Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Bébi \
+  Eldobható kontra mosható pelenka

» Mosható pelenka
» Hátránya
» Eldobható pelenka
» Hátránya
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Eldobható kontra mosható pelenka

2007.11.29.
Címkék: baba   baba-mama  

Ma Magyarországon a hulladékok nagy százalékát az eldobható pelenkák alkotják. A pelenkás korszak végéig kb. 4-6 ezer darabot, használhatunk el, ezzel szemben a moshatóból - típustól függően - 20-50 darabra lehet szükség.

Az eltérés, mint láthatjuk nem csekély, nemhiába mondják, hogy - ha textilpelenkát használunk, nagy lépést teszünk egy szebb és tisztább világért! Mennyire igaz és nemes gondolat, csak az a probléma, hogy rengeteg embert nem érdekel, hogy lassan szó szerint pelenkában úszunk.

Mosható pelenka

A környezetbarát mivoltán felül számos érv szól a mosható pelenka mellett. Vegyszermentes, bababarát, kényelmes, praktikus, és még sorolhatnánk. Mára már modernizálódtak, kényelmesebbek és nagyobb nedvszívásúak lettek. Nem csak használatuk egyszerű, de mosásuk is sokkal könnyebb. Kényelmes amennyire lennie kell egy pelenkának, de nem annyira, hogy később ne tudjon a baba leszokni róla. Nagyon sokan választják épp emiatt, hisz nem annyira szívja fel a nedvességet, mint az eldobható, de legalább idővel már a babát irritálja a pelenka, így könnyebben lesz szobatiszta. Praktikusság szempontjából sem az utolsó, elég egyszer megvenni, és nem csak egy gyermek, hanem akár több is ki tudja használni.

Régebben patentos vagy megkötős gumibugyit és betétként textilpelenkát használtak – vagyis mondhatnám, hogy a jelenlegi moshatók elődje. Még ma is lehet kapni patikákban és bababoltokban, de anyagát tekintve nem túl bababarát, mert műanyag. A mostani mosható pelenkák általában három részből állnak: nadrágpelenka, pelenkabetét és külső nedvességzáró, és ezen belül is különböző típusúak találhatóak.

Az egyik, a külön belső és külső pelenka. Ebben az esetben a belső a tulajdonképpeni pelenka, amelynek egyik típusa kapcsokkal, tépőzárral állítható kb. 3-15-kg-ig, azaz a pelenkás-korszak egész szakaszára megfelelő. A másik belső-fajta egy tulajdonképpeni betét, amelyet csak be kell helyezni a külső, nedvességzáró rétegbe. A belsőből kb. 20 db-ot érdemes vennünk. Erre jön még a nedvességzáró külső réteg, a gumibugyi. Ez szintén bőrbarát anyagból készül és méretenként kb. 3-4 darab kell belőle. Ennek a rendszernek az előnye, hogy gyorsabban szárad, valamivel olcsóbb megoldás, mint a következőkben részletezett "mindent az egyben" pelenka.  

A másik típus a „kettő az egyben” pelenka. Ennél a fajtánál a nedvszívó flanel-réteget egybevarrták a vízzáró külső réteggel. Itt csak „egy darabból” áll a pelenka, valóban egy mozdulattal feladható a babára. Nem egy méret szükséges, hanem a baba korától és nagyságától függően 2 méretre, méretenként átlagosan 15-25 darab pelenkára van szükség. Ennek a típusnak az előnye az egyszerűség, a valamivel kisebb „bugyor”.

Ezekhez, a pelenkákhoz célszerű beszerezni egy plusz flanel réteget, amellyel növelhetjük a pelenka nedvszívó erejét (ez vagy „jár” a pelenkához, vagy külön kell hozzá megvásárolnunk).  További információ >>

Hátránya

Minden jónak van valami hátránya, így van ez a moshatónál is. Anyukák véleménye szerint a modern verziók ellenére még mindig túl idő igényes a használata. Annak ellenére is, hogy rosszakarói szerint mérhetetlenül sokat kell mosni, amivel vizet és energiát fogyasztunk, nem beszélve a rengeteg mosószerről, ami szintén nem környezetbarát. Ugyanakkor minden mosás alkalmával kopik, elhasználódik, foltos lesz, amit nem minden édesanya tud elviselni. Hosszú távon gazdaságos, de az első beruházás elég költséges, ám ha egy kis időt szánunk rá és kiszámoljuk, rájövünk, hogy sokkal jobban megéri, mint az eldobható.

Eldobható pelenka

Legnagyobb erénye a praktikussága. Könnyen használható és nincs vele különösebb probléma. Nem kell a „kakis” pelenkát mosni, hanem csak egy egyszerű mozdulattal a kukába lehet dobni. Különféle nedszívó hatásának köszönhetően a baba kényelmesen érzi magát benne. A gyakori pelenkakiütések ellen a jobb minőségű pelenkák beépített nyugtató hatású krémmel védekeznek, ezzel is segítve a komfortérzést.

Hátránya

A kényelem egyben hátrány is. A moshatóval ellentétben a baba annyira jól érzi magát benne, hogy nehezebben lehet szobatisztaságra szoktatni. Nagyon drága, ami nem csak rövidtávon, hanem hosszú távon is megmutatkozik. Ám a pelenkaboltoknak köszönhetően ma már azért az áruk realizálódtak. Nem túl környezetbarát, hisz eszméletlen darabszámra van szükség.

 Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass