Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Törökország ízei

» Egészségvédő alapanyagok
» Húst hússal?
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Törökország ízei

2008.05.01.
Címkék: főzés   recept  

Egészségvédő alapanyagok

Bár tájegységenként más és más ételféleségek, főzési szokások terjedtek el, az egész térségre jellemző a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A növények közül örök favorit a török paradicsom (padlizsán), amelyet számtalan formában, többek között darált hússal, paradicsommal és hagymával töltve fogyasztanak. Igen népszerűek a rákmegelőző és keringésjavító tulajdonságokkal rendelkező hagymafélék (fokhagyma, hagyma), valamint a tápanyagokban bővelkedő paradicsom, borsó, lencse, bab, zöldpaprika és uborka. A főételek mellé mindig tálalnak zöldségféléket, ezért egy valódi török ebéd nem csak kiemelkedő gasztronómiai élvezetet okoz, hanem létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat biztosít a szervezet számára.

A gyümölcsök közül narancs, banán, füge, sárgadinnye, szőlő, őszibarack, cseresznye és citrom is gyakran kerül az asztalra. Ezeket általában nyersen, cukrozva, illetve különféle édességek és lekvárok formájában fogyasztják.

Kedveltek még a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését segítő, telítetlen zsírsavakban gazdag olajos magvak (pisztácia, mogyoró, mandula, fenyőmag, dió). Szintén elterjedt a „szívvédő” olívaolaj és olívabogyó fogyasztása. Az előbbit főként salátákhoz és főzéshez használják, az utóbbi pedig előételként és sörkorcsolyaként kedvelt.

A klasszikus török konyha sajátossága, hogy zsír helyett vajat, illetve növényi olajokat használ. Az utóbbi – különösen az olívaolajtelített zsírsavainak köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ám ezek az értékes zsírok hő hatására tönkremennek, ráadásul a hevítés során egészségünkre káros melléktermékek is keletkezhetnek. Ebben tehát ne kövessük a török példát, a vaj használata viszont számunkra is az egyik legegészségesebb alternatíva lehet.

Húst hússal?

Noha Magyarországon az éttermeknek és gyorsbüféknek köszönhetően elsősorban „húsos” ételeiről ismert a török konyha, hagyományosan nem igazán jellemző a húsok mértéktelen fogyasztása. Ezek az alapanyagok sokáig luxuscikknek számítottak és csak a húsipar kialakulása nyomán váltak mindenki számára elérhetővé. Bár máig a bárány a legnépszerűbb húsféleség, a disznó kivételével egyéb húsokat is előszeretettel fogyasztanak.

A legtöbb, főként grillezett török húsétel gyűjtőneve a kebab. Ezek közül világszerte a „görög gyros”-szal rokon „döner kebab” a legismertebb. A pácolt ürü- vagy bárányhús-szeleteket egymásra rétegezve, speciális, függőleges nyárson sütik, és folyamatosan levágják az átsült réteget. Általában pitába helyezve, zöldségekkel és szósszal fogyasztják, de főételként, salátával, valamint rizzsel szervírozva is népszerű. Igen kedveltek még a hagymával, paradicsommal és paprikával együtt nyárson grillezett húsdarabkák, azaz a „sis kebab”, valamint az „iskender kebab”, ami a „döner kebab” újonnan feltalált, joghurttal, vajjal, paradicsomszósszal és pide kenyérrel tálalt változata.

Sis kebap

 

Hozzávalók: 1 kg birkahús, 2 fej hagyma, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. tej, őrölt bors, kapor, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika.

 

Elkészítés: Vágjuk a húst apró darabokra, a hagymát pedig tisztítsuk meg és reszeljük le. Keverjük össze az olívaolajat és a tejet, szórjunk bele frissen őrölt borsot, kb egy evőkanál apróra vágott kaprot, és keverjük bele a hagymát. A húsokat kenjük meg a páclével és hűtőben hagyjuk állni legalább tizenkét órán keresztül. A paradicsomot és a paprikát vágjuk kis darabokra, majd a hússal felváltva húzzuk őket nyársra és süssük ropogósra.

Ugyancsak népszerű török étel még a darált hús, amelyet különféle növényekkel (pl. bab, spenót, lencse) keverve, zöldségekbe töltve, valamint pizzára téve is fogyasztanak.

 

Kiymali mercimek (Lencsés darált hús)

Hozzávalók: 1/2 kg lencse, 20 dkg darált hús, 2 fej hagyma, 2 ek. vaj, 1 ek. sűrített paradicsom, só.

Elkészítés: Az előző nap beáztatott lencsét egy liter vízben háromnegyed órán keresztül főzzük, majd leszűrjük. Az apróra vágott hagymát a vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, kb. öt-tíz percig főzzük, majd hozzáadjuk a lencsét és a sűrített paradicsomot. Enyhén sózzuk, beleöntünk egy kevés vizet, és enyhe tűzön kb. másfél óráig főzzük. (Forrás: recept.grocceni.com)

A törökök a pizzát is saját ízlésükhöz igazították. A darált birkahúsos, paradicsomos, fűszeres feltétet pitakenyér-tésztára kenik, kisütik, majd friss zöldségeket tesznek rá, és összetekerve fogyasztják el.

 

 Bár ezek az ételek igen ízletesek, bánjunk velük óvatosan, hiszen a vörös hús mértéktelen fogyasztása számos egészségügyi problémát vethet föl. Érdemes kipróbálni ezeket a finomságokat, ám ügyeljünk arra, hogy havonta csupán egy-két alkalommal kerüljön vörös hús az asztalra. Emellett próbáljuk alkalmazni a törökök „taktikáját”, és kombináljuk a húsételeket különféle zöldségekkel: így jóval több létfontosságú tápanyaggal és élelmi rosttal láthatjuk el szervezetünket.

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass