Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Szépségápolás \
+   Testápolás \
+  Hamisítatlan férfizmus - Borotválkozás

» Előkészületek
» Kellékek
» Borotválkozás
» Utómunkálatok
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Hamisítatlan férfizmus - Borotválkozás

2007.11.09.
Címkék: borotválkozás  

Kevés olyan dolog van, ami ilyen szorosan kötődik a férfiasság fogalomköréhez. Talán éppen emiatt oly fájó, hogy manapság ez a szó nem jelent mást, mint néhány perces szőrtelenítést, esetleg bőrirritációt, kellemetlenséget, vagy kínszenvedést.

 

Az, hogy ez továbbra is így marad, vagy vesszük a fáradtságot, és megtanulunk rendesen borotválkozni, csak rajtunk múlik. Nemcsak egy kellemes, eddig talán teljesen ismeretlen élménnyel gazdagszunk, de egyfajta nosztalgikus, átszellemült érzés is körülleng majd minket.

 

 

 

 

 

Előkészületek

 

 

 

Az, hogy a borotválkozás ne kellemetlen élmény legyen, és megússzuk szőrtüszőgyulladás, vagy irritáció nélkül, nagyban függ az előkészületektől. Alapszabályként meg lehet említeni (remélem ez evidens), hogy száraz bőrt borotválni öngyilkosság. Síkosítás nélkül, egyszerű nedvesítést alkalmazva is megszenved vele az ember, de ha egy lakatlan szigeten ragadtunk, és kókuszhéj pengével kell borotválkoznunk, hogy elnyerjük egy arra úszkáló luxushajó kapitányának bizalmát, akkor is nedvesítsük be a bőrünket és a szőrszálakat előtte.

 

 

 

Ha lehet, mindig zuhanyzás után borotválkozzunk. Ha pusztán a borotválkozás miatt nem akarunk zuhanyozni, akkor is kell pár percet szánni a bőr megfelelő előkészítésére. Ami fontos, hogy arcunk tiszta, nedves legyen, a szőrszálak a nedvességtől puhákká váljanak, és hogy a pórusok is kinyíljanak. Zuhanyzás következtében ez természetesen végbemegy. Amennyiben nem zuhanyozunk, úgy terítsünk arcunkra egy meleg vizes törölközőt, és hagyjuk rajta pár percig. Ezalatt a pórusok és a szőrszálak is megfelelő állapotba kerülnek a borotválkozáshoz.

 

 

 

A tiszta borotva legalább ennyire fontos, de amennyiben nem a pincében a krumplik közt tartjuk, nem kell szőrszálhasogatónak lenni. Ha valaki notórius tisztaságmániás az 60%-os alkohollal nyugodtan fertőtlenítse, a többieknek bőven elég, ha átmossák forró vízben a pengét és a felületet, ami a bőrrel érintkezik. Amennyiben száraz, tiszta helyen tároljuk, úgy maximum porolni kell néha, valamint időről időre megszabadítani az elkerülhetetlen vízkőtől. Amennyiben mindezzel megvagyunk, jöhet a borotválkozás, de előtte vegyük át, mi kell hozzá.

 

 

 

 

 

Kellékek

 

 

 

A tökéletes borotválkozáshoz, bármilyen meglepő, nincs szükség sem ultramodern patronborotvára, sem mácsó after-shave-ekre, vagy fémflakonos borotvahabra. A legkitűnőbb kellékek nem a modern technika vívmányai. Amire szükségünk lesz az egy borotva (értelemszerűen), egy borotvakrém, egy pamacs, valamint egy borotválkozás utáni balzsam.

 

 

 

A borotva kezdetben egy biztonsági-borotva, vagy dupla pengéjű borotva (Safety Razor, Double Edge Razor, DE Razor) legyen, aztán ha nagyon májerek vagyunk, átnyargalhatunk a borotvák királyára, a borotvakésre (Straight Edge Razor, Cut Throat Razor). Manapság a német Merkur cég termékei viszik a pálmát ilyen téren. Pengék terén a japán Feathert, a német Merkurt, a svéd Gilettet érdemes vásárolgatni. A pengék nem kerülnek sokba, viszont szerepük kiemelkedő. Ha a penge rossz, minden borul, bármennyire tökéletesen előkészítettük a borotválkozást. A jó borotvák ismérve, hogy nem kell rányomni őket a bőrre. Saját magukat vezetve tökéletes munkát végeznek. A penge bőrhöz nyomása csak kellemetlenségekkel jár, arról nem is beszélve, hogy nem egy életbiztosítás.

 

 

 

A borotvakrém, melynek szerepe a borotválandó részek síkosítása szintén elengedhetetlen kellék. Lényege, hogy egy filmréteget képez a borotvapenge és a bőr között, amin a penge siklik. A jó krémek mind glicerin alapúak, növényi olajokat és illatanyagokat tartalmaznak.  A pamacs szerepe: emelni a szőrszálakat, exfoliálni a bőrt és eloszlatni a krémet az arcunkon. Kézzel felesleges próbálkoznunk, sohasem lesz olyan egyenletes, mint pamaccsal. A minőségi pamacsok borzszőrből készülnek, de vaddisznószőrből is kaphatók. Négy minőségi réteget különböztetünk meg (Pure Badger, Super Badger, Best badger, és Silver Tip Badger). Természetesen a méretbeli skála is széles, de nem kell felesleges túlzásokba esnünk. Az utolsó kellék a balzsam. Hidratálja a bőrt, összehúzza a pólusokat. Fontos, hogy borotválkozás után mit kenünk bőrünkre, ugyanis ilyenkor sokkal több minden szívódik fel arcunkon keresztül, s jut a szervezetünkbe, mint a gyomrunkon keresztül. Az alkoholos after-shave-ek csak szárítják, roncsolják a bőrt, arról nem beszélve, hogy csípnek. A balzsam megfelelő ápolást nyújt a bőrnek. Szintén Trumper vagy Post-Shave Healer. Hátrányuk, hogy a balzsamok nem kifejezetten olcsók. Borotválkozzunk végre!

 

 

 

 

 

Borotválkozás

 

 

 

Miután előkészítettük bőrünket, s miután arcszőrzetünk puha lett a meleg víztől, készen állunk. A pamacsot hagyjuk pár percre a forró vizes lavórban (vagy mosdókagylóban, ahogy tetszik), ezalatt megszívja magát vízzel. Csöpögtessük le. Az áztatásra azért van szükség, mert így a krém felhelyezésekor is újabb nedves réteg kerül a bőrre, ahogy a sörték közül a krémmel együtt átszivárog. A pamacs végével szedjünk fel egy kevés krémet, és oszlassuk el arcunkon. Figyelem, nem mikulást kell játszani. A lényeg a síkosítás, a filmréteg, nem a mennyiség. A habokhoz szokott férfiak első alkalommal kevesellhetik a felvitt mennyiséget, de ne aggódjanak.

 

 

 

Miután eloszlattuk a krémet, jöhet a borotválkozás. Fontos, hogy először mindig a szőr növésével megegyezően húzzuk a borotvát. A tökéletesen sima bőrfelület eléréséhez természetesen szükség van a szőr növésével ellentétes irányú borotválásra is, de erre ráérünk. Ha kapkodunk, és egyből a növés ellenében húzogatjuk a pengét az csak fájdalmat, és gyulladást okoz, valamint egyáltalán nem olyan hatékony (már 5-6 mm-es szőrnél) mint a növés irányú borotválás. Amennyiben végeztünk, és elégedetlenek vagyunk (én speciál szeretem sercegtetni az arcomat borotválkozás után), úgy végezzük el ismét a műveletet a növéssel ellentétes irányba. Újabb síkosítás (a pamacson valószínűleg még mindig lesz elég krém, ne pazaroljunk), újabb húzogatás. Sima, irritáció nélküli, babapopsi (ettől a szótól mindig rosszul vagyok) finomságú arcot kaptunk.

 

 

 

 

 

Utómunkálatok

 

 

 

Hideg vízzel öblítsünk, és tapogassuk (nem dörzsöljük, nem töröljük, nem smirglizzük), itassuk fel a nedvességet arcunkról. Ezek után jöhet a balzsam, és máris kicsit férfibbnek érezhetjük magunkat. Megborotválkoztunk, ahogy azt kell, klasszikusan, szakszerűen, és még csak nem is fájt. A pamacsból mossuk ki a krémet, hagyjuk megszáradni. A borotvát szintén, miután azt is megtisztítottuk a rajta maradt szőrszálaktól és krémtől.

 

 

 

 

 

Forrás:

 

Orosz Péter: A borotválkozás jóbarát / http://deluksz.blogspot.com

 

 

 

 

 

Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass