számos pontján rendezvényekkel várják a kicsiket. Melyekből kis hazánk is kiveszi a részét, hiszen országszerte változatos programok várják a gyermekeket és a szülőket.

Gyereknap történet

A gyereknapot 1950. óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi moszkvai ülési határozata alapján. Akkoriban még nem a gyermekek szórakoztatása volt a cél, hanem az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók megszervezése. Hazánkban hasonló rendezvény már a II. vh. előtt is létezett gyermekhét névvel, amely először 1931. májusában került megrendezésre, elsősorban jótékonysági céllal. Ugyanakkor Országos Gyermekvédő Liga 1906-ban rendezte meg első gyermeknapját, amivel a II. világháborúig tartó évtizedes hagyományt teremtett.

Mint már említettem az elsődleges cél a gyermekek segítése, ami mára már kibővült gyermekeink jogaira és sajátos világára való figyelemfelhívással.

Gyerekek napjai

A Nemzetközi Gyermeknapon kívül, létezik számos más gyermeknap is. Az UNICEF és az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapja 1954-ben kezdeményezte a Gyermekek Világnapját. Erre a napra szeptember 20-át jelölték ki. Sok ország ehhez a dátumhoz csatlakozva tartja meg a gyereknapot, és ahol csak tehetik, hasonlón ünneplik, mint nálunk.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), 1959. november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló egyezményt. Ezt követően ez a nap lett a Gyermekek Jogainak Világnapja, gyermeknapi rendezvények kötődnek a világ országaiban. Az idei évben a Nemzetközi Gyermeknap dátuma egybeesik az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napjával, melyet egy 1979. május 25.-én New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hoztak létre.

Ugyanakkor létezik Nemzetközi Televíziós Gyermeknap, amit a UNICEF és a Nemzetközi Televíziós Akadémia hirdetett meg. A kezdeményezéshez csatlakozó televíziós társaságok december második vasárnapján a gyerekekre hangolják adásaikat. A legjobb műsorokat külön díjjal is jutalmazzák.

Gyermeknap a Földön

A világ számos országában különféle napokon ünneplik a gyermeknapot. Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének évfordulóján. Németország 1989-es újraegyesítése előtt a keleti NDK-ban és a nyugati NSZK-ban más-más napon volt gyereknap. Keleten a Nemzetközi Gyermeknaphoz csatlakoztak és június 1-jén ünnepelték, nyugaton a Gyermek Világnapját tartották meg szeptember 20-án. Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Közép- és Dél Amerikában szinte minden országban máskor ünnepelnek. Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a gyermekeké.

Rendezvények az országban:

Budapesten a Millenáris Központban rendezik az United Way- Mindenki gyermeknapját. A rendezvény fő délkitűzése, hogy egyformán jól szórakozhassanak az egészséges és a sérült vagy bármely szempontból hátrányos helyzetű gyermekek.

Szintén Budapesten, először kerül megrendezésre a Zöld Pardonban gyermeknapi programok, ahol gyermek és tánc foglalkozások mellett a gyerekek részt vehetnek a BRFK bűn- és balesetmegelőzési játékain, emellett a szülőket személyes tanácsadással segítik. Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum várja a családokat hagyományőrző játékokkal, szappanfőzéssel, mézeskalács sütödével, bábszínházzal és sok minden mással.

Tápószelén a Blaskovich Múzeum a reneszánsz jegyében alakította ki gyermeknapi programját, amelyet a történeti játszóház mellett íjászati és középkori fegyveres bemutató színesít. Miskolcon a Diósgyőri gyermeknapi várjátékokon ismerhetik meg kicsik és nagyok a Hunyadiak korának hangulatát, izgulhatnak a bajvívásokon. Lovagi tornákon, szórakozhatnak a színielőadásokon…

A szegedi Dugonics téri délutánok keretében rendezett gyermeknap keretében a gyerekek a különféle koncertek és előadások mellett reneszánsz táncokat tanulhatnak és aszfaltrajzversenyen indulhatnak. Győrben egész napos program keretében idézik meg Mátyás király udvarának hangulatát a Radó szigeten. Lesz vizes játék, vívás, iniciálé készítés. Mindezek mellett zenészek, táncosok, színjátszók, bábművészek, énekmondók, gyermek amatőr csoportok szórakoztatják a nagyérdeműt a színpadon.


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass